Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Parasieten

Parasieten

Parasieten maken deel uit van een bioligisch systeem, in een goed biologisch systeem zullen zij meestal niet de overhand krijgen en hun functie kan wel eens zeer belangerijk zijn (kwestie evenwicht, evolutie enz..).
In een beperkt gesloten systeem kunnen parasieten echter gaan domineren en zelfs voor uitrioeiing zorgen, herinfectie is hier groter en ontbreken van natuurlijke invloeden parasietvijanden en andere.
In de natuur komen zij ook soms in een dominante vorm voor na een orkaan, temperatuurstress enz..en zijn dan maar tijdelijk en hestellen weer bij normale toestand.
Om bestrijding tot succes te leiden als dit nodig blijkt zijn volgende punten toch belangrijk:

1)Herkenning:
Acuut verschijsel (plots en snel verloop) zijn meestal niet van parasieten maar meer van chemische aard of temperatuur (Ph, Ammoniak, vergiftiging enz..)
Chronische aandoening (lange periode) kan van bovenstaande zijn maar hier kan je toch al eens onderzoeken op parasieten.
Sommige kunnen we zichtbaar herkennen of hun uitwerking op de gastdier andere zitten verscholen of kunnen we enkel onder microscoop herkennen.
vb Costia zien wij niet, wel de huidtroebeling op de vis.

2)Voorkomen waar ze zich op houden en wanneer, gedrag en voortplanting van parasieten kunnen belangerijke informatie geven ter bestrijding.
Een voorbeeld witte stip (Ichthyophthirius multifiliis) kan bestreden worden door de temperatuur van het water naar 28°C te verhogen over enkele dagen, de hogere temperatuur doet de parasiet sneller groeien en voortplanten de sporen moeten binnen de 24 hr of kleiner naargelang temperatuur een gastheer vinden sterven anders, hierdoor is de herinfectietijd fel verkort.Let op dit werkt in normaal of dun bezette bakken, bij overbevolking werkt dit omgekeerd, ook dient men de oorzaak van onstaan eerst weg te werken (vb stress, slecht milieu ...)

3)Bestrijding:
De beste bestrijding is voorkomen, in een gezond systeem zelden problemen op enkele uitzonderingen na, enkele parasieten kunnen de dieren wel aan en vroegtijdig ingrijpen is niet altijd raadzaam (opbouw afweersysteem).
Carantaine kan infectie vookomen.
Natuurlijke vijanden als deze gekend zijn in zetten.
Bedenk ook de de remedie soms erger is dan de kwaal.
vb kopersulfaat zal in een rifaquarium het koper voor een groot deel neerslaan op de kalkhoudende materialen(koraalzand en ..) en dosering wordt verzwakt en zal hier ook aanwezig blijven.
dienen we dezelfde dosering in een kale carantainebak toe kan je al over doseren.
Ook uit kijken als je met Ozon,UV-lamp of houtskool werkt deze moeten meestal uit gezet bij toe dienen van geneesmiddellen.

je kan de parasieten in 6 groepen delen:

1 Wormen
2 Kreeftachtigen
3 Virussen
4 Schimmels
5 Eencellige
6 Bacteriën

1 Wormen:
Hiervan zijn vele soorten te veel om op te noemen.
De meest gekende zijn platwormen (planaria), kieuwwormen, huidwormen, rondwormen ...

2 Kreeftachtige parasieten:
Hiervan zijn er enkele gekend doch ook nog veel onbekend in zeewater

3 Virale infectie:
Virussen zijn het moeilijkst (of niet,) te bestrijden. Deze vergroeien met de cellen van de gastheer, het afweersysteem zal deze als eigen cellen herkennen en daarom niet aan vallen.
vb nogal eens bij keizervissen (Pomacanthus )kleine witte bloemkoolachtige of watt achtige knobbeltjes op uit einde van de vinnen is een virale infectie (word weleens weg gesneden met de schaar ter bestijding, vinnen groeien bij)

4 Schimmels:
Deze treden meestal als secundaire infectie op, als er al schade is aan gebracht door andere parasieten of bij beschadiging.
Bij goede aanpak van primaire oorzaak zullen schimmels geen probleem geven en verdwijnen bij genezing (ook hier weer op enkele uitzonderingrn na, vb bekschimmel)

5 Eencellige Protozoa:
Met deze hebben we al eens meer te doen en kunnen al eens lastig zijn en niet te onderschatten.
Vroeg of laat krijgt iedereen ermee te maken.
Twee hoofdgroepen Ciliaten & Flagellaten onder microscoop zichtbaar.
Meest bekende witte stip (Ichthyophthirius multifiliis).

6 Bacteriën
Zeer moeilijk voor de hobbyist, we zien slechts de uitwerking van deze.
Te bepalen om welke soort het gaat is voor ons niet weg gelegd (kan wel op proffessioneel niveau).
Ook deze kunnen als secundaire infectie op treden.
Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

De halloween heremietkreeft Ciliopagurus strigatus
in het aquarium van Stefaan Fabri

Foto: Patrice Cornelis