Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Gids voor het kleuren van SPS koralen

Gids voor het kleuren van SPS koralen

Gids voor de kleuring van SPS koralen

 

Onlangs las ik een post van Ryan Gripp op de website www.reefbuilders.com over het verband tussen de toevoegingen van sporenelementen en de kleuring van SPS koralen. Ik kon het niet nalaten om u te laten meegenieten van deze ervaringen en vertaalde de forumpost.

 

Deze gids poogt om u te helpen bij het kweken van SPS koraal. Dit werd geschreven door het forumlid Shadowramy en het verduidelijkt specifieke ideeën en strategieën waarmee u de kleur van uw SPS koralen kan beïnvloeden. Dit veronderstelt dat u een min of meer fundamenteel inzicht hebt in de waterparameters in uw aquarium. In het verleden werd ik vaak gevraagd een artikel over koraalkleuring te schrijven evenals mijn eigen ervaringen over specifieke methodes voor het bereiken van bepaalde kleuren. Gewoonlijk vraagt men mij: “Hoe krijgt u goede kleuren?” Dan antwoord ik met de vraag: “Welke specifieke kleur wil u verbeteren?” In de loop van de afgelopen verscheidene maanden heb ik gewerkt aan methodes om bepaalde kleuren te krijgen. Ik heb eigen testen gedaan evenals heel wat andere aquaria bezocht en gezien wat zij deden om bepaalde kleuren te verkrijgen. Ik denk dat ik nu definitief een basisgids heb gemaakt voor zij die het interessant vinden.

 

Gelieve er nota van te nemen dat ik veronderstel dat u aan de minimum vastgestelde normen voldoet voor het houden van SPS koralen, namelijk sterke verlichting, het juiste calciumgehalte, een sterke eiwitafschuimer en levend steen.

 

Gele SPS koralen

 

Is erg afhankelijk van het nitraat- en fosfaatgehalte. Alle SPS kleuren zijn erg afhankelijk van een gebrek aan N en P maar ik wil met de gemakkelijkst te verkrijgen kleur beginnen, namelijk geel.

 

 

 De gele koralen zijn een soort barometer; de gele koralen zullen u het eerst  waarschuwen over wat in uw aquarium gebeurt, wat nodig is en wat over  gedoseerd is. Nitraat (NO3) en/of fosfaat (PO4) verminderen is het  belangrijkst, ofwel door technische middelen zoals nitraat- en fosfaat  reductiemiddelen of biologisch door Deep Sand Bed (DSB), het inzetten van  actieve koolstof en/of waterverversingen.

 

 Als u SPS koralen wilt kweken, zou ik voorstellen dat u begint met een  Acropora die geel is.

 

 Als u er kunt in slagen om ze gedurende verscheidene maanden geel te  houden, dan zou u klaar moeten zijn om andere kleuren te houden.

 

 Groene SPS koralen

 

 Groen zou de volgende gemakkelijkste kleur zijn. De meeste groene kleuring  kan door de toevoeging van een ijzerconcentraat worden bereikt. U moet met  ijzer zeer zorgvuldig zijn omdat het ook een voedingsstof voor algen is.  Vandaar dat het zo belangrijk is om eerst uw gele kleuren op punt te zetten  (dus eerst uw N en P verminderden). Bovendien, gebruik ik mijn gele koralen  als indicatoren voor mijn groene en blauwe koralen.

 

 Als uw groene koralen een bruine kleur krijgen of zij verbleken dan is dat  waarschijnlijk te wijten aan een gebrek aan ijzer. U kan ijzer bijvoegen tot u vermeerdering van de algengroei vaststelt of tot uw gele Acroporas een groene flikkering vertonen (het zal geen hevig groen zijn maar een groen/gele schijn zijn).

 

 

 Als het weefsel donkerder wordt dan hebt u teveel ijzer toegevoegd. Een  ander teken van overdosering is de groei van algen. Indien nodig beëindig  dan onmiddellijk de toevoeging van ijzer en een waterverversing kan ook het  teveel aan ijzer verminderen.

 

 Zoals met alles in onze rifaquaria moet elke verandering langzaamaan  gebeuren.

 

 Blauwe en sommige purperen SPS koralen

 

 Dit is hoofdzakelijk voor blauwe koralen maar ik heb ondervonden dat het  ook effect kan hebben op de purperen koralen. Het toe te voegen  supplement is een kalium-jodide-oplossing, ook Lugol-oplossing genoemd.

 

 

 

 

Men begint met doseren wanneer de blauwe kleuren minder intens worden. Opnieuw, gebruikmakend van de gele koralen als indicatoren, stopt men met doseren wanneer de gele koralen een groene schijn vertonen.

 

Rode/Roze en sommige purperen SPS koralen

 

Hoofdzakelijk voor het kleuren rood en roze in Montiporas, Styloporas, Pocilloporas en Seriatoporas. Het supplement is kalium (niet kaliumjodide). Als u een hoge kalium zoutmengeling zoals Oceanic, Tropical Marine Pro gebruikt en u regelmatige waterveranderingen doet, dan gaat u dit waarschijnlijk niet veel moeten aanvullen.

 

 

 

 

 

 

 

Voor het doseren kunt u uw Monitporas als indicatoren gebruiken. Aanvullen is vereist wanneer de Montiporas langzamer groeien en de groeiranden een grijze schijn vertonen. Wanneer de Styloporas en Pocillopoeras lijken alsof zij aan de lucht blootgesteld zijn, dan is dat een indicator van kaliumgebrek. De poliepen zijn dan volledig teruggetrokken en de kleuren zijn licht. Andere indicatoren van kaliumgebrek is wanneer roze koralen lichtbruin kleuren en wanneer Acroporas hun kleur verliezen en lichter of bleker worden. Een belangrijk kaliumgebrek doet het weefsel van de koralen lossen, meestal beginnend van de basis en zo naar de toppen toe.

 

Een overdosis kan leiden tot het verbranden van de tippen. Opgelet, niet te verwarren met nieuwe groei. De brandwonden van de uiteinden zullen wit zijn zonder poliepen.

 

Purperen SPS koralen

 

Vanuit mijn ervaring waarschijnlijk één van de moeilijkste kleuren van alle Acroporas aangezien het een combinatie van verscheidene variabelen is.

 

Eerst en vooral is er de waterhelderheid, wat betekent dat men over actieve koolstof of een ander verhelderend medium dient te filteren. Met biologische filters kan ook de gewenste helderheid bekomen worden, zoals Zeoviet. Ook sponsen en Tridacna’s filteren het water.

 

 

Verhoogde waterhelderheid zal eerst de uiteinden van de SPS koralen beter kleuren, maar niet de volledige basis. Ik heb nana en valida met werkelijk mooie purperen uiteinden gezien, maar met bruingebleekte, witte basissen. Ik heb dezelfde nana en valida in het aquarium van iemand anders gezien, die alle andere parameters goed hadden met volledig purper van de basis tot aan het uiteinde van de koralen.

 

Het tweede belangrijkste punt is de verlichting. Van mijn observaties van mijn eigen en andere aquaria, houden purperen koralen  van 420 tot 440nm uit het lichtspectrum, Deze kleuren komen voor in actinic-lampen en 20K halogeniden. De mooiste purperen koralen die ik zijn in aquaria heb gezien stonden onder 440nm blauwe actinics (ATI Blue+, Giesemann Actinic) of 20K Halogeniden (Radium, XM 20K).

 

Ten derde, supplementen zoals jodium en kalium (zie blauw en Rood/Roze). Opnieuw, zorg ervoor uw groene koralen groen zijn en de gele koralen geel zijn. Uw blauw zou helder met diepte moeten zijn. Het jodide zal ook helpen als u uiteinde-brandwonden hebt.

 

Dit zijn enkel mijn observaties en testervaringen en ik ben er zeker van dat in de toekomst andere factoren en toevoegingen zullen worden gevonden.

 

De manier waarop je deze toevoegingen kan bereiden kan je vinden op de website www.reefsecrets.org tabblad artikel categoriën, dan tabblad zeewater aquarium chemie, dan tabblad Publicaties, dan artikel “Balling methode: Toevoegingen aan het zeeaquarium” of rechtstreeks via deze link /https://www.reefsecrets.org/index.php/chemie/chemie-publicaties/balling-methode-toevoegingen-aan-het-zeeaquarium

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

Een koppel Rainfordia opercularis in het kweekaquarium van De Jong Marinelife tijdens het bezoek van het ReefSecrets-team in april 2012

Foto: Patrick Scholberg