Helaas gebeurd het nog altijd dat mensen vissen aanschaffen zonder te kijken of deze dieren geschikt zijn om te houden. Vaak met de vlotte babbel van de verkoper neem je toch de vis en zonder dat je het weet heb je een sloper aan geschaft (Odonus niger) of een te groot wordende vis aangeschaft.
En wat moet je dan. De vis eruit proberen te vangen met als nadeel stenen verplaatsen en wat takken van steenkoralen die zijn afgebroken tijdens het plaatsen van de val. En dan dagen ’s avonds voor het aquarium wachten tot de vis in de val wil, terwijl je gezellig met je vrouw met een glaasje rode wijn naar het aquarium had kunnen kijken met je koralen in vol ornaat en zonder dat afschuwelijke glazen vang bakje. Dan denk je: "had ik maar eerst informatie gezocht over die vis en dan zat ik nu niet met deze ellende. "
Daarom, voordat je een vis aanschaft is het altijd het beste om verschillende aquariumboeken ter hand te nemen en de volgende punten te bekijken:
Hoe groot wordt de vis?
Moet de vis solitair(1), in een koppel(2) of in een groep leven (minimaal6)?
Is de vis een snelle zwemmer of is het een bodembewoner?
Als de vis een snelle zwemmer is, dan kan je het beste de grootte van de vis maal 10, dit is de optimale aquarium grootte. Voor langzame vissen en de bodembewoners of de koraalklimmers kan je de lengte van de vis maal 5 doen voor een optimale aquarium grootte.
Is de vis agressief tegen mede bewoners, eet hij deze op, doet hij zich te goed aan lagere dieren of is deze ongevaarlijk voor de mede bewoners?
Is de vis ziekte gevoelig of juist niet?
Is het dier giftig voor de mens of niet?
Helpt het dier bij het schoonhouden of bij plagen in het aquarium?
Foto: Bas Bovendeur.
De keuze blijft moeilijk als je al deze kleuren ziet, maar passen ze ook in jouw aquarium?
Als u deze punten allemaal nagegaan hebt kan je ervoor zorgen dat je een veilige samenstelling van een vissenbestand hebt, waarbij je de kans hebt op de minste problemen.
Bij aankoop van vissen moet je er ook rekening mee houden dat je ook vissen aanschaft die je in de toekomst misschien kunnen helpen bij mogelijke plagen.
Denken we hierbij aan : glasanemonen, algen, planaria enz.