De wieren

De wieren.

Ofwel komen zij spontaan uit het levend steen (zie opstarten) ofwel kan je ze meestal gratis krijgen in uw vereniging. Daarenboven vervullen ze een zeer belangrijke rol in de waterhuishouding en doen ze daar heel nuttig werk, zijn ze heel mooi en verfraaien het decor.

Wieren zijn als het ware de barometer van het aquarium : als ze goed groeien en je kan (moet) ze wekelijks oogsten, dan draait de bak prima. Net zoals de planten in het zoetwater aquarium en in de vijver.

Ervaringen hebben geleerd dat wanneer je wieren de vrije loop laat, één soort zal domineren. Dat is niet zo fraai. Meerdere soorten verzorgen en het niet zover laten komen vraagt wel een wekelijks ingrijpen.

Er zijn zeeaquaria die draaien zonder biofilter en er zijn er die enkel draaien op een wierenbestand. Enige jaren geleden (toch weer al 25 jaar geleden) kwam er een andere trend aangewaaid: de Haagse bakken, een filterloos aquarium. Hierin draaide alles rond de wieren (Caulerpa). Waarschijnlijk was/is dit systeem te delicaat om voldoende belangstelling te wekken bij de liefhebbers.

Het nadeel van een zeeaquarium met een overwicht aan wieren (meer bepaald Caulerpa soorten) is dat de uitlopers van sommige soorten Caulerpa dwars door de lederkoralen kunnen groeien of andere lichtbehoevende dieren van het licht afsluiten.

Over wieren is heel wat literatuur te vinden. Een zeer interessant boekje blijft nog steeds "Schouwburg van dieren en wieren" van A.P. Amir en "Caulerpa" van W.A. Tomey