Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

21. Ten huize van Robert Worst

Ten huize van Robert en Petra Worst

Door Germain Leys – Foto’s Patrick Scholberg & Erik Paumen

Enkele maanden geleden, net voor Kerstmis, trok het ReefSecrets-team naar Nijkerkerveen om een bezoek te brengen aan Robert en Petra Worst. Robert startte 7 jaar geleden met een zeewateraquarium van 500 liter. Rond Nieuwjaar 2010 werd plaats gemaakt voor een aquarium van 1600 liter met vrijwel uitsluitend steenkoralen. Het aquarium draait dus nu twee jaar en op die tijd zijn al heel wat koralen mooi uitgegroeid en is het geheel een prachtig aquarium geworden, een voorbeeld voor veel zeewaterliefhebbers.

De afmetingen zijn 250cm X 80cm X 80cm met een glasdikte van 15mm en de bodem is zelfs 20mm dik. Een behoorlijke klus om zulk een zwaar aquarium (meer dan 300 Kg) op zijn plaats te krijgen! Het aquarium is volledig opgebouwd met rifkeramiek van Riffsystem en is met de hand vervaardigd.

De verlichting bestaat uit 3 HQI Aquamedic van 400 Watt en 13000 Kelvin. Zij branden van 13u tot 21u. Dan zijn er 8 T5 ATI van 54 Watt (4 special Blue en 4 wit). Zij branden van 11u tot 23u00.

 

Robert kon achter de leefruimte waar het aquarium staat een grote koelcel plaatsen waar hij de hele techniek in onder gebracht heeft. In de grote plastic sump van wel 400 liter treffen we een Bubble King 300 intern aan en een fosfaatfilter met actief kool en een Grotech Zeolietfilter met een inhoud van 5 liter. Verder wordt er nog over UV gefilterd en wordt er een ozonfilter toegepast. Uiteraard mag met zo een systeem geen kalkreactor ontbreken. Een H&S van 3000 liter, aangevuld met dagelijkse toevoeging van kalkwater moeten Calciumgehalte en KH op peil houden.

Een Grotech doseerapparaat zorgt voor de nodige sporenelementen en het bijvulwater wordt automatisch gedaan via een sensor en een doseerpomp.

Het Demi-water wordt aangemaakt met een 20 liter mengbed-ionenvat.

In de zomer wordt het water op temperatuur gekoeld met een Aquamedic Titan koeling.

Er wordt wekelijks 200 liter water gewisseld. Indien nodig worden de waterwaarden aangepast met Ballingzouten en de toepassing van de volledige Zeovietlijn van Korallenzucht zorgt er voor dat de koralen steeds mooi op kleur staan.

  

Qua techniek heeft Robert echt niets over het hoofd gezien en je kan wel stellen dat dit systeem zeer compleet is om de gewenste waterwaarden te bereiken en in stand te houden. Hij beseft maar al te goed dat de grote investering in de techniek in grote mate heeft bijgedragen tot het succes van dit aquarium.

Naast de sump staat nog een stekkenbak die ook afzonderlijk kan draaien zodat hij eveneens als quarantaine kan dienen. Hij wordt verlicht door een HQI 150 Watt van 10.000 Kelvin en door 4 T5 aquamedic 38 Watt (2 wit en 2 blauw). Deze verlichting brandt enkel ’s nachts zodat een constantere pH kan bekomen worden.

De bewoners

Qua vissen wordt dit rif bewoond door een koppel Zebrasoma flavescens, Z. xanthurum, Ctenochaetus tominiensis, Acanthurus pyroferus, A. dussumieri, Anampses neoguinaicus, een koppel A. meleagrides, Chaetontoplus septentrionalis, Halichoeres chrysus, H. melanurus, een koppel Centropyge loriculus, Pygoplites diacanthus, een koppel Amphiprion frenatus, Valenciennea sexguttata, een poetsvis, een koppel Pterosynchiropus picturatus, een schooltje van 10Pseudanthias evansi, Pseudocheilinus hexataenia, Cirrhilabrus laboutei, Ecsenius bicolour, Salarias fasciatus, Chelmon rostratus, Paracheilinus rubriccauda

Verder is er nog de zeer uitgebreide collectie koralen met onder andere 3 Acropora granulosa, A. formosa, A. prostrata, A. abrolhosensis, A. carduus, 3x A. millepora (roze, blauw, geel), A. humilis, A. echinata, A. loripes, A. cervicoruis, A. tumida, A. valida, A. florida, A. solytariensis, A. hyacintus (groen en roze), A. austera, A. tricolor, en nog een tiental Acropora sp. Dit is toch wel een heel uitgebreide collectie Acropora’s die je zelden tegenkomt. Verder nog Seriatopora hystrix (roze), Cerianthus (roze), Caulastrea furcata, Turbinaria peltata, Catalaphyllia jardinei, Gorgonia ventalina, Blastomussa merleti, Montipora setosa, Favia sp., Pocillopora verrucosa, Stylopora pistillata, S. sp (groen), S. sp (roze), Porites sp., Seriatopora caliendrum (groen), Montipora digitata (rood), M. digitata (blauw), M. capita, M. delicutala, Montipora sp. (Geel paarse poliepen), M. danae, paarse montipora plaat, Caulastrea (wit), Turbinaria mesenterina, Euphyllia sp., Plerogyra sinuosa, Oxypora sp., Symphyllia radians, Duncanopsammia axifuga en Echiniphyllia echinata.

Misschien zijn er nog wat vergeten op te noemen maar volgens mij is dit wel een bijzonder aardige lijst. Er zitten echt prachtige en zeldzame exemplaren tussen. Ook de LPS koralen waren juweeltjes. Vooral een prachtige rode en een groene Lobophyllia hemprichii sprongen meteen in het oog.

Alle vissen en alle koralen in dit aquarium kunnen we helaas niet laten zien, dan hebben we een volledig magazine nodig, maar op http://www.youtube.com/watch?v=iCqaw_b8fuI kan je een film van het aquarium bekijken.

Je kan meteen zien dat Robert het zeewateraquarium echt in de vingers heeft. Zowel qua opbouw, schikking van de koralen, keuze van de vissen als van de beheersing van de techniek heeft Robert bewezen dat hij tot de top van de zeeaquaria in Nederland en België behoort, dus mag hij zeker niet ontbreken in deze rubriek “Ten huize van...”

Alle succesvolle zeeaquaria worden niet enkel door de aquariaan zelf gerund, maar ze worden ondersteund in de hobby door een partner die al deze mooie koralen en vissen ook bijzonder weet te waarderen. Hier is het niet anders. Petra heeft duidelijk de juiste spirit om Robert te steunen en te helpen in het uitoefenen van deze prachtige hobby, of beter gezegd: passie.

Vlak naast het aquarium had Petra zowaar een prachtig Kerstdorp opgebouwd zoals ik er nog nooit één heb gezien. Omdat dit zo een mooie indruk op mij nagelaten heeft kan ik het niet nalaten om ook hiervan een foto te publiceren. Jammer genoeg is ondertussen alles weer afgebroken tot de volgende Kerst.

Het team van ReefSecrets, bestaande uit enkele fotografen en redacteurs werden bijzonder gastvrij onthaald door Robert en Petra en we konden zowaar genieten van enkele sublieme bereidingen van http://www.worst.keurslager.nl/ .

Drie van de vier redacteurs waren van het “rondbuikige” type en die wisten deze heerlijke lekkernijen naar smaak zeer te waarderen! De vierde “slanke” redacteur is van beroep “Maitre d’Hotel” en vertelde me achteraf dat het “topvlees” was!

Robert en Petra hebben dus duidelijk vele talenten!

Bedankt Robert en Petra om onze lezers te laten genieten van dit prachtig aquarium en nog veel succes voor de toekomst.

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

Een koppel Rainfordia opercularis in het kweekaquarium van De Jong Marinelife tijdens het bezoek van het ReefSecrets-team in april 2012

Foto: Patrick Scholberg