Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Nieuwe diersoorten in Australische diepzee ontdekt.

 

Biologen hebben voor de kust van Australië op ruim 3.000 meter diepte nieuwe dier- en plantensoorten ontdekt. De wetenschappers zochten ten zuidoosten van het eiland Tasmanië in een vier kilometer diepe kloof naar fossiele koralen. Ze stootten in plaats daarvan op nog nooit geziene zeeanemonen, enorme zeespinnen en vleesetende zeeschedes. "Dit is nooit eerder gezien", zegt Ron Thresher van het Australisch Wetenschappelijk Instituut CSIRO.

Telegestuurde robot
"Wij zijn verrast door de vele diersoorten die we tegenkwamen op deze diepte", zegt Thresher. "We wisten op voorhand absoluut niet wat ons te wachten stond. Het kon een kale vlakte zijn of zelfs overvloedig leven." Het team gevormd door Australische en Amerikaanse biologen hadden een telegestuurde robot ter grootte van een kleine personenwagen in de kloof laten zakken. Het toestel nam foto's en videobeelden en bracht stalen naar de oppervlakte.

Zeespinnen
Op de foto's zagen de biologen tot hun verrassing op 3.000 meter diepte duizenden 30 centimeter grote zeespinnen. Op 3.500 meter diepte strekte zich een reusachtig tapijt van zeeanemonen uit. Miljoenen planten met purperachtige punten werden zichtbaar, die voor de wetenschappers ook nieuw zijn. Ze ontdekten naast andere nieuwe soorten ook 50 centimeter lange zeeschedes, die visjes vingen. Zeeschedes filteren normaal hun voedsel uit zeewater.

Zeldzaam
Volgens Thresher hadden de vorsers gehoopt meer dan honderdduizend jaar oude fossiele koralen te vinden. De biologen wilden daarmee de klimaats- en oceaanwijzigingen onderzoeken. Ze vonden echter tegen de verwachtingen in enkel geïsoleerde, vermoedelijk ongeveer 10.000 jaar oude stukken. "Ze zien er werkelijk zeldzaam uit", zei Thresher. "Daar beneden moet chemisch iets zeldzaams gebeuren". (belga/adb)
Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

Een koppel Rainfordia opercularis in het kweekaquarium van De Jong Marinelife tijdens het bezoek van het ReefSecrets-team in april 2012

Foto: Patrick Scholberg