Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

4. Ten huize van Rik en Mieke Aarts.

24 november 2008, die avond rij ik naar Maaseik. Het is donker, het sneeuwt en ijzelt een beetje, maar het vooruitzicht weer een mooi aquarium te mogen aanschouwen brengt me toch veilig daar. Een 50 meter voor het appartement weet ik al waar ik moet zijn. Het blauwe licht in een woonkamer verteld me dat ik daar moet zijn.
Ik krijg een hartelijk welkom van Rik en zijn vrouw Mieke, en stap in een mooi modern ingerichte woonkamer. Ze zijn 43 samen, en hebben in dit appartement afscheid genomen van hun antieke meubels. Mooi functioneel modern, en ….Een prachtig zeeaquarium. alt
 Om dit aquarium te zetten werd er gewoon een stuk van de woonkamer “afgesneden” door een valse wand. Niet tot tegen het plafond, neen tot een halve meter er af. Iedereen weet dat de verlichting van een zeeaquarium veel warmte afgeeft, dus heeft men achter de wand boven tegen het plafond een airco geïnstalleerd. Je ziet het niet in de woonkamer maar is natuurlijk heel efficiënt om de hele kamer op een aanvaardbare temperatuur te houden. 

altalt alt
 
Het Aquarium heeft een lengte van 2 meter, is 80 cm breed en heeft een hoogte van 75 cm. Het aquarium staat 90 cm van de grond en heeft een glasdikte van 12 mm. Op het eerste zicht is dit aquarium veel dieper. De 80 cm lijken wel bijna 1.5 meter.
Het aquarium is mooi ingericht, alles is niet op een hoop gegooid…Rik heeft heel wat zwemruimte voorzien voor zijn mooie vissen. Zo is er weinig te merken van agressie, men kan altijd uit het zicht blijven van een mogelijke belager.

altalt alt
 
Rik houdt de achteruit even proper als de vooruit en daar achter heeft hij het aquarium verdeelt in 2 gelijke delen. Achter elk deel een mooi geverfde blauwe plaat die tussen profielen mooi bol staat. ( ongeveer 25 cm). Dit geeft dat mooi diepte zicht.
Ondertussen is ook Luc Loyen aangekomen. Hij is hier al langer vriend aan huis en komt met zijn Nicon D80 de foto’s maken voor dit artikel.

altaltalt
 
Terwijl we koffie krijgen wordt me verteld dat Erwin Houben ( toen nog Reefcorner) hier zijn best gedaan heeft om alles zo mooi in elkaar te steken. De wand waarin het aquarium staat steekt mooi en vernuftig in elkaar. Nergens rommel gebruikt, alles top kwaliteit!
Rik was 4 jaar geleden begonnen met de zeewater hobby maar 2 jaar geleden werd gestart met dit aquarium. Alle materiaal moest van goede bewezen kwaliteit zijn. Als je zoveel investeert in de aankoop van de levende have moet de techniek en alles er rond van een betrouwbaar merk komen is het advies van Rik, een kleine hapering van techniek kan als je van huis bent voor grote schade zorgen bij je dieren bestand….

altalt
 
Boven het aquarium is er veel licht. Een Photon+ balk voorzien van 3 x 250 watt 14000 °Kelvin ( 9 uur) en 4 X 80 watt T5 (12 uur)  lampen van Aquacience. Dit alles nog aangevuld met 4 x T5 watt Aquacience (12 uur).
 
Er wordt 225 liter water gewisseld, niet alles in een keer, neen mooi gespreid over de maand.
Een bbking 300 interne afschuimer is het hart van het systeem, aangevuld met een gesloten kalkreactor ( Reef-Corner) Op deze afschuimer staat een ozon apparaat van Sander. ( 30 mg )
Een fosfaat filter (Reef-Corner) doet ook zijn duit in het zakje om de water kwaliteit meer dan goed te houden.
Bijvulwater wordt aangemaakt met een ionen – kationen mix bed vat ( zie: Ten huize van Anja Vandepaer en Luc Loyen.  ) Er  wordt automatisch water toegevoegd door een Aquamedic sp3000 systeem. 
Stroming wordt gegeven door 2 x Red Dragon 10.000 liter.

altaltalt
 
De toevoegingen gebeuren door een Grotech Tec III (zie : Balling methode: Toevoegingen aan het zeeaquarium de zware metalen worden niet toegevoegd)
Een IKS computer zorgt dat alles mooi op tijd gebeurt.
Om de koralen nog meer kleur te geven is Rik alcohol ( 96%) beginnen toevoegen. Er wordt een strak schema gevolgd (van 3ml tot 5 ml op 7 weken)
Rik test zijn water met alle gekende Salifert Test setjes maar ook met de meer professionele van Macherey-Nagel.
De koralen:
Acropora; Stylophora, Seriatapora, Pocillipora, Montipora,Tubinaria Tubastraea Alveopora Goniopora Fungia Clavularia  
De vissen: Zebrasoma Flavescens 3x,Coris picta1x, Calloplesiops altivelis ( rifwachter) 1x, Choerodon fasciatus (Harlekijns lipvis) 1x, Pseudanthias pascalus 8x, Pseudoanthias bimaculatus (Tweepunt anthia) 6x, Halichoeres chrysus (Citroenlipvis) 3x, Een Koppel Macropharyngodon bipartitus (Diamant lipvis) Paracanthurus hepatus (Picasso doktersvis) 2x, Naso lituratus (Koekop doktersvis) 1x, Synchiropus morrisoni (Morrisons mandarijn pitvis) 2x, Pseudochromis aldabraensis (Oranje dwergbaars) 1x, Oxycirrhites typus (Spitssnuit koraalklimmer) 1x, Opistognathus aurifrons (Jack in the box) 2x, Bothus podas (wit oog platvis) 1x, Salarias fasciatus (gestreepte rotsspringer) 1x, Rhinomuraena quaesita (bladneus murene) 1x, Acreichthys tomentosus (Zeegras - vijlvis) 1x, Anampses femininus( blauw gestreepte orange lipvis) 1x, Siganus doliatus ( blauw gestreepte konijnvis) 1x, Cirrhilabrus punctatus 1x, Amblyeleotris randalli  (met garnaal) 2x, Valenciennea.sp ( zandhapper) 1x, Doryrhamphus dactyliophorus (Zebra - Zeenaald) 1x,
Andere dieren: Diadema setosum (Diadema-egel) 1x, Dolabella auricularia (Zeehaas) 1x Stichopus chloronotus (zeekomkommer) 2x,  Stenopus hispidus (Kappersgarnaal) 1x, Lysmata amboinensis (poetsgarnaal) 3x, Archaster angulatus (Zandzevende zeester) 1x.
 
Verder nog: Tridacna maxima 3x.
alt
Rik zijn droom ( zelfs op die leeftijd heeft men dus nog jongens dromen – doet me goed dat ik niet de enige ben) is nog een aquarium speciaal voor vissen of Tridacna’s te plaatsen, maar Mieke is het er nog niet helemaal mee eens hoe dit er moet gaan uitzien en waar dit dan wel zou komen te staan.
Ik mocht ook nog een foto album inkijken over een heel mooie buitenvijver die Rik en Mieke jaren geleden gekocht hebben, en helemaal uitgekuist en terug bevolkt hebben. Het mooie verblijf bij de vijver, de vijver en zijn omgeving alles getuigd van een liefde voor de natuur, een liefde die je ook terug vindt in het mooi ingerichte zeeaquarium.
Rik en Mieke, het was een avond die veel te snel voorbij was, bedankt voor de mooie avond, ik hoop nog veel bij jullie te mogen komen kijken en bijpraten.

foto’s Luc Loyen.
Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

Een koppel Rainfordia opercularis in het kweekaquarium van De Jong Marinelife tijdens het bezoek van het ReefSecrets-team in april 2012

Foto: Patrick Scholberg