Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

18. Ten huize van Jan Willem Esselaar

Ditmaal was ReefSecrets te gast bij Jan Willem Esselaar. Op een prachtige voor-zomerse dag begaven we ons naar Hotel Estherea in het hartje van Amsterdam.

Omdat we met de kamper geen parkeerplaats in de buurt konden vinden waren we genoodzaakt deze achter te laten buiten het centrum van Amsterdam. Toen we aan de taxichauffeur vroegen om ons naar Hotel Estherea te brengen zei die spontaan “Oh ja, het hotel met het prachtig zeeaquarium!”, dus we wisten meteen dat we goed zaten!

Het 17de eeuws gerestaureerd gebouw is gelegen aan de Singel, Amsterdams oudste kanaal. Het viersterren-familiehotel telt 92 kamers.

Vlak na de inkomhal aan de linkerzijde treffen we het prachtig doorkijk-aquarium aan met een lengte van 2,50 m, een diepte van 70 cm en een waterhoogte van 65 cm. Het vormt een perfecte scheiding tussen de meestal drukke inkomhal en de wat rustigere lounge-bar.

 

Meteen geraakten we in gesprek met Jan Willem en zijn goede vriend Martin van ter Meij.

Een tiental jaren geleden is Jan Willem begonnen met een discus-aquarium om in februari 2005 over te stappen naar een zeeaquarium. Het huidig zee-aquarium heeft dus reeds ruim 6 jaar de tijd gehad om rustig uit te groeien tot het prachtig rifaquarium dat we nu te zien krijgen.

 

 

In die 6 jaren heeft Jan Willem slechts één keer een probleempje gehad. Plots werd er regelmatig vraat vastgesteld aan de lagere dieren en een grondig onderzoek kon niet dadelijk aan het licht brengen wat hier de oorzaak van was. Pas nadat Jan Willem een ganse nacht had gewaakt voor het aquarium kon de oorzaak worden vastgesteld. Een borstelworm van circa anderhalve meter lang en een duim dik kwam zich ’s nachts te goed doen aan de invertebraten! Hem vangen bleek onbegonnen werk zodat Jan Willem genoodzaakt was om het aquarium volledig leeg te maken om hem te vangen. Onder de allerlaatste steen die werd uitgehaald had het “diertje” zich verscholen. Het was geen katje om zonder handschoenen aan te pakken en er kwam een stevig schepnet aan te pas om deze ongenode gast te verwijderen.

De luchtige opbouw bestaat uit levend steen en laat heel wat zwemruimte toe voor de vissen, die het duidelijk naar hun zin hebben. Er zijn immers voldoende schuilmogelijkheden. De volgende vissen konden we aantreffen in dit prachtig biotoop: Acanthurus sohal, Paracanthurus hepatus, 2 x Zebrasoma flavescens, 2 x Amphiprion ocellaris, Synchiropus splendidus, S. marmoratus, Halichoeres chrysus, H. marginatus, Wetmorella triocellata, Anampses neoguinaicus, Cypho purpurascens, Pseudanthias squamipinnis, Pseudanthias fasciata.

 

     

 

De lagere dieren zijn voornamelijk SPS en LPS koralen. We bemerkten onder andere diverse Acropora, Montipora, Poccilopora, Stylopora, Seriatopora, Hydnopora, Turbinaria, Cyphastrea, Pavona, Porites, Lobophyllia, Fungia, Entacmaea quadricolor, Favia, Caulastrea, Anthelia, Euphyllia en Acanthastrea, bijna te veel om op te noemen.

Dank zij het toepassen van een 5 liter grote Zeovietfilter en diverse zeoviet-toevoegingen kan een uitgebalanceerde bacteriële en biologische voeding aan de koralen aangeboden worden, hetgeen zich laat belonen door de prachtige kleuren die ze laten zien. De koralen staan er werkelijk zeer kleurrijk en gezond bij.

Het voordeel van een doorkijk-aquarium is dat je dubbel zoveel kijkplezier hebt. Aan de andere zijde ontdek je weer heel wat nieuw leven en zo heb je als het ware 5 meter rif in een aquarium van 2,50 meter!

De stroming wordt verzorgd door 2 Tunze pompen van elk 20.000 liter per uur.

De verlichting bestaat uit 16 T5 lampen van 54 Watt van Korallenzucht met de volgende kleuren: 4 X Fiji purple, 4 X Coral light, 4 X New Generation en 4 X Super blue. Ze branden allen van 10 tot 24 uur.

We mochten ook even een kijkje nemen in de technische ruimte in de kelder van het hotel. Hier troffen we al meteen een prachtig verzorgd nanobakje aan dat zeker een plaatsje op het gelijkvloers verdiende.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een Bubble King 200 intern in

een sump van circa 100 liter is het hart van het systeem, samen met een 2 liter KorallenZucht houtskoolfilter, die om de 30 dagen ververst wordt en een DaStaCo type 3 kalkreactor. Daarnaast draaien er ook nog 2 stekkenbakken mee. Samen met de 1100 liter van het showaquarium draait het hele systeem dus op meer dan 1500 liter zeewater.

Met een kH van 7, een nitraatgehalte van 0 en een fosfaatgehalte van 0,03 is het hele systeem in perfecte balans.

De opvoer wordt voorzien door een 10.000 liter/uur Red Dragon en twee Eheim 1250 pompen die elk een capaciteit van 2.400 liter per uur leveren.

Dan nog even nakaarten met een hapje en een drankje terwijl we nog verder konden genieten van dit prachtig aquarium.

 

     

 

    

     

 

Bedankt  voor het sympathieke en gastvrije onthaal. We zullen zeker bij ons volgend bezoek aan Amsterdam nog eens langs komen om nogmaals van dit unieke aquarium te kunnen genieten. Onze lezers kunnen we eveneens sterk aanraden om hetzelfde te doen. Hotel Estherea is gelegen in Amsterdam, Singel 307.

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

De halloween heremietkreeft Ciliopagurus strigatus
in het aquarium van Stefaan Fabri

Foto: Patrice Cornelis