Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

5. Ten huize van Stefano Garofani.

Op zoek naar een aquarium “anders dan de andere aquaria” als voorbereiding op mijn “spreekbeurt” einde november in Nijverdal kwam ik bij Stefano terecht.
Stefano heeft inderdaad een andere kijk op een aquarium. Voor mij persoonlijk de juiste kijk.

 alt

 
Vele mensen hebben een zeeaquarium, en ik mag mij verheugen tot een vereniging te behoren waar we een zeewater groep hebben waar er enkele zeer goede zee aquarianen deel van uit maken. Vol bewondering kan ik zitten kijken bij die mensen thuis naar die mooie aquaria. Maar ergens zegt er me elke keer een stem van binnen “ heel mooi maar….
Als duiker heb ik al op vele plaatsen in de wereld een duikje gedaan, en op de plaatsen waar ik gedoken heb, is er nergens zo een verscheidenheid van koraal dan in de aquaria van onze aquarium kampioenen. Ieder zijn mening daarover natuurlijk, en ik blijf die goed gevulde aquaria ook heel mooi vinden maar met een natuurlijk milieu heeft dit nog weinig te maken. 

 alt
 
Heel deze inleiding dus om te vertellen dat het bij Stefano anders is. Het aquarium heeft als lengte 220 cm, is 70 cm breed en heeft een water hoogte van 63 cm. Vroeger stond dit aquarium te pronken in het bedevaart oord te Temse ten huize van Franky Van Den Houdt. Daar stond het tegen de muur volgestouwd met de mooiste koralen. Stefano heeft er een doorkijk bak van gemaakt, met een heel andere insteek qua inrichting.
Mooie grote koralen zijn de aandacht trekkers van dit aquarium. Geen overdaad, maar mooi opgebouwd zoals het in een natuurlijk rif zou kunnen zijn.

 alt
 
De verlichting bestaat uit 3 x HQI 250 watt 10000 Kelvin (Ufo) + 3 x T8 58 watt 20000 Kelvin Osram. Deze lampen branden van 11.00 hr tot 23.00 hr.
Op een stekkenbakje achter het mooie aquarium : 2 x T5 54 watt 10000/20000 Kelvin Aquaconnect
Er is ook nachtverlichting een neon lampje dat nog een beetje licht geeft van 23.00 hr tot 24.00 hr.
 
Het aquarium wordt voorzien van stroming door 6 goed in het zicht hangende stroming pompen. Hier gaat hij wat puntjes op verliezen met de komende huiskeuring, maar voor mij storen die pompen helemaal niet.
1 x Tunze 6000 L/hr, 1 x Tunze 8500 L/hr, 1 x Tunze 10000 L/hr, 1 x Marea 6000 L/hr, 2 x Maxi-Jet 1000L/hr.
Na 23.00 hr stopt de 8500L/hr pomp.

 alt
 
Onder de bak een Juwel sump model Rio 250 (inhoud 150 liter) met daarin een BBK300 afschuimer. Er staat ook een zelfbouw zwavelfilter, een zelfbouw kalkreactor en een zelfbouw houtskool filter.
 
Indien nodig wordt het aquarium bij verwarmd ( 350 watt) en gekoeld door een ventilator.
De temperatuur wordt geregeld met een Omron E5CN module tussen 23 en 29°C.
 
Jaarlijks wordt er een waterwissel gedaan van 500 liter, dit met kunstmatig aangemaakt water, het verdampte water ( 7 à 9 l ) wordt dagelijks vervangen door gewoon leiding water.

 alt
 
De waterwaarden: Zoutgehalte 35%, Kh 8, Ca 400, Mg 1300, nitriet, nitraat, fosfaat en silicaat worden niet gemeten.
Calcium en magnesium worden toegevoegd indien nodig.( om de paar maanden)
 
De bevolking : 3 decora pijlvisjes, 1 tomentosus vijlvis, 1 gele dokter, 1 Acanthurus hepatus,1 pincetvis Chelmon rostratus, 1 lsd-pitvisje, 1 pitvisje, 1 zandhapper, 8 Chromis viridis, 1 Halichoeres chrysus citroen lipvis, 1 Cheilinus hexatania zesstreeplipvis, 2 Halichoeres iridis 1 bandaal of aalgrondel en 2 zandzevende zeesterren; 

 alt
 
Koralen: roze en groene montipora platen, groene formosas waaronder smart koraal, verschillende turbinarias gele blauwe en groene, verschillende paarse groene acros, euphelia hamertjeskoraal, groene seriatopora caliendrum, groene en roze Seriatopora hystrix, tricolors, lamelosa, buttons verschillende, groene paddestoel, Polydactyla.

 alt
 
Alle foto’s werden door Stefano Garofani gemaakt. ( album : http://www.reefsecrets.org/gallery/index.php?cat=10182 )

Stefano heeft ook regelmatig mooie stekjes, zie stekkenbak, voor info :
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 alt
  
Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

Een koppel Rainfordia opercularis in het kweekaquarium van De Jong Marinelife tijdens het bezoek van het ReefSecrets-team in april 2012

Foto: Patrick Scholberg