Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Kosten speciaalaquarium 200x70x70 waterhoogte 65cm

Kosten speciaalaquarium 200x70x70 waterhoogte 65cm.

Op 14/04/2006 ben ik een gemengd rifaquarium opgestart met de afmetingen 200cm X 70cm X 70cm met een waterhoogte van 65cm. 

De Ratz-sump meet 100cm X 50cm X 50cm, met een waterhoogte van gemiddeld 20cm
Dan heb ik nog een aquarium van 65cm X 60cm X 65cm, dus een capaciteit van circa 220 liter om vers zeewater aan te maken met een demi-water-installatie.
De verlichting bestaat uit 3 X HQI 150 W en 4 X T5 (4 X Gieseman Actinique 80 watt )
Het onderstel is gemaakt uit ijzer dat ik zelf heb mogen lassen bij een bevriend ijzerbewerker, die het heeft laten galvaniseren.
Het heeft mij slechts een etentje gekost, maar als je het wil laten maken moet je toch op een 250 euro tellen.

Het aquarium met zijn randapparatuur heeft mij dus op iets meer dan een jaar tijd bijna 9.000 euro gekost. Hiervan werd reeds ongeveer 6.000 euro uitgegeven op het moment dat het levend steen werd ingebracht op 10/05/2006.

Aquarium_Germain.png

Dit bedrag moet uiteraard verhoogd worden met de prijs van de vissen en de lagere dieren, het voeder, het zout, de water- en elektriciteitsrekening. Ook de benzinerekening voor de aanschaf van al dat moois mag niet uit het oog verloren worden, maar dat maakt nu eenmaal deel uit van de mooie hobby.
Dit mag niet onderschat worden en hangt af van de persoonlijke smaak van de liefhebber, de keuze van vissen en lagere dieren enz... De prijs van de literatuur, boeken en tijdschriften, lidgeld van de verenigingen waar je bij aangesloten bent, mogen ook niet vergeten worden.

Het kan uiteraard een stuk goedkoper wanneer je werkt met occasiematerialen, doch ik heb geopteerd om alles nieuw aan te kopen. Uiteraard ging ik niet impulsief te werk bij de aankopen, maar heb ik een prijsbewuste aankoopstrategie gebruikt waarbij ik mij liet bijstaan door aquarianen die wisten op welke plaatsen je de materialen goedkoop kan verkrijgen.

 

Dus bezint eer je begint met zulk een groot aquarium. Als je aan het einde van jouw budget nog maar halverwege met de opbouw bent, dan heb je een probleem!

De kosten van het aquarium kan je in de bijlage onderaan dit artikel raadplegen.

In de tweede bijlage kan je een bestand vinden waarin ik mijn vis- en lagere dierenbestand heb bijgehouden met de prijzen van de dieren en hun wedervaren in mijn aquarium. Je kan hier ook het logboek vinden van het onderhoud in en om het aquarium (zie de tabbladen onderaan deze bijlage). Het zijn Microsoft exell bestanden. Ook de metingen worden hier bijgehouden.


Bijlagen:
Bewaar het bestand kosten zeeaquarium.xlskosten zeeaquarium.xls[kosten zeeaquarium]41 kB
Bewaar het bestand Onderhoud zeeaquarium.xlsOnderhoud zeeaquarium.xls[Onderhoud zeeaquarium]69 kB
Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

Een koppel Rainfordia opercularis in het kweekaquarium van De Jong Marinelife tijdens het bezoek van het ReefSecrets-team in april 2012

Foto: Patrick Scholberg