Ook al eens last gehad van die vervelende roodbruine fluweelachtige flappen die op het levend zand of op het levend steen groeien? Erop en eronder zie je luchtbellen ontstaan. Soms komen ze met grote flappen naar de oppervlakte om dan via de overloop in de sump te verdwijnen...
Je kan ze eenvoudig afhevelen, maar enkele uren later begint de aanmaak er van opnieuw, tot grote ergernis van vele aquarianen.
Wat precies die cyanobacterie is, wat ze doet en welke gevaren voor uw aquarium ze inhoudt, daar komen we in een later artikel in ons magazine uitgebreid op terug.
Moegetergd door deze vervelende plaag ging ik op zoek naar een oplossing, tot ik op internet deze link bezocht: http://www.chemi-pure.com
Dit product kan dus eenvoudig via het internet besteld worden.
Het is volkomen onschadelijk voor vissen of lagere dieren.
Je gebruikt 1,75 gram van het product voor 1000 liter aquariumwater (water in sump meetellen en levend steen aftrekken)
De behandeling duurt 48 uren. Geen koolstof-, UV-, Ozon- of fosfaatfilters gebruiken tijdens de behandeling.
De cyanobacterie onttrekt veel zuurstof aan het water, dus tijdens deze 48 uren kan je best de eiwitafschuimer laten draaien zonder pot, zodat het zuurstofrijke water uit de afschuimer rechtstreeks terug in de sump vloeit. Als je niet in de mogelijkheid bent om dit te doen dan is het noodzakelijk om enkele luchtsteentjes in het aquarium te hangen om zoveel mogelijk zuurstof in het water te brengen.
Na de 48-uur behandeling kan je de eiwitafschuimer stilleggen en is het nodig om een 20% waterwissel door te voeren en kan je opnieuw de koolstof-, UV-, Ozon- of fosfaatfilters gebruiken. Nog een dag later kan je de eiwitafschuimer opnieuw opzetten.
Als je na de behandeling nog cyanobacterie opmerkt kan je nog een tweede behandeling doen zoals hierboven omschreven en moet je een tweede keer een 20%waterwissel doen.
Hoewel de fabrikant van het product hier niets over zegt raad ik toch aan om na de behandeling nieuwe bacteriën aan het systeem toe te voegen. Dit kan door vers levend steen of vers levend zand in te brengen. Er zijn ook wel enkele goede levende bacteriënculturen in de handel verkrijgbaar, zoals "Bio Rein" van Aqua Light, zie http://www.aqualight.de/
Er zijn nog wel enkele andere producten op de markt die hetzelfde resultaat beloven, zoals
Ultralife Red Slime Remover, zie http://www.ultralifedirect.com/red-slime-stain-remover/
Aangezien bij mij de cyanobacterie resistent begon te worden tegen het product van Chemiclean heb ik ook al eens dat van Ultralife geprobeerd, doch dit laatste had beduidend minder effect.
Dan is er nog
Blue Life Red Slime Control, zie http://www.marinedepot.com/ps_ViewItem~idProduct~BL2151.html
Kent Marine Poly Ox Red Slime Remover, zie https://www.bulkreefsupply.com/search?w=Kent+Marine+Poly+Ox+Red+Slime+Remover&cnt=
Aangezien de cyanobacterie na enkele behandelingen met hetzelfde product resistent kan worden, raad ik aan af en toe een ander product te gebruiken. Ik heb met deze twee laatste producten geen ervaring, dus opletten is de boodschap!
Het inzetten van een Amblygobius phalaena (Geringde Gobie) had bij mij meer succes. Deze Gobie hapt voortdurend zand en voorkomt dat de paarse flap korsten vormt. Ik heb nu enkel nog een bruine aanslag op het zand. Of de gobie echt de rode flap inneemt weet ik niet. Het kan zijn dat door de loutere filtering van het zand de flap voortdurend gestoord wordt en niet tot het vormen van grote flappen kan overgaan. In ieder geval ben ik nu verlost van deze vervelende plaag. De lichtbruine aanslag op het zand zal waarschijnlijk ook verdwijnen als de balans tussen nitraten en fosfaten optimaal hersteld is.
Amblygobius phalaena (foto Germain Leys)