Bacteriën recycleren en ze vormen minder schadelijke producten, maar daarmee zijn we er niet vanaf ! Er worden voornamelijk ZUREN gevormd. Dagelijks komen er H+ protonen bij. Zoals bij de pH vermeld, zal de balans aan H+ protonen overhellen en zal ons daggemiddelde van 8,2 dalen naar 8,1 en verder in de richting van 7 opschuiven. Waarom loopt dat niet fataal af ? Dank zij een geluk van hier boven dat we in ons zeewater bicarbonaten ter beschikking hebben!! Het zijn die zware jongens, de buffers, die de dagelijkse aanvoer van H+ protonen opnemen. De bicarbonaten nemen de H+ protonen op en vormen op hun beurt een andere stof. Meet je nu het aantal bicarbonaten, dan zal je zien dat ze ook verminderen. De KH zal dus dalen.
Dus eerst zal ons bicarbonaat verbruikt worden en de pH blijft voorlopig nog stabiel. Was tijdens de opstart een waarde van KH = 10 tot 15 geen rariteit, enkele weken later kan de kh door het voeden van het systeem al behoorlijk zijn gedaald tot bijvoorbeeld een kh van nog maar 6 of 7. Zolang er in de hoofdzaak bicarbonaten beschikbaar zijn zullen de zure H+ protonen niet op de weegschaal terecht komen en onze pH zal toch in de buurt van 8,2 blijven.
Moraal van het verhaal is: de KH boven de 6 dan is je pH ook in de buurt van gewenste 8.2 en hoef je je over de pH geen zorgen maken (tenzij er een CO2 overschot kan zijn door bijvoorbeeld slechte beluchting of stilstaandwater aan het oppervlak van het aquarium. Ook een verkeerd afgestelde kalkreactor kan de oorzaak zijn.
Bij de meeste rifaquaria is door de regelmatige waterverversing de aanvoer van "verse" bicarbonaten voldoende. Ook zullen de zuur- makende H+ protonen een aantrekking hebben op kalkhoudende gesteenten. Dat verschijnsel is goed bekend wanneer een druppel zuur op een kalkhoudende steen valt. Het zuur lost de steen op en de druppel verdwijnt! In beperkte mate is dat ook zo in ons aquarium. Op voorwaarde echter dat de stenen (of het koraalzand in de filter) niet bedekt zijn met een laagje bacteriën of andere beschermende stoffen. Dat is in de praktijk meestal wel het geval.
Het kan nodig zijn de kh (alkaliniteit) te verhogen met bijvoorneeld kh+ (natriumcarbonaat en natriumbicarbonaat). de KH heeft een bepaalde verhouding met calcium in het water welke instand moet worden gehouden. meet daarom ook altijd de calcium waarde. Indien de calcium waarde goed is, maar de KH te laag. Dan kan een KH+ of gelijk werkend product worden gebruikt. Meer hierover op http://www.reefsecrets.org/?a=articles&p=12 http://www.reefsecrets.org/?a=articles&p=13