Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Twee Parijse publieke aquaria in de kijker.

Twee Parijse publieke aquaria in de kijker.

                                            

 

 

Naar aanleiding van “the Paris Shellshow” in de Bourse de Commerce te Parijs op 14 en 15 maart 2008 bezochten Germain en Stany ook een paar uitzonderlijke publieke aquaria in het hartje van deze wereldstad. Zeker niet te versmaden voor verwoede aquarianen…

 

 

Eerst volgen een paar sfeerbeelden van de Internationale Schelpenbeurs.


                      

 

Aquarium tropical – Palais de la Porte Dorée

 

Voor de wereldtentoonstelling van Parijs in 1931 werd een gebouw opgericht “Palais de la Porte Dorée” met als thema het kolonialisme. Frankrijk had in die tijd immers vele koloniën. De gevel van het gebouw werd door beeldhouwer Alfred Janniot (1889-1962) versierd met vele uitbeeldingen van dit koloniale verleden.

Hier werd in 1931 het Aquarium Tropical in ondergebracht dat in 1933 uitgebreid werd met een terrarium.

 


De imposante hoofdingang

 

Tot februari 2003 bewaarde het museum de getuigenis van het koloniale verleden van Frankrijk in het Musée National des Arts d’Afrique et d’Océanie. Daarna werd de collectie geïntegreerd in het Musée du Quai Branly. Enkel het aquarium in de benedenverdieping en de historische zalen op het gelijkvloers zijn nog toegankelijk voor het publiek. Het gelijkvloers doet thans dienst als Cité Nationale de l’histoire de L’immigration, een ontmoetingsruimte voor culturele activiteiten.

 


Chrysiptera cyanea en
Neoglyphidodon oxyodon (Saffierjuffer)

 

Centraal in de aquariumruimte in de kelderverdieping is een reuzengrote krokodillen- en schildpaddenterrarium waar je de dieren van boven uit goed kan observeren. Ze zitten in een natuurgetrouwe omgeving met waterval en rivier incluis.

 

Rondom dit terrarium kan je de zoetwater- en zeewateraquaria bewonderen. Er zijn geen zéér grote aquaria te bespeuren maar in het concept van dit museum is dat absoluut geen noodzaak.

 

De aquaria geven allen een zeer verzorgde indruk, alles is proper, de dieren vertoeven in optimale gezondheid en de zoetwaterplanten verkeren in optimale conditie. Men merkt al gauw dat de verzorgers en inrichters van deze aquaria de dieren in hun natuurlijk habitat perfect kennen en deze kennis ook kunnen overbrengen naar de aquaria die ze beheren.

 


Chaetodon semilarvatus (Koraalvlinder – Rode zee)

 

Chaetodon semilarvatus, vaak vernoemd als lagere dieren- of koraleneter… zwom hier temidden van harde- en soft koralen. Links in de achtergrond zien we ook Zebrasoma xanthurum die voorkomt in hetzelfde biotoop.

 

 

Pomacanthus maculosus (Rode zee)… zagen we echter wel aan de koralen bijten!

 


Cheilinus undulatus
(Napoleon lipvis – Rode zee)

 

Cheilinus undulates wordt in de natuur maximaal 2 meter. Het exemplaar dat hier zwom mat ongeveer 1 meter en had duidelijk reeds een adult kleurpatroon en typische bult op het voorhoofd.

 


Paracanthurus hepatus

Opmerkelijk is de dieptewerking in de meeste aquaria. Dit geeft ook extra mogelijkheden naar circulatie en waterbeweging

 

De opbouw van de aquaria is natuurgetrouw. De natuurlijke biotoop van de vissen wordt hier tot in de puntjes nagebootst. Elk aquarium op zich is een juweeltje en geeft telkens verrassende aspecten van de hobby weer.

 

Met een totaal van circa 5000 dieren herbergt de collectie een 300-tal vis- en lagere dierensoorten. Sinds 1985 is men bezig met moderniseringswerken. De zeewaterafdeling is volledig gerenoveerd en aangepast aan de laatste nieuwe technieken.

 


Naso unicornis

 

De meeste aquaria zijn thematisch ingedeeld volgens soorten of vindplaatsen. Naast verschillende rifaquaria met harde- en softkoralen is er een enorm aanbod van typische koraalvissen te bewonderen. Opmerkelijk zijn enkele mooie groepen van Anthiassen, keizersvissen, dokters, enz…

 

Er is ook de nodige aandacht besteed aan belichting, watercirculatie en inrichting van de aquaria hetgeen in sommige openbare aquaria wel eens te wensen overlaat.

 


Overzicht rifaquarium

 

Hoewel de schriftelijke informatie bij de aquaria enkel in het Frans terug te vinden was, merkten we toch op dat ze correct en actueel geschreven was. Geen wonder dat hier om deze redenen veel schoolbezoeken plaatsvinden.

 Acanthurus sohal                     Opistognathus aurifrons (Jack-in-the-box)

 

De zoetwateraquaria waren zeker ook het bekijken waard. Opmerkelijk waren de mooie biotoopaquaria van Zuid-Oost-Azië en verscheidene Cichlidenvivaria, met een uitzonderlijke selectie uit verschillende gebieden. Iedere zeeaquariaan kan immers ook geboeid geraken door de pracht van zoetwatervissen in hun natuurlijke biotoop.

 


Details uit zoetwateraquaria met gezonde plantengroei en variabel van vorm en kleur

 

Het aquarium Tropical is een absolute must voor iedere aquariaan die de lichtstad bezoekt! Bovendien werden we er zeer vriendelijk ontvangen.

Naar onze bescheiden mening wordt dit aquarium gerund door mensen met een zeer ruime kennis en een opmerkelijke voorliefde voor hun beroep.

 

 

Praktische informatie:

Palais de la Porte Dorée - Aquarium Tropical
293, avenue Daumesnil 75012 Paris
tel: 01 53 59 58 60
Open van dinsdag tot vrijdag van 10uoo tot 17u15 en in het weekend van 10u00 tot 19u00
Inkom volwassene: periodes van tentoonstelling: 5,70 €, buiten deze periodes: 4,50 €

http://www.palais-portedoree.org

Gemakkelijk bereikbaar via Métro halte Porte Dorée (lijn 8)

 

 

 

 

 

 

Aquarium du Trocadéro - Cinéaqua Paris

Hoofdingang gelegen aan Trocadéro in het park, vlak bij de Eifeltoren.

Koud zoetwateraquaria met Europese vissen zoals forellen, baarzen …

Een fonteintunnel als overgang naar het Middenlandse-zeegedeelte. Duizenden liters water worden met enorm geraas naar de overkant gepompt en verschaffen u toch een droge doorgang

Sulcata-annemonen uit de Middenlandse Zee worden individueel gevoerd en kunnen even mooi zijn als hun tropische verwanten

Een delicatesse, maar toch mooier levend in het aquarium

Scorpaena sp., 2 schorpioenvissen uit de Middenlandse Zee, zéér giftig!

 Onmogelijk goed te fotograferen door de snelle beweging van Anthias anthias uit de Middenlandse Zee, maar we wilden u de kleurenpracht van de gorgonen niet onthouden. Typisch aan deze Anthias soort zijn de enorme lange borstvinnen. Deze vissen halen gemakkelijk een lengte van ongeveer 20 cm, wat vrij groot is in vergelijking met de soorten die wij kennen voor het huisaquarium

 

Enkele indrukken uit verschillende aquaria…


Pseudocolochirus sp, Pterois volitans, Muraena helena, Dactylopterus sp.

 

Volwassen Pomacanthus annularis, gewoon schitterend!

Het Caraïbisch gebied, met Bodianus pulchellus, Centropyge acanthops, Pomacanthus paru en vele anderen.

 

Het Aquarium du Trocadéro is zeer modern van opvatting en thematisch ingedeeld per gebied.

Enkele cijfers: Het bezoekersgedeelte heeft een oppervlakte van 3500 m² en je kan er 9.000 vissen en ongewervelden bekijken van 450 soorten waaronder 40 haaien van 6 verschillende soorten. In het totaal is er 4 miljoen liter water in omloop in 49 aquaria waaronder één groot haaienaquarium van 3 miljoen liter!

Dan is er nog een aquastudio van 600.000 liter met ruitdikte 34 cm van 24 ton.

Er zijn 11 filtercircuits. In 3 verschillende locaties zijn er 40 quarantaine-aquaria met 7 filtercircuits.

Er zijn 3 cinemazalen.

Om het aquarium op te starten werd er 130 ton zout gebruikt en voor de verversingen verbruikt men 200 ton zout per jaar.

Voor het bouwen van de aquaria werd 6.600 m³ beton gebruikt en 770 ton staal voor het gewapend beton. In de aquaria werd dan nog eens 320 ton beton gebruikt om de rotsen te maken.

 

Behalve het aquariumbezoek worden er ook nog semenaries, kinderateliers en live-concerten georganiseerd. Voor de hongerigen en dorstigen is er een Japans gastronomisch restaurant en een lounge bar.

 

Een bezoek aan het moderne aquarium du Trocadéro is zeer zeker de hoge inkomprijs waard. Je krijgt echt waar voor je geld en je kan er uren en uren in rondlopen. je kan de nodige tijd uittrekken om mooie documentaires in de verschillende cinemazalen te bekijken. Je kan in de fauteuils en canapés wegdromen terwijl je steeds nieuwe ontdekkingen doet in de reuzegrote aquaria

 

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

Een koppel Rainfordia opercularis in het kweekaquarium van De Jong Marinelife tijdens het bezoek van het ReefSecrets-team in april 2012

Foto: Patrick Scholberg