Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Op bezoek bij…Zeeaquarium Bergen aan Zee

Op bezoek bij…Zeeaquarium Bergen aan Zee

Op bezoek bij…
 
Zeeaquarium Bergen aan Zee



‘Op bezoek bij…’ is een nieuwe rubriek dat gaat over publieke aquaria. De opbouw van de aquaria, de dieren, de techniek en al het andere wat bij het besproken publieke aquarium hoort zal worden beschreven en met foto’s worden geïllustreerd. In deze uitgave een artikel waarin Zeeaquarium Bergen aan Zee centraal staat.
 


Omdat dit het eerste artikel in deze reeks is moest het te bespreken aquarium een bijzonder aquarium zijn waar veel over te vertellen is. Al snel viel mijn keus op Zeeaquarium Bergen aan Zee. Ik was al meerdere malen bij dit publieke aquarium geweest en heb het altijd één van de mooiste aquariaverzameling gevonden die ik kende. Na wat e-mails over en weer had ik een afspraak geregeld met Dennis Bellis, een medewerker van dit aquariumcomplex. Dennis verzorgt de dieren, regelt de techniek en doet onderhoud aan de bakken. Ook verzamelt hij de levende have, door uitwisselingen met andere publieke aquaria, of door eigen vangst.
 
Zoals waarschijnlijk bij elke koudzeewateraquariaan het geval is begon de hobby van Dennis met experimenteren. De zeepieren die hij voor het vissen nodig had bleven in de koelkast niet lang in leven waardoor hij begon met een klein aquariumpje om ze in leven te houden. Om wat informatie in te winnen ging hij bij Zeeaquarium Bergen aan Zee langs, raakte aan de praat en uiteindelijk werkt hij er nu en zijn alle bakken zijn verantwoordelijkheid.


De aquaria
Tropische bakken, Middellandse- en Atlantische zeebakken, koudwaterbakken, grote bakken, kleine bakken, drukbevolkte bakken, rustige bakken; álles is aanwezig..Bij binnenkomst is meteen al een mooi groot Middellandse/Atlantische zeebak  te zien. Vervolgens tref je twee tropisch zeewateraquaria, een roggenbak en een grote koudzeewaterbak aan voor je in de gang komt. In deze gang zie je aan de linkerkant een flink aantal tropische zeeaquaria aan, aan de rechterkant Middellandse/Atlantische zeebakken. Aan het einde van de gang is een gigantisch aquarium met piranha’s te zien. Via een tweede gang loop je weer terug naar het begin, en hier zijn links de tropische bakken en rechts de Noordzeeaquaria. 

Het water
Het totaal aantal liters in het gebouw is ongeveer 870.451 liter! Aangezien het gebouw op nog geen 100 meter van de zee af ligt wordt het water voor de aquaria rechtstreeks uit zee gehaald. Wanneer de omstandigheden dit niet toelaten wordt het water met tankwagens uit Zeeland gehaald. Voor de tropische bakken wordt er extra zout aan het water toegevoegd, voor de koudzeewaterbakken wordt dit water zonder toevoegingen gebruikt. Het water wordt eerst goed gefilterd voor het in de systemen wordt gebruikt. Elke week wordt er ongeveer 20% ververst. 


De techniek
            De verlichting van de Noordzeebakken is vrij eenvoudig, bij de meeste aquaria voldoet een enkel t5-balkje. Door deze relatief magere verlichting is het niet mogelijk om wieren te houden. Om wel wieren te kunnen houden is veel meer licht nodig en dat zou enorm veel energie verbruiken.
 
          De filtratie wordt per systeem geregeld. De grote bakken zijn allemaal losse systemen, de kleinere bakken zijn met meerdere tegelijk op één systeem aangesloten.Het filtersysteem van de kleine bakken bestaat uit meerdere grote bassins waarin zand en een groot aantal zakpijpen liggen. Ook is er een vrij grote afschuimer op dit systeem aangesloten.Elke grote bak heeft een eigen groot zandfilter. 
           De stroming en circulatie wordt in de grote tropische bak geregeld door een aantal flinke stromingspompen. In de kleinere Noordzeebakken wordt de stroming gevormd door de pompen van het filtratiesysteem. 




De uitstraling
Het gebouw heeft een frisse uitstraling. Alles ziet er strak en goed onderhouden uit. Er is een grote schelpenverzameling, verdeeld over vitrines, onder de aquaria. Dit zorgt voor een goede balans tussen de verzameling en de aquaria. Het is vrij donker in het gebouw wat er voor zorgt dat je aandacht naar de bakken toe getrokken wordt. Sommige aquaria hebben een erg mooie achterwand die speciaal hiervoor gemaakt is. Dit wordt gedaan door een bepaald soort cement over een rots te gieten en dit er daarna weer af te halen en te schilderen. Hierdoor ontstaat er een negatief van een rots, wat een levensechte indruk geeft. Andere aquaria zijn voorzien van grote stenen en andere objecten die in de echte zee ook voorkomen. Helaas zijn nog niet alle bakken op deze manier aangekleed omdat dit erg duur zou zijn. In de toekomst zullen alle bakken voorzien worden van een mooie achterwand en aankleding.
De informatiebordjes boven de aquaria zijn wel vrij simpel, maar volgens Dennis zal hier verandering in komen. Het is namelijk de bedoeling dat het gebouw binnenkort wat gemoderniseerd gaat worden. De techniek is allemaal netjes weggewerkt in ruimtes waar het publiek niet bij kan.
Er is een aparte ruimte waarin een groot skelet van een aangespoelde potvis aanwezig is. Deze potvis is aangespoeld op Ameland en opgehaald en schoongemaakt door Zeeaquarium Bergen aan Zee. Dit is een erg interessante expositieruimte met veel extra informatie.
Ook is er een winkeltje aanwezig waarin leuke souvenirs en verzamelobjecten worden aangeboden, zoals zeedierknuffels, boeken over de zee, posters, etc.Dit winkeltje is bij de ingang opgesteld, waardoor je bij binnenkomst gelijk in de juiste sfeer terecht komt.


De dieren
In de aquaria worden duizenden dieren gehuisvest. Vissen, tweekleppigen, stekelhuidigen, bloemdieren, garnalen, krabben en kreeften, alles is aanwezig!
De verscheidenheid aan Noordzeedieren is erg groot; er zijn bijvoorbeeld:

    • botervissen, 
    • haringen,
    • grote zeenaalden,
    • diklip harders,
    • noordzeekrabben,
    • rode ponen,
    • hooiwagenkrabben,
    • kokerwormen,
    • zeepokken,
    • mosselen, 
    • steurgarnalen,
    • kat- en hondshaaien,
    • schollen, botten, 
    • steenbolken,
    • wijtingen,
    • aardbei anemonen,  
    • gewone zeesterren, 
    • steen-, gehoornde- en gestreepte slijmvissen, 
    • donderpadden,
    • japanse oesters,
    • kabeljauw,
    • gevlekte lipvissen.   

 De dieren worden grotendeels zelf gevangen. Dennis doet dit zelf met hengels en netten. Dit maakt het werk voor hem natuurlijk extra leuk want elk dier heeft zijn eigen geschiedenis.
Ook worden er dieren geruild met aquaria in Frankrijk en Monaco (Ocearium Le Croisic, Aquarium La Rochelle, Musée Océanographique de Monaco). Zeeaquarium Bergen aan Zee heeft een busje met grote aanhanger waarin flinke transportbakken staan. Hierin worden de dieren naar het buitenland vervoerd en dieren uit het buitenland weer mee terug genomen naar Nederland. Niet alleen dieren, maar ook kennis wordt met deze collega-aquaria uitgewisseld. Hierdoor wordt een optimale verzorging van de dieren bereikt.

 Ondanks de grote hoeveelheid aquaria zijn sommige bakken naar mijn mening toch iets te druk bevolkt. Natuurlijk is dit wel wat het grote publiek graag wil zien, er zijn op deze manier immers altijd dieren waar te nemen, maar voor de aquarianen is dit misschien een puntje van kritiek.

 

 

Samenvatting

Pluspunten:
Eerste indruk
18/20
  • Alles ziet er goed verzorgd uit
Dierverzameling
18/20
  • Veel mooie dieren
Verzorging aquaria
15/20
 
Educatief
14/20
Minpunten
Verzorging gebouw
19/20
  • Eenvoudige informatiebordjes
Techniek
16/20
  • Soms te druk bevolkte aquaria
Extra’s
17/20
 
Totaal
8.4
Conclusie: Een mooie en goed verzorgde verzameling aquaria met veel afwisseling.
Zee aquarium Bergen aan Zee is deze 8.4 dan ook zeker waard!

 Voor meer info kan u steeds terecht op www.zeeaquarium.nl 

  

 

 

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

De halloween heremietkreeft Ciliopagurus strigatus
in het aquarium van Stefaan Fabri

Foto: Patrice Cornelis