Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Invloed van de nitraatvorming op de pH in zeewateraquaria (6)

Invloed van de nitraatvorming op de pH in zeewateraquaria. (6)

In zuurstofrijke omgeving op alle oppervlaktes in ons aquarium zowel in het licht als in het donker werken voor ons de nitrificerende bacterien welke het giftige ammoniak omgezet in het veel minder schadelijke nitraat. (tussenstap is nitriet) dit proces heet nitrificatie.

Als gevolg van de omzetting van ammoniak tot nitriet komen zure deeltjes vrij (H+) welke worden opgenomen door bicarbonaten. Bicarbonaten worden zo ontrokken aan het water en dus daalt de alkaliniteit (KH).

Naarmate het systeem meer belast word met voeding zullen de bacterien ook meer gaan verwerken met nog meer zuurvorming. hierdoor kan de alkaliniteit nog verder dalen waardoor een tekort ontstaat aan (bi)carbonaten. Een lage alkaliniteit kan in combinatie met de aanwezigheid van CO2 voor een te lage ph zorgen. De noodzaak de verzuring tegen te gaan dringt zich hier op. Zonder pH bufferend vermogen (alkaliniteit/kh) zou ook in goed beluchte zeewateraquaria de ph veel te laag kunnen worden. meet daarom regelmatig de KH waarde en stuur deze indien nodig bij.

Kh verhogende producten voegen carbonaten en bicarbonaten in de juiste verhouding toe. Let er wel op dat deze ook in verhouding moeten staan met de calcium waarde. Bij een lage kh kan de calcium ook te laag zijn welke dus ook verhoogd zal moeten worden. Indien beiden waardes te laag zijn word een gebalanceerde methode aangeraden. Deze zorg voor een stijging van calcium en carbonaten in de juiste verhouding. Een kalkreactor en het toevoegen van kalkwater (opgelost calciumhydroxide) zijn hier 2 voorbeelden van.

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

De halloween heremietkreeft Ciliopagurus strigatus
in het aquarium van Stefaan Fabri

Foto: Patrice Cornelis