Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Leefgebied walvissen wordt steeds kleiner.

 


Walvissen hebben het steeds moeilijker bij Antartica, omdat de Zuidpoolzee door de klimaatverandering steeds minder voedsel biedt en het leefgebied steeds kleiner wordt. Dat blijkt uit een rapport van het Wereld Natuur Fonds (WNF). Maandag begint in Chili de jaarvergadering van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC).

Bescherming
Volgens het WNF geeft dit rapport aan dat het niet alleen nodig is om de klimaatverandering tegen te gaan, maar dat ook andere bedreigingen als de walvisjacht door Japan, Noorwegen, IJsland moeten worden aangepakt. Het WNF wil dan ook dat de IWC de "meest kritieke leefgebieden van walvissen" gaat beschermen en ook werk maakt van de bescherming van dolfijnen en bruinvissen.

IJs
Volgens de onderzoekers zal over veertig jaar tot 30 procent van het ijs in de belangrijkste leefgebieden voor walvissen rond de Zuidpool zijn verdwenen. Daardoor verdwijnt ook de krill, een garnaalachtig zeediertje dat overwintert onder het ijs en 's zomers als voedsel voor de walvissen dient. Vooral de zuidelijke dwergvinvis, blauwe vinvis en bultrug worden hierdoor bedreigd. "De bultrug is zich nog maar net aan het herstellen nadat ze bijna was uitgeroeid door de commerciële walvisjacht", aldus het WNF. (belga/gb)
19/06/08 22u00
Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

Een koppel Rainfordia opercularis in het kweekaquarium van De Jong Marinelife tijdens het bezoek van het ReefSecrets-team in april 2012

Foto: Patrick Scholberg