Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

1. Ten huize van Vannie

Ten huize van: Van & Qui

 

Voor onze eerste “Ten huize Van” reportage van onze website heb ik samen met onze fotograaf Hans Peter een afspraak gemaakt in het Nederlandse Batenburg. Hans was al een paar keer bij “Vanie” op bezoek geweest en op de vraag of ReefSecrets eens mocht langs komen was positief gereageerd.

Op 5 november 2007 om 19.30 kwam ik er aan, en werd heel vriendelijk ontvangen. Eens door het atelier kwam ik in de leefruimte waar ik direkt door 3 dingen werd getroffen. De geur van lekker eten, het mooie aquarium en onze fotograaf Hans die al vlijtig bezig was aan wat die avond zijn opdracht was.  

 

Vanie1

 

Bij een lekker kopje koffie met chocolade cake maakte ik kennis met deze in Nederland wonende Vietnamese familie. Je wordt eigenlijk altijd goed ontvangen maar bij mensen uit het verre Oosten is dat toch nog anders dan bij ons. Het familiale waar je wordt in ondergedompeld is totaal. Na al dat gezellig gekeuvel werd het tijd het eens over het aquarium te hebben.

Het aquarium wat er nu staat 140 cm x 120 cm x 65 cm waterhoogte met een overloop gedeelte over heel de breedte van 20 cm.  De Glasdikte is 12 mm. Het is een rifaquarium dat opgestart is in maart 2007.

Deze bak is het resultaat van een zeeaquarium hobby die begon in september 2005. Enkele dieren van de periode september 2005 tot november 2007 zijn nog aanwezig, de rest is bij gekocht het laatste half jaar.

 

Vanie2 Vanie3

 

Onder het aquarium staat de sump, deze is 120 cm L x 55 cm Br x 40 cm H. Zoals je ziet op de foto draait het systeem op een BK 250. De opvoerpomp is een Red Dragon 10.000 L en ook in de sump bevindt er zich een stromingspomp Red Dragon van 8000 L. In een zakje bevinden er zich fosfaatkorrels van een onbekend merk, in een ander zakje houtskool. Alles is heel proper en het kraanwerk getuigd van vakmanschap.

In de sump staat ook een kalkreactor van HNS. Een automatisch bijvulsysteem van AquaMedic zorgt er voor dat er automatisch water wordt bijgevoegd. Dit water wordt voorbereid door gebruik van een ionen - kationen mixbed.

Naast de sump bevind er zich een stekjes bak. De stekjes staan op de gekende roosters mooi in trapvorm neergezet. De opvoerpomp staat naar het aquarium een beetje gekraakt en geeft een deel van haar water af in dit bakje.(zie overlopen door het muurtje) Het bakje loopt weer over in de sump. De stekjes bak wordt verlicht door 4 x T5 24 watt ( ATI Powerbalk).In de zomer wordt heel het systeem gekoeld door een Teco RA 680 die dan ook aan deze sump wordt gekoppeld.

 

Vanie20  Vanie22  Vanie13

 

Genoeg van wat er nu onder dat aquarium staat, we gaan eens naar het aquarium zelf kijken.

Eerste wat opvalt, is de dubbele overloop. Een systeem wat ik de laatste tijd al meer gezien heb. Eerst loopt het water door een met op kleine afstand van elkaar geplakte glazen latten tot op een 15 cm van de bodem. Zo zou er een continu laterale stroming ontstaan die het vuil tot toch al zeker achter deze latten meeneemt. Een paar cm achter deze eerste “overloop” bevind zich de echte overloop, de overloop die de hoogte van de waterstand in het aquarium bepaalt.

Vanie heeft echter al gezien dat alle vuil wat door de eerste overloop komt niet allemaal over de tweede overloop gaat en heeft daarom enkele zandzevende zeesterren in deze overloop geplaatst.

 

Vanie4 Vanie5                          

Tegen de doorloop overloop is Van begonnen met de opbouw van haar rif. Men heeft alles van de vorige bak in versneld tempo (verhuis) overgebracht, en ze is beginnen bijkopen tot ze het resultaat had wat ze wilde. Sommige koralen moeten wijken voor “ nieuwe mooiere zeldzame exemplaren” maar ik heb haar duidelijk trachten te maken dat ze een mooi aquarium heeft waar ze de koralen nu moet mooi laten uitgroeien to mooie grote exemplaren.

Men zal dan na een tijd zeker moeten overgaan tot verwijderen of bij knippen van die koralen omdat ze te groot worden, maar dat is de normale gang van zaken met een rifaquarium. Het is nu eenmaal zo dat een puur rifaquarium er erg statisch bij staat, maar dat is een keuze die men moet maken voor men er aan begint.

 

Aquarium voor

 

Levend zand is ook niet aanwezig, maar Van wil het oude zand toch hierdoor vervangen. In verschillende bakken heeft dit volgens haar zijn nut al bewezen. Extra stroming komt er nog van een Tunze Classic model 2002. 

Verlicht wordt dit aquarium met 18 T5 buizen 54 watt in 3 ATI balken. Het licht gaat per 2 lampen aan vanaf 11.00 hr tot 23.00 hr. Dan gaat het licht ook mooi per 2 lampen uit. 4 x Coral Light Fiji Purple, 3 x ATI Aquablue special, 11 x Korallenzucht Corallight.

Waterwaardes. Er wordt nooit enige waterwaarde gemeten! Doosjes van Salifert pH en Ca waren aanwezig, maar het gebruik ervan was onbekend. Hans heeft dan de testen even voorgedaan met dit als resultaat: pH 7,8 en Ca 380 - 420. De temp. van de bak was 26°C . Voor mij is meten nog altijd weten, heb Vanie dan ook aangeraden om regelmatig enkele testen te doen. Nitraat, pH, Ca, Mg, temp, zijn toch dingen die je (minstens) wekelijks zou moeten meten.

 

Acropora Millepora Green Acropora Millepora Roze

 

 

 

Hoe wordt het water dan op kwaliteit gehouden? Er wordt elke week een 140 liter waterwissel gedaan. Water wordt aangemaakt met het ionen - kationen mix bed filter en er wordt Tropic Marine Pro Reef zout gebruikt. De kalkreactor zorgt dan voor de toevallig goede waardes.

Vissen: En schooltje Pseudanthias ventralis, Pseudanthias squamipinnis, een mooie Paracentropyge multifasciatus, Centropyge multicolor, Cirrhilabrus luteovittatus, Acanthurus pyroferus, Zebrasoma flavescens, Zebrasoma xanthurum, enkele Pterapogon kauderni, waar verschillende kweken van te zien waren.

 

Vanie17 Ctenochaetus Hawaiiensis

 

Montipora Vietnamiensis Stylophora Pistillata Milka

 

Lagere dieren: Ricordea Florida, Discosoma inchoata, Discosoma sp. Discosoma inchoate, Diodogorgia nodulifera, Tridacna maxima, Acropora cf. abrotanoides, Zoanthus sp, Anthelia sp. Stylophora pistillata, Acropora millepora, Lobophyllia flabelliformis, Hydnophora sp, Acropora aculeus, Acropora echinata, Nemenzophyllia turbida.  


  

centropyge multifaciata

 

Het was bijna middernacht als we bij Vannie vertrokken. Hans met enkele gekregen Pterapogon kauderni jongen en heel veel mooie foto's, ik met enkele ter plaatse gemaakte stekjes. Vannie en familie, bedankt voor deze mooie avond, binnen enkele jaren hoop ik nog eens te mogen terug keren om de evolutie van al die mooie koralen te zien.

 

centropyge potteri Anampses Neoguinaicus

 

Apolemichthys Xanthopunctatus Pseudanthias Ventralis 

 

Indien wij nog meer foto’s van Vannie’s aquarium hebben gaan we niet nalaten ze bij dit artikel toe te voegen.

De foto's voor deze reportage werden genomen door Hans Peter & Vannie.

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

De halloween heremietkreeft Ciliopagurus strigatus
in het aquarium van Stefaan Fabri

Foto: Patrice Cornelis