Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Anemonia manjano deelanemoon

anemonia manjano deelanemoon

Deelanemonen of anemonia manjano

 

De deelanemoon is, zoals de naam zegt, een echte anemoon. Dit plaagdier is een hardnekkige klant als het aankomt op verwijderen. Dus hierbij een korte schets van wie ze juist zijn en hoe we er het best van afkomen.

 

De deelanemoon zelf ziet er op zich wel leuk uit, tot die besluit om zich te gaan delen. Binnen de korste keren zie je de diertjes overal opduiken. Het maakt hen niet echt uit of ze nu op levend steen, zandbodem, glas of op pompen moeten staan. Enige voorwaarden zijn licht en zweefvuil. Het zijn lichtminnende dieren en gaan dus steeds op zoek naar een goed verlicht plekje. Met hun voetje staan ze stevig verankerd en hun tentakelkroon wappert sierlijk in de stroming om kleine voedseldeeltjes te vangen en optimaal licht te vangen.

Op zich kunnen de diertjes niet veel directe schade berokkenen aan andere lagere dieren. Ze zijn veel te klein om effectief ook een ander dier te gaan verslinden. Ze groeien ook niet op andere lagere dieren als deze in goede gezondheid verkeren. De meeste koralen hebben voldoende afweermechanismen op deze kleine opdondertjes op een afstand te houden. Naarmate de koralen groeien gaan ze de anemonen ook overschaduwen en dwingen zo de anemonen om zich te gaan verplaatsen naar het licht. Dit is trouwens een goede tip om moeilijk bereikbare anemonen te dwingen naar een makkelijker bereikbare plek te verhuizen. zo kan een steen op de anemoon geplaatst worden waardoor deze van onder de steen weg zal kruipen op zoek naar licht. De problemen starten meestal wanneer de anemonen zich maar blijven delen en vermenigvuldigen. Net zoals hun grote broers, scheiden de deelanemonen netelstoffen af aan het water om hun territorium te gaan verdedigen. Normalerwijze worden deze netelstoffen geneutraliseerd door de eiwitafschuimer. Maar bij een gegeven concentratie worden de netelstoffen niet voldoende snel meer afgeschuimd en gaan ze zorgen voor groeistagnatie bij andere lagere dieren.

Wat kun je er nu concreet gaan aan doen? Gelukkig zijn er goede mogelijkheden.
 
Chemische bestrijding via het aquariumwater zorgt voor schade aan andere lagere dieren. We dienen dus gericht te gaan bestrijden. Individuele behandeling door middel van injecteren van bepaalde stoffen wordt het meeste gebruikt. Deze taaie anemoontje zijn moeilijk weg te krijgen met een beetje azijn. Wat beter werkt is een papje injecteren van calciumhydroxide (voor kalkwater). Hiervan schrikt de anemoon minder snel dan van azijn maar brengt hem des te meer schade toe. Je kan helaas niet op alle plaatsen komen waar de dieren zich bevinden.

Een andere veel gebruikte manier om plaagdieren te gaan bestrijden, is de biologische manier. Hierbij worden natuurlijke predatoren ingezet om een specifieke plaag te gaan bestrijden. Er zijnwat succesverhalen met koraalvlinders maar deze hebben vaak ook koralen op hun menu staan.

Een veiligere optie is het kiezen voor een vijlvisje, namelijk Areichthys tomentosus. Kans dat hij aan de deelanemonen gaat is iets kleiner dan die van de vlindervis, maar de kans dat hij aan lps gaat is ook wat kleiner. Is dat altijd een gokje met deze dieren. Het vijlvisje is niet de kleurrijkste in zijn famillie, maar vertoont wel heel leuk gedrag en is steeds een aanwinst voor het aquarium. Voordeel van beide vissen is dat ze niet selectief te werk gaan voor wat betreft deelanemonen. Ze lusten immers ook graag glasanemonen. De vissen kunnen makkelijker die plekjes bereiken waar je als aquariaan niet komt en kunnen heel gericht te werken tussen de koralen en stenen. Ze werken de ganse dag door en verstoren de rust in het aquarium niet. Mijn inziens de beste manier om deze plaagdieren aan te pakken.

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

De halloween heremietkreeft Ciliopagurus strigatus
in het aquarium van Stefaan Fabri

Foto: Patrice Cornelis