Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Het verwijderen van anemonen die op levend steen groeien

Het verwijderen van anemonen die op levend steen groeien

Het verwijderen van anemonen die op levend steen groeien

Tekst: Germain Leys, foto’s: Svreef

Wat zijn ze mooi, de anemonen in ons zeewater aquarium! Met hun lange tentakels gaan ze niet enkel op zoek naar voedsel, ze gaan ook een constant gevecht aan met hun omgeving door middel van netelcellen. Het hele koraalrif is een strijdplaats voor de beste plekjes op de plaats waar veel voedsel voorbij komt. SPS-koralen, LPS-koralen, lederkoralen en anemonen moeten hun plek op het rif – of in ons aquarium – veilig stellen. Dat doen ze door netelcellen af te stoten zodat concurrenten hen niet van hun plaats kunnen verdrijven.


  Heteractis magnifica en Neopetrolisthes maculatus Foto: Germain Leys

Koralen kunnen doorgaans eenvoudig verplaatst worden door het stuk steen waar ze op groeien te verplaatsen in het aquarium. Op die manier kunnen we al onze koralen op voldoende afstand van elkaar plaatsen, zodat ze elkaar niet doodnetelen.
Anders is het gesteld met anemonen. Zij hebben de onhebbelijke gewoonte om “op wandel” te gaan in het aquarium. Waarom doen ze dat? Wellicht zoeken ze graag een plaatsje waar de stroming, het voedselaanbod en de lichtinval ideaal voor hun blijken. Dit heeft wel het nadeel dat je na hun wandeltocht duidelijk de sporen kunt zien waar ze overal geweest zijn. Het gevolg is dat vele koralen deels of geheel sneuvelen aan deze ongewenste doortocht.

Als de anemoon zich dan ergens vast gehecht heeft, bijvoorbeeld pal op de voorruit van het aquarium, of ergens in een spleet tussen twee stenen, of nog erger, tegen één van jouw geliefde SPS-koralen, dan wilt u die anemoon zo snel mogelijk weg hebben op die vermaledijde plaats.


   Deze anemoon haar voet zit in een diepe spleet.

Hoe begin je daar aan?
Als de anemoon op de ruit zit dan is het vrij eenvoudig. Je kunt voorzichtig de zijkant van de anemoon een beetje loswerken tot je er met een onscherp plastic voorwerp, je bankkaart bijvoorbeeld, of je identiteitskaart, onder kunt geraken. Zeer voorzichtig en langzaam aan kun je dan het plastic voorwerp onder de voet van de anemoon schuiven tot ze volledig los van de ruit komt.
Als de anemoon echter in een spleet tussen verschillende stenen zit, dan hebben we een andere techniek nodig.
Onlangs zag ik een post op het Reef2Reef Saltwater and Reef Aquarium Forum van Svreef uit Scotts Valley. Hij vertelde op dit forum hoe je eenvoudig een anemoon van een steen of uit een spleet kunt halen.

Het enige wat je nodig hebt, is een stuk schuimrubber, een plastic buis en twee lange elastiekjes. Snijd een gaatje in het schuim, snijd de onderkant van de beker eraf en maak gaatjes voor de elastiekjes.
Irriteer de anemoon dan gewoon totdat hij voldoende dicht is om het schuimrubber eroverheen te doen. Plaats ten slotte de beker over het schuimrubber en gebruik de elastiekjes om hem op zijn plaats te houden. De anemoon loopt gewoon naar buiten ...


  Foto boven: Het gat in de schuimrubber is net zo groot als de PVC-buis en deze laatste zit met twee elastiekjes vast over de anemoon. Nu geduldig afwachten, de anemoon zal wel tevoorschijn komen!

Is de voet zodanig lang dat de anemoon nog steeds aan het levend steen vast zit? Gebruik dan een langere buis. Waarom schuimrubber? Om te voorkomen dat de anemoon door een spleet tussen de buis en het levend steen naar buiten kan komen, zonder dat ze haar voet moet losmaken.


  Hierboven het resultaat de volgende ochtend

Alle andere methoden zoals het uitnemen van de steen waarop de anemoon vast zit en hem ondersteboven boven zeewater houden en andere truukjes zijn niet zo efficiënt als de hierboven beschreven methode.
Bron: https://www.reef2reef.com/threads/anemone-removal-invention.778278/

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

De halloween heremietkreeft Ciliopagurus strigatus
in het aquarium van Stefaan Fabri

Foto: Patrice Cornelis