Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Denitrificatie (7)

Denitrificatie. (7)

Omzetten van nitraat tot stikstof treed op onder zuurstofloze omstandigheden, zoals die vaak heersen in het bodemmateriaal van zeewateraquaria en in het levend steen. 

Vooral wanneer een zeer geleidelijk transport van zeewater door het bodemmateriaal plaatsvindt, bijvoorbeeld onder invloed van de activiteit van plantenwortels, kan dit wezenlijk bijdragen tot de nitraatverwijdering. en de stabilisatie van de pH.  In principe komt het erop neer dat denitrificerende bacteriën bij gebrek aan zuurstof in het water nitraten zullen afbreken om aan zuurstof te raken, zodoende zetten zij nitraat om in het onschuldige N2 (stikstofgas).

Nitraat verwijdering door denitrificatie is redelijk simpel na te bootsen in filters d.m.v. denitrificatie kolommen. (water traag dus zuurstofloos door een kolom met substraat laten lopen. Door een extra koolstof bron als bijvoorbeeld alcohol toe te voegen zullen de bacterien extreem hard werken en vermenigvuldigen. Helaas brengt dit type filtratie ook veel nadelen met zich mee.

Deze methode heeft in de jaren 80-90 heel wat opgang gemaakt maar is nu minder in gebruik door het gebruik van betere filtertechnieken als afschuiming, dus we gaan hier niet verder op in. In dierentuinen met grote vissystemen (zonder grote hoeveelheden steen/oppervlak voor denitrificatie) word dit systeem nog wel eens gebruikt om wat minder water te hoeven verversen.
 
Helaas is fosfaat dan al snel het volgende probleem, maar daar zijn weer andere technieken voor.

 

 

 

 

 

 


Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

Een koppel Rainfordia opercularis in het kweekaquarium van De Jong Marinelife tijdens het bezoek van het ReefSecrets-team in april 2012

Foto: Patrick Scholberg