Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Jonge adelaarsrog in gevangenschap geboren!

26-05-2009, Burgers’ Zoo boekt een Europese primeur! De eerste adelaarsrog in Europa is geboren in het Arnhemse dierenpark. Voor zover bekend zijn er 3 andere publieke aquaria (azie en amerika) die al eerder succes met deze soort hebben gehad.

alt

Jong komt langzaam ter wereld, goed te zien is dat het jong opgerold in het moederdier zit.
Foto: Max Janse,
 

Tot de geboorte zit het jong als een pannenkoek opgerold in het lichaam van zijn moeder. De staart komt als eerste naar buiten. 
Op de avond van dinsdag 26 mei is dit gezonde vermoedelijk vrouwelijke dier ter wereld gebracht door haar moeder welke de naam "nr.5" draagt. Het jong is ongeveer 40 cm breed en inclusief staart al zeker 150 cm lang. Moeder en dochter maken het prima. Om het jong beter in de gaten te kunnen houden is het direct na de geboorte gevangen en in quarantaine geplaatst. Nu is het afwachten wanneer het jong voor het eerst voer zal gaan aannemen. Voor ongeveer de eerste week heeft het dier een ingebouwde reserve, hierna moet het dier zelf op zoek.

De ouderdieren (2xman,4xvrouw) zijn als jonge dieren in 2000 uit het wild gehaald. Het feit dat de dieren nu ze volwassen zijn voor nageslacht zorgen is heel erg uniek. Deze roggen zijn een van de moeilijkst te houden soorten. Ze zwemmen namelijk continu en hebben daarom dus een erg groot bassin nodig evenals de allerbeste voeding. Deze dieren krijgen o.a. gamba's, inktvis, makreel, haring en verse mossellen.

De dierentuin hoopt dat "nr 5" de smaak te pakken heeft en zich snel weer laat bevruchten door een van de mannen, de draagtijd is 10-12 maanden en als de mannetjes er nu snel bij zijn zou er volgende zomer weer een jong kunnen zijn. hopelijk zijn de andere vrouwen dan ook geslachtsrijp zodat met deze soort een kweekprogramma kan worden opgezet. Dit kan bijdragen aan het verkleinen van de aantallen die uit de natuur worden gehaald.

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

De halloween heremietkreeft Ciliopagurus strigatus
in het aquarium van Stefaan Fabri

Foto: Patrice Cornelis