Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Water verversen

Wat is waterwisselen ?

Waterwisselen is het periodiek verversen van een bepaalt percentage zeewater uit ons aquarium. Dit is nodig om de kwaliteit van het zeewater op peil te houden.

Waarom moeten we water verversen ?

In de natuur worden met elke golf en met enorme waterstromingen telkens tonnen water verplaatst. Koralen en vissen krijgen hierdoor steeds de broodnodige mineralen, metalen en andere voedingsstoffen die ze nodig hebben. Het vervuilde water wordt op deze manier afgevoerd en vers water neemt hiervoor plaats.

In ons aquarium proberen we de natuur na te bootsen. Onze dieren vervuilen het water. We gebruiken meestal een eiwitafschuimer. Een eiwitafschuimer is een apparaat dat een positieve en een negatieve bijdrage levert aan het leven in ons aquarium. Positief, omdat het het vuil uit het water filtert. Negatief, omdat het daardoor ook mineralen ed uit het water haalt die wel gewenst zijn.

Wie met acropora's en montipora's wil werken heeft uiterst zuiver en schraal (dwz. met zo weinig mogelijk nitraten en fosfaten) water nodig. Als de eiwitafschuimer dit niet voor elkaar kan krijgen dienen we water te wisselen. De waterwissel veroorzaakt twee effecten:

1. Het verwijdert nog eens extra vuil uit het water dat de eiwitafschuimer er niet uitkrijgt.
2. Het zorgt ervoor dat belangrijke mineralen weer aangevuld worden.

De genoemde mineralen zitten in het zeezout dat wij aquarianen gebruiken om zeewater aan te maken. In dit artikel kun je wat meer lezen over zeezouten die te koop zijn.

Frequentie van de wissel

Een veelgehoorde term is: Vaak en veel wisselen is beter. De frequentie hangt met grote mate af van:

1. De vis bezetting. Veel (grote) vissen die flink verontreinigen maken dat je frequenter moet waterwisselen.
2. Bij hoge nitraat of fosfaat waarden is het beter om frequenter te wisselen (meestal veroorzaakt door punt 1).
3. Het soort koraal in het aquarium. Acropora's en montipora's vereisen frequentere wissels als het water niet de juiste zuiverheid en schraalheid behaalt.
4. Als we zelf geen mineralen toevoegen aan het water (denk aan calcium, magnesium, strontium, jodium ed) dan dient water frequenter gewisseld te worden.

Nu rijst de vraag: hoe vaak moet ik nu water wisselen.

De vuistregel is: 10% water per 2 weken is het beste om de schommelingen van waarden zo minimaal mogelijk te houden. Veel koralen hebben er een hekel aan als belangrijke waarden teveel schommelen. Bij 20 % per maand schommelen veel waarden teveel.

Er zijn echter ook veel successen met aquaria waarbij er eens in de maand 10% wordt gewisseld. Een en ander hangt weer af of je veel acro's hebt en de vervuiling.

Hoe te wisselen ?

Elke zeewater aquariaan zal een eigen favoriete methode aanwennen hoe het water te wisselen. In principe komt het erop neer dat je eerst de 10% (uitgaande van de standaard 10%) water uit je aquarium haalt om er dan vervolgens weer 10% vers zeewater aan toe te voegen.

Je kunt gebruik maken van een hevel (stuk slang) of een pompje om het water uit het aquarium te halen. Aangezien vers zeewater vaak in een emmer wordt aangemaakt en het aquarium hoger staat dan de emmer op de vloer zul je een pomp moeten gebruiken als de emmer te zwaar is om het water in het aquarium te krijgen. Het is overigens beter om de waterwissel vanuit de sump te doen aangezien de vissen en de koralen daar niet van schrikken. Je loopt dan ook niet het risico dat koralen boven het waterniveau komen te staan.

Helaas is het zo dat de meeste sumps niet zoveel water bevatten als er gewisseld zou moeten worden. Je komt er dan niet onderuit om ook water uit het aquarium te nemen !
Let hierbij op dat stromingspompen niet boven het wateroppervlak uitkomen aangezien je een groot risico loopt dat de rotor kapot slaat met als gevolg dat je pomp het niet meer doet.

Daarnaast moet je opletten dat jouw sump niet leegloopt als je water uit het aquarium haalt. Water dat uit het aquarium zelf komt zal worden aangevuld door de opvoerpomp met water uit de sump tot het niveau van de overloop weer gehaald wordt en er water van de overloop naar de sump stroomt. Als er nu teveel water uit de sump verdwijnt lopen de pompen die je in de sump hebt staan (opvoer, eiwitafschuimer) schade op. Met als ergste resultaat dat ze het niet meer doen.

Het beste is om de pompen even uit te zetten. Dan het water te wisselen en dan de pompen weer in te schakelen.

Zeewater aanmaken.

Naargelang je waterinhoud een emmer vullen (hier 10l) met osmosewater.
Op temperatuur brengen tot 25 graden C.

Pompje in de emmer leggen voor wat waterbeweging.

Je hoeveelheid zout afwegen. (35gr/l water) Voor deze emmer had ik dus 350gr gebruikt.

Zout toevoegen aan het water.

Wit water.

Twee minuutjes later heb je terug helder water.
Zoutgehalte nameten met refractometer of zoutdobber, 1.026 of 35%.

Klaar om te verversen!

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

De halloween heremietkreeft Ciliopagurus strigatus
in het aquarium van Stefaan Fabri

Foto: Patrice Cornelis