Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Recente Ontwikkelingen in Verlichting

Recente Ontwikkelingen in Verlichting

Een gat in de ozonlaag dat groter wordt, wereldwijde acties tot bezuinigen op energie, een bijna-president die een “Inconvenient Truth” film maakt … en de hele economische wereld wordt onder druk geplaatst om ons te doen besparen. Ook de verlichtingsindustrie zal en moet zijn steentje bijdragen om ons zuiniger het licht te laten aansteken. 

Daar waar de ontwikkellaboratoria zich de laatste decennia haast alleen bezig hielden met esthetiek en design, zijn zij zich onder deze politieke druk gaan concentreren op het maken van energiezuiniger lampen. 

Onderstaande tekening geeft goed aan welke weg de verlichtingsindustrie opgaat.

Lampevolutie.jpg                      

                                        

Down under in Australië zal het al vanaf 2008 verboden worden om nog gloeilampen te verkopen en te plaatsen. Persoonlijk hoop ik niet dat dergelijke drastische maatregelen zullen genomen worden hier in Europa, (want wat moeten we dan met ons schemerlampje?), maar het is wel vrijwel zeker dat de politiek ook hier haar wetten zal gaan opleggen. 

Hoe zit dat met onze aquarium verlichting? 

Bij de halogeen metaaldamp lampen, door ons beter bekend als de HQI-lamp, is door het gebruik van de nieuwe keramiek technologie een hele stap voorwaarts gezet. 

 

De vorige generatie lampen bestond uit een kwarts cilinder, waarin de gasontlading gebeurt, binnen in een glazen omhulsel geplaatst. Dit omhulsel kan een klassieke E25 of E40 schroefdraad lampenvoet hebben of in een tweekneeps uitvoering beschikbaar zijn, of in een spiegel geplaatst zijn. De lamp zelf waar het licht brandt was een kwarts cilindertje. Door dat kwarts nu te vervangen door keramisch materiaal kan men van de eigenlijke lichtbron ook een bolletje maken.

Kwartslamp.jpg           Keramiek_lamp.jpg

 Kwartslamp                                          Keramieklamp

In de bovenstaande foto’s van een tweekneeps uitvoering is het verschil duidelijk merkbaar.

Wat heeft dat nu als voordeel? Uit de zijkanten van de kwarts cilinder komt maar weinig licht. Door de nieuwe bolvormige constructie wordt het licht bijna door de totale oppervlakte van de lichtbron naar buiten gebracht.

Nemen we als voorbeeld een HQI-TS 150W-830: met de nieuwe keramiek technologie wordt 14.800 lumen licht geproduceerd tegenover 11.700 lumen bij de vorige generatie. Een betere lichtopbrengst van maar liefst 26%.

Een kwart meer licht voor onze koralen voor een zelfde verbruikskost of in vele gevallen kan dit zelfs betekenen dat we het met een lampje minder kunnen stellen.

En wiens portemonnee spreekt dat niet aan? 

In de T5 fluorescentie technologie is er ook wel wat nieuws dat ons kan aanbelangen. 

Wij weten allemaal dat een T5 verlichting optimaal presteert bij een lampomgevingstemperatuur van 35°C. Daarboven of daaronder krijgen we minder licht uit de lampen. Ons aquarium proberen we op een 25°C te houden waardoor we de lampen die er zeer kort boven hangen voortdurend koelen met als gevolg een iets mindere lichtopbrengst. 

Recent is nu de T5 HO Constant uitgebracht, gebaseerd op een nieuwe amalgaamtechnologie voor hoge temperaturen. Deze lampen zijn geoptimaliseerd voor temperaturen in de armatuur van 15°C tot 60°C en halen in heel dat temperatuur bereik meer dan 95% van de maximale lichtstroom.

 T5_lamp.jpg

Dat maakt dat de T5 technologie nu ook kan gebruikt worden in smalle hete armaturen en/of voortdurend gekoeld door ons nabije aquarium water. Een opmerking: voorlopig is de T5 HO Constant nog niet goedgekeurd voor gebruik met een dimmer. 

Verder is het ook nog vermeldenswaard dat het gamma T5-lampen recent uitgebreid werd met de 880 kleur = 8.800° Kelvin. Deze nieuwe lampen zijn zeer interessant voor ons: een zeewater aquarium kan uitsluitend verlicht worden met deze 880 lampen.

 T5__880.jpg

Met hun 70-75 lumen per watt bieden deze lampen een betere PAR-opbrengst dan de klassieke combinaties van wit licht samen met blauwe lampen die haast geen bijdrage leveren tot de Photo Active Radiation. 

De LED-technologie is stilaan bezig in heel wat toepassingen de gloeilamp te verdringen.

 LED_lamp.jpg

Elke LED chip is geplaatst in zijn eigen spiegelreflector om aldus een perfecte lichtuitstraling te bekomen. En het is die spiegel die de levensduur bepaalt van de huidige LED-technologie. Na een 20.000 branduren wordt de kunststof reflector zo vervuild dat de lichtuitstraling beneden de 90% komt. En daarmee valt dan ook zijn belangrijkste verkoopargument tegenover andere lamptypes dan de gloeilamp. 

In de huidige stand van de PowerLED technologie worden verlichtingsstromen bereikt vergelijkbaar met 30 à 40 lumen per watt. Dus zeker nog niet op het niveau van de halogeen metaaldamp lampen of de fluorescentie lampen. Toch zie ik LED verlichting nu al perfect buikbaar voor bijvoorbeeld een nano aquariumpje.

Power_LED.jpg 

Tot slot nog dit: deze recente ontwikkelingen zijn op de markt beschikbaar bij de grote fabrikanten zoals Osram, Philips, Sylvania, General Electric, e.d.. 

 Vragen en uitleg met betrekking tot dit artikel kunnen steeds gesteld worden op ons forum.

Maurice Hubin.

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

Een koppel Rainfordia opercularis in het kweekaquarium van De Jong Marinelife tijdens het bezoek van het ReefSecrets-team in april 2012

Foto: Patrick Scholberg