De dieren waar ik het hier wil over hebben behoren allen tot de stam Cnidaria of neteldieren. Het zijn lagere dieren die reeds zeer lang bekend zijn onder de zeeaquarianen en door de tijd ook het bewijs geleverd hebben dat ze in een aquarium goede overlevingskansen hebben, ook voor niet-specialisten.
Misschien vinden veel aquarianen deze dieren wat te ordinair en houden ze liever exemplaren met ronkende exotische namen die niemand ooit al gehoord heeft en dito verzorgingswijze.
Daarom brengen we deze oude bekenden nog eens onder de aandacht.
Sarcophyton sp. of Lederkoraal.
Lederkoralen zijn wijd verbreid over alle tropische zeeën en oceanen, Sarcophyton wordt frequent ingevoerd. De populaire groep Lederkoralen/softkoralen dankt zijn naam aan de textuur en kleur wanneer de tentakels zijn ingetrokken. In de natuur kan Sarcophyton zachte gegolfde platen vormen van wel 1 meter in doormeter. Deze platen zijn met enkele cm lange delicate poliepen bezet.
De paddestoelvormige sarcophyton is voor het aquarium bijzonder geschikt. Bij goede verlichting gedijen ze zeer goed en nemen ook in omvang toe.
Wanneer ze gestoord worden, bv. van de handelaar naar uw aquarium kan het enkele dagen duren voor de poliepen zich weer openen. Dit is echter geen reden tot paniek.
Deze soort kan sterk aanbevolen worden voor de beginnende aquariaan. Koop liefst een exemplaar dat op een stuk steen gegroeid staat en kijk na of de basis niet beschadigd is. voedingsrijk water word gewaardeerd maar is geen noodzaak. Het lederkoraal vrij houden van eventueel sediment dat op het lichaam kan blijven liggen.
Condylactis gigantea Caribische anemoon.
Deze anemoon met redelijk lange tentakels is de meest ingevoerde anemoon uit de Caraïben. De kleur varieert van zuiver wit, bruin of roze. De tentakels zijn wit met een intens roze tip.
C. gigantea is uitermate goed houdbaar. Ze verlangen een matige belichting en een regelmatige, doch geen sterke stroming. Ze kunnen gemakkelijk gevoederd worden met kleine stukjes vis of garnaaltjes. Dit doen we een of tweemaal per week.
Ondanks hun prachtig voorkomen en gemakkelijke houdbaarheid zijn ze echter niet zo populair als de anemonen uit de stille Oceaan door het feit dat de meeste anemoonvissen deze anemoon niet als hun " thuis " zullen aanvaarden.
Tot voor kort was deze anemoon onder de zeeaquarianen bekend als Radianthus malu.
Deze anemoon wordt in grote getale ingevoerd uit de Filippijnen, Indonesië en Singapore.
Ze worden al sinds mensenheugenis in aquaria over heel de wereld gehouden. Dit dier wordt ook door de meeste anemoonvissen als de ideale anemoon verkozen.
Foto: onderwaterfotograaf Edgar Dongervliet.
Exemplaren zijn verkrijgbaar in de afmetingen van 10 tot 40 cm doormeter, maar ze kunnen wel groter worden. Ze komen ook meestal voor in de kleuren puurwit, crèmegeel en licht bruin, maar allen hebben ze purperrode tentakelpunten. Deze zijn gewoonlijk 5 cm lang en zijn gelijk verdeeld over de schijf.
Wanneer we intense belichting geven, zullen de lichtere tinten bruiner worden als gevolg van de zooxanthellen die ze in hun weefsel herbergen.
Ze is ook een goede barometer voor de waterkwaliteit. Blijft deze anemoon langer dan 24 uur gesloten dat wordt het tijd om het aquariumwater eens kritisch te onderzoeken, of de verlichting bij te stellen.
Foto: onderwaterfotograaf Edgar Donkervliet. (tapijtanemoon)
Zoals de wetenschappelijke naam al doet vermoeden is dit in de natuur een "grote" anemoon, er zijn exemplaren gezien die meer dan 1 meter in doormeter waren.
De kleinere exemplaren zijn geliefd bij de aquarianen, mede omdat het een harde, goed houdbare soort is. Ze werden ingevoerd in de kleuren wit, vaalbruin, blauw, purper en fluorescerend groen. Tegenwoordig zijn ze wel wat zeldzamer geworden en de prachtig gekleurde specimen hebben een stevig prijskaartje. Deze anemoon kan echter uitstekend vissen vangen en is dus ondanks zijn goede houdbaarheid niet een goede keus voor elk aquarium.
Deze anemoon is echter een stevige netelaar, ook voor de aquariaan. Wanneer we contact maken met de tentakels op gevoelige plaatsen zoals de pols of de binnenkant van de voorarm dan kan er gemakkelijk een branderig gevoel ontstaan dat enkele dagen kan aanhouden. Gevoelige mensen dienen dus op te passen bij werken in het aquarium en in de nabijheid van deze anemoon.
Wanneer we deze anemoon voederen moeten we dikwijls het voedsel met een pincet tussen de tentakels wriemelen zodat de tentakels reageren alvorens het voedsel naar de mondholte wordt gevoerd. Omdat de anemoon ook van licht leeft is een goede verlichting wel een must.
Foto: Bas Bovendeur.
Dit zeer "harde" koraal wordt ten zeerste aanbevolen als een beginners steenkoraal. Het heeft echt zijn naam niet gestolen. Gedurende de dag, en bij goede waterkwaliteit is het hele skelet bedekt met een massa blazen. 's Nachts zijn de blazen lichtjes ingevallen en komen tot 20 cm lange vangtentakels te voorschijn. Hiermee vangt het dier kleine kreeftachtigen of ander voedsel. Ze zijn gemakkelijk te voeren met kleine stukjes vis of aasgarnaaltjes en dit liefst eenmaal per week.
Verlangen een goede verlichting. De beste exemplaren worden ingevoerd uit Sri Lanka en Indonesië.
Sommige importen bevatten dieren die ietwat groenige of bruine blaasjes vertonen.
Let wel op dat U Blaasjeskoraal niet te dicht in de buurt van andere lagere dieren plaatst dit in verband met hun lange vechttentakels.
Deze koralen worden nog maar de laatste 20 jaar regelmatig ingevoerd vanuit voornamelijk Indonesië. Anthelia glauca is nauw verwant aan Xenia eleongata en behoren alletwee tot de meest gemakkelijke koralen. Beiden zullen zich uitbreiden en vermenigvuldigen in het aquarium.
Anthelia sp. Foto: User: Haplochromis
Anthelia en xenia bestaat uit verschillende clusters van vedervormige poliepen die aan de basis bijeenkomen en een voet vormen die verankerd staat op een rotsvormig substraat. sommige Xenia soorten openen continu hun polipepen ritmisch, of de poliepen er zo voedsel mee vangen is nog de vraag.
Beide soorten verlangen een zeer goede verlichting en een redelijke stroming. Het zijn attractieve koralen die ten zeerste aanbevolen worden voor het rifaquarium. Het groeit goed en koloniseert vlug nabijgelegen stenen. Het nadeel is dan ook dat het erg snel kan en zal gaan woekeren.
Jennes Rudy.