Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Je koos voor een zeeaquarium?

Je koos voor een zeeaquarium?

Wat moet je doen als je wil beginnen met een zeeaquarium? Waarop moet je letten bij de aanschaf van het aquarium en de randapparatuur?

Eindelijk heb je besloten om te starten met een zeeaquarium!

Met dit artikel trachten we jou wegwijs te maken in de opstart van een zeeaquarium vanaf de eerste gedachte tot de aanmaak van het eerste zeewater.

Vanaf de eerste gedachte is het belangrijk om uw plannen te bespreken met uw huisgenoten, want ook zij zullen het lief en leed van uw hobby moeten delen. Het is dus noodzakelijk om de tijd die je er aan gaat besteden en de te verwachten kosten even met uw partner door te nemen.
Als je partner niet volledig achter jouw plannen staat, zal je niet zoveel plezier beleven aan jouw aquarium.
De plaats van het aquarium in de woning bespreek je ook best samen.

 

voeder tijd-1.jpg

Neem nu gerust de tijd om een grondige studie te doen over de aanschaf van het aquarium en de randapparatuur. De eerste vragen die je hebt zijn zeker de grootte van het aquarium, de hoogte van het onderstel en het filtersysteem. De meeste zeeaquarianen doen er verschillende maanden over om een studieronde te maken. Indien je een aquariumvereniging in de buurt hebt kan je daar best even je licht opsteken. Zo kan je contacten leggen met andere zeewateraquarianen.
Het is altijd nuttig om een aantal aquaria van enkele liefhebbers te gaan bekijken. Vraag ook om de techniek van hun aquarium te mogen zien en vraag gerust uitleg over de werking ervan.

De eerste aanschaf zou een beginners handleiding moeten zijn. Een aantal goede boeken kan je vinden in de bibliotheek van uw vereniging.

Ga je een nieuw aquarium aanschaffen of neem je genoegen met een tweedehands aquarium? In het laatste geval moet je opletten dat er geen krassen in het glas zitten en let op met oude aquaria! Vooral als ze een tijd leeg gestaan hebben is de trekkracht van de siliconen sterk achteruitgegaan. Dit kan op lange duur leiden tot lekkages.

Als je beslist hebt welke grootte het aquarium ongeveer dient te hebben, kan je best eerst uitkijken naar een lichtarmatuur. Dan moet je al weten welke soorten lagere dieren je wil houden. Sommige moeilijker houdbare steenkoralen vereisen zeer veel licht en nu moet je gaan beslissen of je genoegen neemt met buislampen (tegenwoordig gebruiken we daarvoor T5-lampen) of metaal halogeen lampen, HQI-lampen genaamd. Deze laatsten hebben het voordeel dat het licht dieper doordringt in het water waardoor je een hoger aquarium kan bouwen.

 

lichtbak.JPG
Foto: Luc Loyen.

 

Als je weet hoe groot het lichtarmatuur is kan je de maten van jouw aquarium beginnen uit te tekenen. Afhankelijk van de grootte van het aquarium zal ook de filterinstallatie aan de grootte van het aquarium aangepast moeten worden. Dit kan onder het aquarium geplaatst worden, maar indien je over een kelderruimte beschikt, kan je dit best daar plaatsen. Dit biedt het voordeel dat je minder met water zal morsen in de leefruimte, dat je een betere afkoeling krijgt in de zomer en dat je meer plaats hebt om de randapparatuur te plaatsen.

De filterinstallatie (ook wel sump genoemd) dient om de afvalstoffen uit het water te filteren zodat de waterkwaliteit niet of nauwelijks achteruitgaat.

In de sump wordt doorgaans de eiwitafschuimer geplaatst. Dat is het hart van uw systeem. Hier worden de meeste afvalstoffen mee uit het water gefilterd. De eiwitafschuimer moet eveneens aangepast zijn aan het watervolume dat je hebt. Een te zwakke afschuimer laat te veel afval achter in het water en een te sterke afschuimer trekt te veel goede sporenelementen uit het water, zodat de lagere dieren er een tekort aan gaan hebben. Doorgaans volstaat een afschuimer met een pomp die ongeveer drie keer het volume van het systeem per uur door de eiwitafschuimer laat gaan.

 

afschuimer upgrade.JPG 

Foto: Luc Loyen   

  

In een later stadium kan in de sump eveneens een fosfaatfilter en een actieve koolfilter geïnstalleerd worden. Ook een kalkreactor, een ultraviolet-filter en een ozon-filter behoren tot de mogelijkheden. Deze kunnen naderhand bijgeplaatst worden indien zich daar de noodzaak toe voordoet.

Belangrijk is ook voldoende aandacht te schenken aan de opvoerpomp en de afvoer installatie. Deze moeten aan elkaar aangepast zijn zodanig dat de afvoer steeds het opgepompte water kan bijhouden, anders riskeer je dat uw aquarium overloopt!

Je kan best ook meteen zorgen voor een osmose apparaat of een demi-water installatie, zodat je zelf je zeewater kan aanmaken. Je kan hiermee eveneens het water aanmaken dat nodig is om verdampt water terug aan te vullen. Dit laatste mag enkel met osmose- of gedemineraliseerd water gebeuren! Je hebt dan uiteraard een vat nodig om dit water aan te maken. Dit vat moet minstens 25% van de waterhoeveelheid van uw volledig systeem kunnen bevatten.

Voorzie voldoende stopcontacten. Je hebt al vlug heel wat pompen en lichtapparatuur bij elkaar. Je hebt beter een stopcontact in overschot dan één te kort. Indien je daar de mogelijkheid toe hebt, verdeel dan de pompen over verschillende elektriciteit - circuits, zodat bij het doorbranden van een zekering of bij een kortsluiting in één circuit niet het hele systeem zonder stroom valt. Een dagje zonder licht kan weinig kwaad, maar een dag zonder stroming is nefast voor vele vissen en lagere dieren.

 

techniek 012.jpg                Foto: Dominique Aegten

 

Als je dit alles hebt geïnstalleerd kan je best eerst het systeem testen met gewoon kraanwater. Bij een nieuw aquarium kunnen dan de schadelijke stoffen van de siliconen verwijderd worden. Je kan dan ook de werking van opvoer en afvoer testen. Je laat dit enkele dagen draaien. Als alles goed is kan je beginnen met de aanmaak van het zeewater en kan je het eerste levend steen inbrengen.

Veel succes met uw zeeaquarium!

 

Tubastrea sp. (Aardbeikoraal).JPG    


Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

De halloween heremietkreeft Ciliopagurus strigatus
in het aquarium van Stefaan Fabri

Foto: Patrice Cornelis