Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

24. Ten huize van Martin Veldhuis uit Haaksbergen.

In deze reeks komen zeewater hobbyisten aan het woord. Hoe is hun rif opgebouwd. Wat voor techniek gebruiken ze. Wat zijn de parameters?
In dit artikel komt het Rif aquarium van Martin Veldhuis uit Haaksbergen aan bod. Tekst en foto’s Ab Ras.

Martin is 7 jaar bezig met het houden van een zeewateraquarium. Voor deze periode had hij wel een zoetwaterbakje maar zijn hart ging toch altijd uit naar zeewater.
In het begin heeft hij een panoramabak laten maken. Daar heeft hij veel problemen mee gehad. De lijmverbindingen lieten één voor één los.
 
Aquarium bouw
Martin heeft toen zelf een bak gelijmd wat nu al jaren draait. Het resultaat was een volglas aquarium met de maten 160 x 70hx 65d. De overloop werd in het midden van de bak geplaatst. Er is een schacht naast geplaatst voor de opvoerleiding en de elektrakabels van licht/pompen e.d.. De overloop is geheel aan het zicht ontrokken door de groei van koralen en kalkalgen.               
 
Opbouw interieur.
Het aquarium is opgebouwd uit voornamelijk vulsteen. Vulsteen is steen uit zee, net als het verse levende steen. Alleen bezit het niet meer de elementen die zo kenmerkend zijn voor het verse levende steen. De poreusiteit blijft echter wel gehandhaafd. Dit maakt het weer mogelijk dat er zich weer bacteriën in/op kunnen huisvesten. De prijs van dit vulsteen is gunstiger dan vers levend steen. Dat is ook een van de redenen waarom er voor deze manier is gekozen. Nog een reden is dat Martin geen ongewenste gasten in zijn aquarium wilde hebben. Er worden daarmee krabben. Bidsprinkhaankreeftjes, brandwormen e.d. mee bedoelt. De bacteriën die noodzakelijk zijn komen er wel in met de lagere dieren die zijn aangeschaft. Aldus Martin. De opstart tijd is wel beduidend langer dan de opstart met levend steen. Daarin tegen is de kans op algen beduidend lager omdat er weinig organisch materiaal is om af te breken.
Onderhoud.
Het onderhoud bestaat uit het wekelijks reinigen van het filtermateriaal. Dit filtermateriaal is afkomstig van de stoffeerder. Dit zogenaamde Fiberfill wordt in stroken geknipt en om de aanzuigkorf van de stromings- en opvoerpomp gewikkeld. Elke week wordt dit vervangen.
De verontreinigde stroken gaan de wasmachine in waar ze goed worden nagespoeld. Dat dit effectief is getuigd de hoeveelheid vuil die elke week op deze manier wordt verwijderd.
Het voordeel hiervan is dat het vuil ook niet zorgt voor belasting of voor het creëren van depots voor fosfaten e.d.
Het water verversen gebeurt bijna niet. 
 
               
Het enige water wat er op dit moment wordt ververst is het water wat er verloren gaat met het weggeven van lagere dieren. Dit ontbrekende water wordt vervolgens aangevuld met vers water. De parameters worden wel nauwlettend in de gaten gehouden. Waar nodig wordt bijgevuld.
Omdat er in een voorgaande periode veel rode pluisalg aanwezig was is er besloten om een tijd geen water te verversen. Dit heeft er toe geleid dat de pluisalg verdween, aldus de eigenaar. (Persoonlijk denk ik dat er op een gegeven ogenblik andere problemen te voorschijn komen.)
Alleen op de plekken waar geen stroming komt hoopt zich wat vuil op. Hier ontstaat wel eens wat rode flap. Dit wordt regelmatig afgezogen. De rode flap wordt opgevangen en het water komt weer in de sump.
 
Alcohol toevoeging.
Dagelijks worden er wel 12 druppels alcohol toegevoegd van 96 %.
Deze werkwijze lijkt veel op de wodka methode. De alcohol (ethanol) voedt de anaërobe bacteriën. Deze reduceren dan weer de Nitraat en zetten dit om in stikstof wat weer ontwijkt aan de atmosfeer. Op deze manier zou het bij dit aquarium ervoor kunnen zorgen dat de nitraten in de hand worden gehouden 
 
 
Parameters.
Saliniteit = 1023, pH = 8/8.3, Kh = 8.5, Mg = 1380 , Ca = 430, N03= 0, P04= 0. Per dag wordt er +/- 1 ½ water osmose water bijgevuld. Het zout komt bij de AKZO vandaan wat erg zuiver van samenstelling is.. De testen worden uitgevoerd met testsets van Salifert. 

   
 Montipora digitata                                                    Pavona cactus                                                             Seriatopora caliendrum
 
Systemen.
Er wordt gebruik gemaakt van de Berlijner methode. Een eiwitafschuimer plus de ,ondertussen, met bacteriën bevolkte stenen in het aquarium. Het water loopt via de overloop en komt in een glazen compartiment ,gevuld met bioballen terecht. Dit compartiment staat boven op het eerste vak van de sump.
Via een geperforeerde bodem loopt het water in het eerste vak. De bioballen hebben als functie het kletterende geluid te reduceren. De sump is gebouwd volgens het oude systeem. De compartimenten bevatten nu alleen water. Het laatste compartiment bevat de opvoerpomp (3000ltr) en een circulatiepomp voor de koeling. De Aqua medic Babyflotor is naast dit vak geplaatst (zie foto) evenals de zelf vervaardigde kalkreactor. De kalkreactor is vervaardigd van een oude Eheim pomp en voldoet goed voor dit aquarium. 
De uitloop van de reactor loopt over een oud colaflesje gevuld met wederom koraalbreuk. (zie foto techniek)Van boven gaat het Calciumrijke water er via een gaatje in en aan de onderkant loopt het via een gaatje in de dop weer terug in de sump. Hiermee wordt de pH geneutraliseerd en zo voorkom je een teveel aan C02 in het aquarium.  

      
Acropora nana                                                             Acropora sp                                                                   Favia albidus
 
Zeovit.
Naast dit systeem wordt er ook gebruik gemaakt van Zeovit. Deze mix van Zeolieten is samengebracht in een reactor. De reactor is anders dan de gebruikelijk reactoren van Korallenzucht. De reactor (zie foto techniek) wordt regelmatig geschut en losgekoppeld van het systeem. Het water plus de losgekomen bacteriën molm wordt in een maatbeker opgevangen en rustig in het aquarium gedeponeerd. Dit dient ter voeding voor de koralen. Het filter materiaal zou dit molm weer opvangen en dat is dus niet de bedoeling..
Aan dit systeem wordt zeo-food en zeo-bac (alleen in het begin van nieuw substraat) toegevoegd. Tegenstrijdig aan dit systeem (Zeovit methode) is dat er regelmatig water dient te worden ververst maar dat gebeurt hier niet. Martin is tevreden met de kleuren en volgens hem werkt het bij hem goed.
Koeling.
De koeling werkt volgens het ringleiding systeem.
20cm onder de grond in de kruipruimte is een leiding aangelegd. Deze leiding loopt langs de muren van het huis. Een pompje zuigt het water uit de sump en circuleert zo het water wat afgekoeld wordt. Het pompje is via een tijdklok geschakeld anders zou de temperatuur teveel dalen. Een goedkoop maar doeltreffend systeem.
      
  Lysmata amboniensis.                                                Nemateleotris magnifica.                                       Pseudanthias squamipinus.
 
Rifspoeling.
 In de hoeken van het aquarium zijn schuine ruitjes geplaatst. De onderzijde is open gelaten, aan de bovenzijden is een gat geboord waar de uitstroom opening van een stromingspomp door heen kan. Zoals al eerder gezegd zijn deze pompen voorzien van het filter materiaal. Het water wordt dus van af de bodem aangezogen, gefilterd en keert schoon in het aquarium terug. Met een zaklantaarn wordt goed in de gaten gehouden of er geen vuil ophoopt achter de stenen.. Ook de uitloop van de opvoerpomp, die achter de stenen uit komt,zorgt dat er geen vuil achter de stenen kan ophopen.
.
Extra toevoegingen.
Jodium en IJzer en af en toe Elementen mix van QFI.
 
Verlichting.
Als verlichting wordt gebruik gemaakt van de volgende lampen: 6 buizen van elk 80 Watt. 1 Coral Blue van ATI.   5x 10 000K lampen van ATI.
Visbezetting.
2x Zebrasoma flavescens, 1x Ctenochaetus hawaiiensis, Zebrasoma xanthurum, 2x Pseudanthias squamipinis, Amphiprion occelaris, 1x Synchiropus splendidus, 3x Nematheolotera decora en 1 x Gramma loreto. 2xLysmata amboniensis, 1x Stenopus hispidus.
En enkele heremietkreeftjes als opruimploeg.
 
Koralen.
Een kleine opsomming van enkele koralen soorten:
Seriatopora, Stylophora, Hydnopora, Trachyphyllia, Favitus, Lobophyllia, Fungia, Euphilia, Nemenzophylia. Pocillopora, Heliopora, Pavona.

 
 
Ruimtelijk effect.
Heel bijzonder is het om te zien hoe sommige koralen op de oude koker van een kokerworm zijn geplaatst en vast geroeid. Hierdoor staan ze mooi los van de omgeving en kunnen ze rondom stroming ontvangen.(zie Foto Euphillia)
Martin is over de linie best trots op zijn aquarium. Regelmatig worden de dieren te groot en moeten er gesnoeid worden. Deze stekken worden weer geruild om zo de hoge kosten te drukken.
Tips.
Als Tip heeft Martin het volgende: Laat je niet gek maken met de nieuwe methodes. Als je aquarium het goed doet blijf dan bij je methode. En………..heb geduld. Een zeeaquarium heeft tijd nodig om zich te stabiliseren.
Al met al een spraakmakend aquarium. Geen water verversen?? Ik blijf het vreemd vinden. Een brede grijns is de reactie.
Ik bedank Martin voor zijn tijd en wens hem veel plezier met deze fascinerende hobby.
Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

Een koppel Rainfordia opercularis in het kweekaquarium van De Jong Marinelife tijdens het bezoek van het ReefSecrets-team in april 2012

Foto: Patrick Scholberg