ReefSecrets online reefmagazine oktober 2022

Magazine oktober 2022 

cover juli2018

Beste lezer, 

In dit magazine starten we met een overzicht van de SPS-koralen waarvan de genusnaam eindigt op op(h)ora. Het kennen en herkennen van de koralen met hun juiste naam is belangrijk als je wilt opzoeken hoe je ze moet verzorgen.

Dan brengt Patrick Scholberg ons een bijdrage over het vliesfilter. Dat is de laatste jaren in opmars in onze hobby. Het is een ideaal instrument om onze rifaquaria zeer helder te houden.

Daarna een reportage van het aquarium van Leon Mur, een juweeltje!

In 2014 werd er een ziekte ontdekt die koraalweefselverlies veroorzaakt. De ziekte komt voor in Miami, aan de Florida Keys en is uitgebreid naar een groot deel van Caribisch gebied. Wetenschappers hebben een medicijn gevonden om die koralen te genezen. Dat is een goed vooruitzicht want ook in onze aquaria komt weefselverlies voor bij koralen. Mogelijk kunnen we dit binnenkort verhelpen.

Marion Haarsma brengt ons dan een vervolg aan haar artikel in het vorige nummer over de egelvissen, maar ditmaal gaat het over de kogelvissen

Grondels zijn mooie vissen en we zouden ze zeker graag in onze kleinere aquaria houden. Maar ze zijn moeilijk tot niet houdbaar op de lange termijn. Waarom dat zo is legt Helmut Strutz ons uit in een kennisverrijkende bijdrage. Zeker lezen voor je een grondel koopt!

Dan laat onze doorwinterde redacteur Jacques van Ommen ons zien dat het in onbruik geraakte wierenaquarium best wel zeer mooi kan zijn. Hij illustreert zijn boeiend artikel met veel mooie foto’s van hemzelf en van Piet Hectors.

Dan zijn we te gast bij Alex Van Binsbergen die een prachtig aquarium verzorgt in Bergen-op-Zoom.

Tot slot brengt onze duikster-fotografe-redactrice Marion Haarsma ons haar boeiend verhaal over allerhande vijlvissen. Hoe zien ze eruit? Hoe leven ze? Ze kunnen zowaar van kleur veranderen en daarom zijn ze meesters in camouflage!

Veel leesgenot,

De redactie