Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Kweken Naupli (Artemia)

Kweken Naupli (Artemia)

Naupli

Naupli is de naam voor jonge net uitgekomen pekelkreefjes. Deze naupli wordt gebruikt voor het kweken van vissen maar ook om wildvang makkelijker te laten wennen aan haar nieuwe omgeving. De Naupli eitjes worden wereldwijd op grote schaal geproduceerd. Dit proces is ondertussen dermate uitgekristaliseerd dat er momenteel eitjes zijn met een gegarandeerd uitkomst percentage van 95%.

De omvang van de naupli is zo klein dat ze door veel jonge dieren gegeten kunnen worden. De Naupli moet zo snel mogelijk nadat de eitjes zijn uitgekomen worden gevoerd. Het is dus van belang om ongeveer 2 keer per dag te beschikken over NET uitgekomen naupli.

Dit ‘net uitgekomen’ is zeer belangrijk omdat de naupli dan nog een gevulde eierzak heeft die voedselwaarde hebben voor de larven, deze inhoud verdwijnt na 24-uren. Verder kan de naupli ook nog worden verrijkt met vitamine preparaten die als het ware plakken aan de huid van de naupli. Selco is inmiddels een bewezen verrijker van de naupli.

 Benodigdheden :

* 3 frisdrankflesjes 0,5 liter

* Luchtbellenstroom

* Vers zeewater

* Artemia eitjes

* Artemia zeef  

Vul 1 flesje met vers zeewater en voeg daaraan een kleine hoeveelheid (1/6 theelepeltje) artemia eitjes aan toe) zet de luchtbellen erop en laat deze kweek staan. Doe dit als de larven 3 dagen oud zijn. 

De volgende dag het 2e flesje, en de dag daarop het 3e flesje. Zo heb je dus continu verse naupli. 

Tip : Je kunt de naupli oogsten door een 5mm slangetje in het flesje te hangen net boven de bodem en dan aanzuigen en over het artemia zeef te laten lopen. Zo scheid je de naupli van de schillen. 

De naupli kun je vervolgens voeren. 

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

De halloween heremietkreeft Ciliopagurus strigatus
in het aquarium van Stefaan Fabri

Foto: Patrice Cornelis