Op 04/04/2010 is Voor de kust van Australië een Chinees vrachtschip vastgelopen in de zone van het Great Barrier Reef, het grootste beschermde koraalrif ter wereld. Het schip, geladen met steenkool, lekt olie en dreigt in tweeën te breken.
Het vrachtschip Shen Neng 1 voer zaterdagavond in volle vaart op het rif nadat het in Gladstone kolen had geladen. Volgens de Australische autoriteiten mocht het schip daar niet varen. Het schip is om nog onbekende reden meer dan 15 kilometer van zijn koers afgeweken.
Rond het schip zijn vlak na het ongeval al kleine olievlekken te zien. "Maar tot nog toe zijn er geen grote lekken vastgesteld", aldus Anna Bligh, premier van de Australische deelstaat Queensland.
Er leven duizenden deels unieke koraal- en vissoorten in het Great Barrier Reef. Het grootste koraalrif ter wereld maakt sinds 1981 deel uit van de Unesco-Werelderfgoedlijst.
Het Chinese vrachtschip zal worden leeggepompt. Zo hoopt men het schip opnieuw vlot te krijgen.
Het 230 meter lange schip dat voornamelijk steenkool vervoert, heeft ook 900 ton olie aan boord. Bergers willen die overpompen naar een ander schip zodat het schip gewicht verliest en van het rif kan losdrijven. Het gevaar dat het schip in tweeën zou breken, is intussen geweken na de komst van twee sleepboten die het schip stabiliseren.
De Shen Neng 1 voer zaterdagavond in volle vaart tegen het rif Douglas Shoal. Van de 950 ton bunkerolie aan boord is ongeveer twee ton in zee gelopen. Rond het schip is een drijvende dam gelegd om verspreiding van de olie te voorkomen. Met chemicaliën wordt geprobeerd een reeds gevormde olievlek van drie kilometer lang en honderd meter breed op te breken.
De Australische autoriteiten zijn bijzonder boos op de rederij en de kapitein van het schip omdat het zich in het Groot Barrièrerif begaf, ver weg van de toegelaten vaarroutes. Waarschijnlijk wilde het schip tijd winnen door een kortere route te nemen. De Chinese eigenaar van het schip, Shenzhen Energy, riskeert een boete tot 1 miljoen Australische dollar (690.000 euro).
Inmiddels werd de kapitein van het schip aangehouden. Het kolenschip werd maandag 12 april vlotgetrokken. Onderzoek wijst uit dat het schip het rif over een lengte van zo'n drie kilometer en een breedte van 250 meter kapot heeft getrokken. Dat heeft de wetenschapper David Wachenfeld, die leiding geeft aan het onderzoek naar de schade, dinsdag gezegd. Er is ook giftige verf afkomstig van de romp van het schip in het rif terechtgekomen, waardoor koraal is afgestorven.