Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Zeepaardje kreeg S-vorm door evolutie

Zeepaardje kreeg s vorm door evolutie

Wetenschappers van de Universiteit van Antwerpen hebben een theorie over hoe het zeepaardje aan zijn ongewone vorm is gekomen.

Dit mooie doch ongewone visje heeft een paard-achtige kop en het lichaam heeft de vorm van de letter S, en dit in tegenstelling tot de zeenaald, die lang en smal is. De voorouders van het zeepaardje leken nochtans op zeenaalden.

Hoe kon die evolutie in lichaamsvorm dan ontstaan? Volgens Sam Van Wassenbergh van de Universiteit van Antwerpen heeft het te maken met de manier van jagen. "In tegenstelling tot zeenaalden, die naar hun prooi zwemmen, wachten zeepaardjes namelijk tot hun slachtoffer voorbij komt gezwommen, alvorens toe te slaan", zegt hij.

Katapult.

"De verschillende manieren van jagen komen overeen met de verschillende lichaamsvormen van de diertjes. Het zeepaardje maakt met zijn kop niet alleen een snelle beweging naar boven, maar ook naar voren, een beweging die dankzij een soort katapultmechanisme in de nek maar een paar duizendsten van een seconde duurt."

"Mijn theorie is dat zeenaalden de evolutie in lichaamsvorm niet meemaakten omdat ze dankzij hun snellere mond en hun manier van jagen hier niet mee gediend waren", besluit Van Wassenbergh.

 

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

De halloween heremietkreeft Ciliopagurus strigatus
in het aquarium van Stefaan Fabri

Foto: Patrice Cornelis