Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

27. Ten huize van Piet Hectors.

Tekst en foto’s Ab Ras

In het volgende artikel wil ik u graag voorstellen aan Piet Hectors. Hij woont in Nispen. De gevel wordt gesierd met een prachtig beeld van een zeepaard. Misschien kunt u hem wel van bijvoorbeeld “Man bijt Hond”of van de landelijke huiskeuringen waaraan hij heeft meegedaan. In mijn reeks “Spraakmakende rif aquaria” mag hij zeker niet ontbreken.
Piet is een ware zeepaarden liefhebber. Hij kweekte al eerder verschillende soorten zeepaarden . In zijn huiskamer heeft hij een bijzonder fraai speciaal aquarium (200 x50 x60) neergezet met hoofdzakelijk zeepaarden als hoofdbewoners.

 

Opvallend zijn de wieren, waaronder Caulerpa en Halymenia soorten. Deze voeren wel de boventoon en zijn in verschillende soorten aanwezig. De kleurcontrasten hebben iets weg van een plantenaquarium zoals we dat kennen van de zoetwaterliefhebbers.
Ik heb Piet geïnterviewd voor een verslag. Dit interview was zo leuk dat het zonde zou zijn om het niet om te zetten in dit verslag. Ik wil het u zeker niet onthouden.


Sinds wanneer ben je al zeewater hobbyist? Ik had vanaf 1976 een zoetwater aquarium. ik ben in 1995 begonnen met zeewater, deze bak ( 160x50x50 cm.) stond boven op de slaapkamer.

Heb je dit aquarium al lang?  De bak in de huiskamer is geplaatst in 1985 en was ingericht als zoetwater, wel werd met de aanschaf van het aquarium rekening gehouden, om er later een zeebak van te maken, inclusief een overloop en sump. In 1998 is het aquarium omgebouwd naar zeewater, met het doel er zeepaardjes in te houden, toen is er ook een nieuwe voorruit geplaatst.  Op de oude zaten te veel krassen.

Heb je ook rifspoeling aangebracht? Ik heb gekozen, voor een buis ( pvc 32 mm ) op de bodem over de lengte van het aquarium met gaatjes voor de waterinlaat, dit houdt de bodem schoon en geeft niet veel sterke stroming, daar houden de paardjes niet van. Er gaat  3500 liter per uur door deze buis. Er is een waterinlaat gemaakt aan de wateroppervlakte tegenover de overloop, met het doel een filmlaag te voorkomen aan de oppervlakte.
Hier gaat 1200 liter per uur doorheen.

Is de overloop beveiligd? Rond de overloop heb ik uitneembare vliegengaas gemaakt, zodat de levende mysis niet in de overloop kan gaan.

Het aquarium heeft veel open ruimtes. Hoe heb de indeling gerealiseerd? De inrichting bestaat uit  2 kolomen met opvulsteen. Er zijn wat platte stenen tegen de zijruiten geplakt, deze zijn zoveel mogelijk met wieren begroeid. Op de bodem een dun laagje koraalzand van 3 á 5 mm.

Vertel eens wat over je filter techniek. Dit is geen Berliner systeem. Het filter is een dubbel droognat filter, met  aan iedere zijde 3 laden, 2 laden gevuld met kokkelschelpjes en een lade met Alpha Marine. In de sump 3 vakken aan iedere zijde, en een middenvak voor de opvoerpompen ( 1x 1200 liter Eheim en 1x 3500 liter Ocean runner). In de buitenste vakken staat aan ieder zijde een zelf gemaakte afschuimer, de andere 2 vakken aan iedere zijde zijn gevuld met kokkelschelpjes. De verlichting  bestaat uit 4 x T8  58 watt daglicht. Daarvan branden er maar 2.



Hebben zeepaardjes en andere buismondigen je altijd geïnteresseerd? Zijn ze toevallig op je pad gekomen? Met toeval. Ik werd in 1997 gebeld door een medewerker ( Jack de Leeuw) van een aquariumwinkel ( Oranje. nu Bubbels ) die vertelde mij dat iemand in Vlissingen jonge zeepaardjes had, of ik die groot kon krijgen. Ik had toen al ervaring met het kweken van anemoonvisjes ( Amphiprion percula ) en in de regio al enige bekendheid. Die man in Vlissingen was Jac Toet, heeft 2 aquaria in zijn winkel staan, één met koud water en de andere met tropisch zeewater. Allebei bevolkt met zeepaardjes. Hij heeft met de koud water zeepaarden al 25 jaar ervaring en met tropisch 2 jaar.
Ik zei tegen hem:” ik wist niet dat je zeepaardjes kon houden”. Hij zei: “ Dat klopt, maar hier in zeeland kun je levende mysis scheppen in iedere plas water als het maar brakwater is”. Hij vroeg ook of ik getrouwd was, ik zei:” Nee”, dan moet je het gaan lukken, lachte hij.
Jac had al meerdere keren jonge paardjes naar Arsenaal Vlissingen gebracht maar daar lukte het ook niet om ze groot te krijgen.
Hij had de tropische paarden bij Oranje gekocht. Toen hij hier jongen van had, heeft hij weer contact gezocht met Oranje, en die weer met mij.

Ik heb de jonge paardjes meegenomen en na een paar pogingen heb ik er enkele groot gekregen. Toen was ik verkocht.
Ook was ik mysis gaan zoeken in de omgeving en die vond ik.

 



Sommige wieren kunnen gaan bloeden. Wat doe je daar tegen en waar moet je opletten om dit te voorkomen? Als ik snoei, probeer ik om zoveel mogelijk hele stuken eruit te halen, en als deze afbreken de steel gelijk dicht drukken. De wieren kunnen ook spontaan gaan bloeden, ik weet daar niet de oorzaak van, mogelijk dat deze op een stof reageren, omdat dat op verschillende plaatsen in de bak plaats vindt. Verder niet te veel met de wieren rommelen, als je ze gaat verplaatsen, doen ze het op de nieuwe plek meestal minder.

Je hebt prachtige wieren in je aquarium van verschillende soorten. Zijn die spontaan in je bak gekomen of heb je die gekocht?
Er zijn soorten spontaan in de bak gekomen, ook als ik bij een winkel kom en ik zie wat, dan vraag ik om een stukje. Met de waterwaardes en de hoge belasting lukt het meestal wel dat deze aanslaan.



De eerste keer dat ik bij je kwam had je drie soorten zeepaarden waaronder de grote Hypocampus erectus. Nu nog maar 1 soort. Heeft dat een reden of was je bang voor evt. kruisingen ?

Niet direct, het probleem is dat deze maar 3 jaar oud worden. Hypocampus erectus is me helaas niet gelukt om genoeg nakomelingen te krijgen. En nieuw bloed is moeilijk aan te komen, dit geldt ook voor Hypocampus barbouri. Ik heb zelf het idee dat kruisingen maar weinig voorkomen.

Zijn zeepaardjes trouwens monogaam? Ja, ik heb wel gezien dat als er één uitvalt, de andere zich terug trekt, en het minder goed doet. Gelukkig herstelt dit na een paar weken. Je moet er wel voor zorgen dat er een vervanger is , of meerdere exemplaren in het aquarium zitten.

Bij Hypocampus reidi kom je verschillende kleur varianten tegen. Nu heb ik je eens horen zeggen dat het met bepaalde factoren te maken heeft. Kun je er een paar noemen?  
Het belangrijkste is het voer. In de natuur eten deze meer dan mysis. Ze hebben dan meerdere soorten kleine garnaaltjes.
Ik heb zelf gemerkt dat als ik een glazen dekruit gebruik onder T8 daglicht verlichting en een schone bodem de paardjes ook mooier  kleuren van zwart naar diep geel.
Mogelijk dat het glas UV licht tegen houd van de verlichting.
Ik ben van mening dat de waterkwaliteit er niets mee te maken heeft, wat soms eens beweerd wordt.



Zeepaardjes hebben veel aandacht nodig, voornamelijk wat hun voedsel betreft. Dit behoort levend te zijn. Ik zie dat je veel mysis hebt. Vang je regelmatig? En hoe houdt je ze in leven. Kun je trouwens het hele jaar door mysis vangen of heb je eventueel nog vervangend voedsel?
De mysis schep ik van eind april tot eind november. Ieder jaar is dit verschillend, afhankelijk wat voor zomer en winter we hebben.  Elke week ga ik wel een keer.
Ik vervoer deze in een 60 liter ton met lucht ( 12 volt luchtpomp  erop).
De mysis gaat bij mij in een bak met 600 liter zeewater. ( ja, het is geen brakwater). Ik heb gekozen voor zeewater, de meeste parasieten die je mee schept gaan dan dood en zeewater kun je goed afschuimen.
De mysis blijven goed leven in zeewater.
Ik heb hier een grote zelfgemaakte afschuimer opstaan die heel veel vuil eruit haalt, verder staat er een UV-C (30 watt ) op de mysisbak, en een koeler. ( bierkoeler met 15 meter slang erin ) Het water mag niet warmer worden dan 20 à 23 graden.
In de zomer schep ik heel veel, dan neem ik een blok ijs van 2 kg in de emmer mee, doe de mysis daar recht uit het schepnet in, geen water er bij.
De mysis zit dan in het ijswater, bij thuis komst gelijk in de vriezer. Dit voer ik in de winter.

Wat is dan de truuk om de Paarden deze dode mysis te laten eten? Diepvries mysis voer ik met een zelfgemaakte voerplateau, dit is een glazen pijp met daar onder een glazen voerbakje 10 x 10 cm. aanvast gelijmd, en 10 cm van de bodem hangt.

Naast het feit dat je jonge zeepaardjes kweekt, kweek je ook nog anemoonvisjes. De kleine visjes en paardjes hebben toch microscopisch klein voedsel nodig. Waar begin je mee te voeren als ze net geboren zijn? Anemoonvisjes voer ik de eerste 3 á 4 dagen  met Brachionus  ( radardiertje ) daarna met pas uitgekomen Artemia’s. Jonge Zeepaardjes direct met pas uitgekomen Artemia.

Hoe kweek je dat voedsel? Brachionus,  voer je met groene algen (chlorella) die je in glazen bokaal met veel licht kweekt. (bij enkele winkeliers kun je deze brachionus en algen kopen)
Artemia eitjes kun je kopen. Deze doe je ik in een kunststof fles op zijn kop en haal de bodem er uit ( belangrijk is dat de fles trechter vorm heeft aan de onderzijde anders zinken de eitjes en blijven deze op de bodem liggen ) Een 4 mm. lucht pijpje met lucht erin en flink laten borrelen, na 24 uur bij 25 graden komen de artemia eitjes uit,

Hoeveel water ververs je van de grote bak? Ik ververs het water 24 uur per dag d.m.v. een druppel systeem vanaf een ringleiding. In deze leiding wordt 800 liter  zeewater per uur rondgepompt, vanuit  een 2000 liter  reservoir. Tevens zit in de ringleiding en UV- C lamp van 36 watt. Ik kan de druppels regelen, meestal is dit 40 liter per 24 uur.

Ik heb op een video van jou gezien dat je veel vers zeewater haalt en gebruikt. Is dat niet risicovol?
Er zit een risico in, dit heb je ook met levende mysis scheppen. Het water gaat door een UV-C filter.  Als het water 24uur in de reservoirs zit gaan alle parasieten dood, deze hebben dan geen mogelijkheid meer tot een gastheer.

De eiwitafschuimertjes  heb jezelf  gemaakt, kun je uitleggen hoe?  Ik  maak een  cilinder ( 6 hoek )  van glas, onder een gat voor de uitloop en op 5 cm hoger van het onderste gat,  een gat voor de inlaat, in deze gaten lijm ik pvc slangentule. Aan de bovenzijde van de cilinder, gebruik ik de bovenzijde van een 2 liter kunststof cola fles, de diameter van de cilinder is inwendig net zo groot als de doorsnede fles. Als schuimbeker gebruik ik de bodem van de kunststof cola fles, en maak er een dekseltje op. Voor de lucht van de afschuimer gebruik ik de 2000 liter pomp met venturi die in de sump ligt.



Is de verlichting belangrijk voor de wieren? Niet echt, ik heb de beste ervaring met daglicht kleur. Ik gebruik zelf niet veel licht ( 2 x T8  58 watt op 1 m² oppvl. en  600 liter inhoud ), dit doe ik omdat anders de wieren de bak uitgroeien, en de paarden houden ook niet van veel licht.

Is de belichting belangrijk voor de paardjes? Niet echt, als het maar niet te veel is, deze zoeken de donkere plaatsen op in de bak. Zoals ik eerder heb gezegd ,met het UV van de tl verlichting is mogelijk nog iets mee te doen, hier ben ik nog niet uit. Ik denk dat de wieren wel verlichting met UV nodig hebben.

Hoe komt het dat af en toe massaal jonge zeepaardjes sterven van de een op de andere dag? Als ik dat wist!! Ik denk dat het door het voedsel komt, dat de jongen te weinig afweer opbouwen.
Ik verrijk de pas uitgekomen artemia’s  met Selco, (http://www.brineshrimpdirect.com/SELCO-c47.html )  dit geeft wel een iets beter resultaat. Als de jongen zo groot zijn dat ze al jonge mysis kunnen pakken, zie je ze gewoon groeien. Er zit dus een stof in de mysis waar ze het veel beter op doen.

Zijn er nog soorten die je  graag eens zou willen kweken?  Ik heb een nieuwe soort, de Hypocampus elongatus. Ik heb hier al 6 jongen van groot gekregen. Verder wil ik graag de H. abdominalis ( dikbuikzeepaard koudwater ) een keer proberen., en het onmogelijke nl de zeedraak.



Wat vind je trouwens van zeedraakjes? Is dat geen uitdaging?  Zeker, maar dan moet er eerst een loterij gewonnen worden op mijn naam, ( ongeveer 1700 euro per stuk  excl. Btw , dan is het nog niet de echte bladzeedraak. ). Ik moet daar zeker dan meer tijd in steken .

Hoe oud kunnen zeepaardjes gemiddeld worden? Tropische 3 á  4 jaar ,koud water paarden 7 á 8 jaar  ( informatie van Jac Toet ).

Wat is aan te raden voor de beginner?
  Een wieren bak,  met de 2 tips van hier boven.


Hoe hoog liggen de prijzen van zo’n paardje?  Heel verschillend wat voor soort, van 50 tot 230 euro met citesnummer. H. Reidi’s  worden het meest aangeboden.

Heb je nog tips voor aankomende manegehouders en zeepaardenkwekers?
  Het zijn er niet veel, wel heel belangrijk, je moet ¾ jaar over levende mysis beschikken, en verder diepvries.

Veel tijd er voor over hebben ( voer scheppen, water verversen mogelijk meer als normaal , voedseldieren kweken.)

Tijdens de laatste LHK heb ik nog wat metingen verricht. Heb je bezwaar er tegen als ik deze vermeld in de verslag voor geïnteresseerden?
Nee. Hoor ga je gang.
Zoutgehalte:1024; pH:8.4; Ca:380; Mg:1290: PO4: 0.5 mg/l; N03: 0.5 mg/l

Ik dank Piet voor dit fijne interview en wens hem veel succes met zijn prachtige hobby.
Hopelijk is hij de eerste Nederlander die Zeedraakjes kan kweken. Dat zou voor hem de kroon op het werk zijn.

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

De halloween heremietkreeft Ciliopagurus strigatus
in het aquarium van Stefaan Fabri

Foto: Patrice Cornelis