Vandaag de dag zijn er tal van aqua-computers op de markt te vinden. Meestal zijn dit toestellen waarin meerdere functies, zoals bijvoorbeeld lichtsturing, pH meting & stromingspatronen, in dezelfde behuizing zijn ondergebracht. Dit maakt de zaak compact en in sommige gevallen ook wel overzichtelijk, maar je hebt meteen ook een paar nadelen. De prijs van deze sturingen loopt snel aardig op en wanneer 1 van de functies besluit het op te geven dien je meteen een hele nieuwe dure unit aan te schaffen of moet je bij eventuele herstelling ineens alle andere zaken kunnen opvangen terwijl het toestel weg is voor service.
Uit het voorgaande blijkt waarschijnlijk reeds dat ik niet bepaald een voorstander ben van eerder genoemde combinatietoestellen. Al moet ik toegeven dat het allemaal zeer mooi en professioneel oogt. Zelf heb ik steeds de voorkeur gegeven aan aparte units of zelfstandige modules. Het is dan ook met deze reden dat ik een klein jaar geleden op zoek ben gegaan naar een automatische lichtsturing en mijn oog heb laten vallen op de Flora-mate lichtdimmer.
Wat is het?
De Flora-mate is een relatief goedkope 4 kanaals lichtsturing welke dimbare Evsa’s kan aansturen die werken volgens het 0-10 volt principe. Dat wil zeggen, uit het toestel komt een variabele stuurspanning tussen 0 & 10 volt, afhankelijk van het geprogrammeerde lichtniveau dat gewenst is. Dit signaal wordt aan de dimbare Evsa aangeboden en deze zal op zijn beurt de verlichting volgens gevraagd vermogen aansturen.
Op elk kanaal kan men op die manier bijvoorbeeld een 2*80 Watt T5 Evsa aan sluiten, wat resulteert in een totaal van 640 Watt. Voor het doorsnee aquarium zal dit reeds voldoende zijn. Dit is meteen ook 1 van de nadelen van het toestel, wil je meer kanalen of vermogen, dan zal je een 2e toestel moeten aanschaffen. Groot is het in ieder geval niet, het past bijna in je handpalm.
Het programma.
In tegenstelling tot vele andere lichtcomputers beschikt de Flora-mate niet over een eigen klok. Je sluit het toestel via een netstroomadapter gewoon aan op een schakelklok. Op dezelfde schakelklok sluit je de voedingsspanning van je Evsa’s aan. De Flora-mate zal steeds wanneer de klok aanspringt aanvangen met zijn programma af te werken in de volgorde die je zelf kan programmeren met de bijhorende software.
Dit heeft wel tot gevolg dat na een eventuele stroomonderbreking bij het heropstarten steeds terug wordt begonnen bij de eerste programmastand.De software is zeer gebruiksvriendelijk, doet een beetje Excel-achtig aan en, niet onbelangrijk, is in het Nederlands. Net als de handleiding trouwens. Beiden zijn te downloaden van de website van de fabrikant.
De praktijktest.
Het aansluiten van het toestel is quasi kinderspel, alles wordt stap voor stap uitgelegd in de handleiding. Wanneer alles aangesloten is wordt de Flora-mate een eerste maal verbonden met de pc via een usb aansluiting. Een belangrijk item is de calibrering, blijkbaar varieert de relatie stuurspanning-vermogen van fabrikant tot fabrikant voor de Evsa’s. Via een eenvoudige functie kan je zelf calibreren en maximum en minimum waardes instellen.
Op die manier is het dan ook mogelijk om verschillende merken van Evsa’s door elkaar te gebruiken. Zelfs na calibrering blijkt echter dat de procentuele lichtwaardes in het programma niet overeenstemmen met het lichtniveau van de buizen. In mijn geval werd gebruik gemaakt van Osram Evsa’s en buizen. Volledig uit gaan de buizen nooit, 90% instelling kwam overeen met 50% lichsterkte. Van 90% tot 100% programmeerwaarde liep het dan evenredig met de lichtopbrengst ( elk 1% programeerwaarde = 5% reële lichtwaarde).
Dit dien je wel eerst even uit te testen voor je tot programmeren overgaat. Door het niet overeenstemmen van de % waardes heeft de grafische interface vn het programma een beetje van zijn nut verloren. Eens je programma geschreven is laat dit zich makkelijk uploaden naar de Flora-mate.
Alles op een rijtje.
Voordelen | Nadelen |
prijs | geen interne klok |
eenvoudige installatie en programmering | maximum 4 kanalen |
Nederlandse handleiding & programma | % programmawaarde niet gelijk aan reële lichtwaarde |