Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

"Hasselhoff-krab" krijgt binnenkort echte naam.

"Hasselhoff-krab" krijgt binnenkort echte naam.


Wikimedia Commons/Nerc Chesso Consortium

 

 

 

Wetenschappers hebben een nieuwe soort krab ontdekt op de bodem van de oceaan dicht bij Antarctica. De krab heeft borsthaar en kreeg daarom voorlopig de naam "Hasselhoff-krab" mee, naar de acteur uit "Baywatch". Maar binnenkort moet de soort een nieuwe, wetenschappelijke naam krijgen.

Een team van Britse wetenschappers heeft op de bodem van de oceaan, kilometers diep, een reeks wonderbaarlijke ontdekkingen gedaan. De bodem werd afgekamd met een onderwatervehikel met camera's.

Nerc Chesso ConsortiumSpookoctopus

Daar zijn vulkaanwinden actief die af en toe kolommen zwarte rook en water spuiten, waardoor de temperatuur in die omgeving kan oplopen tot 400 graden Celsius. Toch leven in die buurt op de oceaanbodem heel wat dieren. Zo is er de "spookinktvis" (foto in tekst), een erg bleke octupus.

Maar nog opvallender was de ontdekking van een nieuwe soort krab. Die krabben komen op de oceaanbodem massaal voor: "tot 600 krabben per vierkante meter". "Het is verbazend dat er in zo'n onherbergzame omgeving zo veel dieren voorkomen, ze liggen echt in hopen (foto onder)", zegt Alex Rogers van de universiteit van Oxford. Maar de wetenschappers zijn nog meer verwonderd over de lichaamsbeharing van de krabben.

Nerc Chesso ConsortiumKrabbenmand

In 2005 werden er al krabben ontdekt met haar op hun scharen. Die "yeti-krabben" hebben die haren om er bacteriën te cultiveren die ze later kunnen opeten. Maar nu hebben wetenschappers dus krabben ontdekt met haar op hun borst. "Op het schip hebben we die krabben de "Hasselhoff-krab" genoemd, dat moet de mensen een idee geven van hoe die krabben eruitzien", zegt Rogers. De Amerikaanse acteur David Hasselhoff speelde mee in de series "Knight rider" en "Baywatch". Hasselhoff staat bekend om zijn harige borst. "De krabben hebben echt een extreem harige borst", zegt Rogers.

De nieuwe variant van de "yeti-krab" moet binnenkort een echte wetenschappelijke naam krijgen. Maar de kans is reëel dat het dier ook bij wetenschappers vooral bekend zal blijven als de "Hasselhoff-krab".

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/ookdatnog/ODN_120104_Hasselhoff_Krab

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

Een koppel Rainfordia opercularis in het kweekaquarium van De Jong Marinelife tijdens het bezoek van het ReefSecrets-team in april 2012

Foto: Patrick Scholberg