Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Het stekken van Heliopora coerulea

Het stekken van Heliopora coerulea.

Eerder werden al enkele soorten die onder de noemer 'lederkoralen' vallen, besproken. Wanneer men iets secuurder gaat kijken, zijn de dieren die echt onder de noemer 'leder'- of zachte koralen vallen, lid van de subklasse Octocorallia.
Deze subklasse heeft vertegenwoordigers van pool tot pool en in zowel diepe (sommige soorten komen vrij frequent voor op 4 km diepte) als ondiepe wateren. Het 'basisbouwelement' is ook hier 'de poliep': het zijn kolonievormende dieren die gekenmerkt worden door een vegetatieve klonale groei (de poliepen 'kopiëren' zichzelf ongeslachtelijk waardoor een lederkoraal eigenlijk gezien kan worden als een verzameling van gekloonde poliepen). Bij sommige soorten vertonen de poliepen verschillende verschijningsvormen: een 'standaard' poliepvorm (achtvoudige straalsgewijze symmetrie) en een licht afwijkende vorm (merkbaar kleiner, geen of minuscule tentakels,...).
Men kan -weliswaar steeds enige voorzichtigheid in acht nemen- stellen dat alle Octocorallia gescheiden geslachten vertonen (er komen dus zowel mannelijke en vrouwelijke exemplaren voor van elke soort) die aan een periodieke geslachtelijke voortplanting doen.
De stevigheid van de kolonie wordt gewaarborgd door de aanwezigheid van sclerites in het koraal: deze sclerites zijn relatief kleine stukjes calciet ingebed in een organische matrix en vormen een belangrijk sleutelelement bij de microscopische karakterisatie van de verschillende soorten.
 
Situering:
Phylum: Cnidaria        (Neteldieren)
      Classis: Anthozoa
      Subclassis: Octocoralia
      Ordo: Alcyonacea         (Lederkoralen)
      Ordo: Heliopora        (Blauwkoralen)
      Familia: Lithotelestidae
      Genus: Heliopora
      Species: Heliopora coerulea       
      Subclassis: Zoantharia
      Ordo: Scleractinia        (Steenkoralen)
      Subclassis: Octocoralia
      Ordo: Heliopora        (Blauwe Koralen)
 
Eén van de meest ondergewaardeerde koralen is het blauwkoraal Heliopora coerulea, een echt geval apart... Dit namelijk het enige Ocotocoralia lid met een volwaardig skelet: het gaat hem niet om een vorm van versmolten sclerites, maar om een volwaardig blauwgekleurd skelet. Het is een koraal met verder voornamelijk kenmerken van lederkoralen (zo vertoont het bijvoorbeeld ook gescheiden geslachten) en een echt levend fossiel: vondsten van versteende exemplaren tonen aan dat het reeds 150 miljoen  jaar geleden welig tierde. Het is een vrij temperatuurgevoelige soort die hoegenaamd geen temperaturen onder de 22°C kan verdragen, wat tot gevolg heeft dat zijn verspreidingsgebied beperkt is tot de Centraal- en West-Indo-Pacifische regio.
In het aquarium kan Heliopora sp. het heel goed stellen met een pak minder stroming en licht, dit wil niet zeggen dat het een lichtschuw koraal is, maar het gedijt minstens even goed zoniet beter in een iets minder direct belicht klimaat. Plotse veranderingen in lichtomgeving kunnen evenwel snel fataal zijn. Wanneer het koraal zich thuis voelt, kan het een snelle groeier worden die het substraat bedekt en quasi niet netelt: zo groeit het probleemloos rond de voet van steenkoralen zonder iets van schade aan te brengen. Dit kenmerk heeft als groot voordeel dat het koraal het substraat snel bedekt waardoor pestdieren geen kans hebben op voor ons moeilijk bereikbare schaduwrijkere plaatsen.
De mengelmoes van leder- en steenkoraalkarakteristieken zorgt ervoor dat het een eenvoudig te stekken koraal is dat veel kan verdragen. De eenvoudigste en meest efficiënte manier van stekken is een nogal ruwe benadering: simpelweg kapot kloppen met een stevige hamer. De stekken zelf hoeven achteraf niet op een steksteen geplaatst worden, maar kunnen onmiddellijk in het decor vastgezet worden met pasta of op andere manieren vastgeklemd worden.
 
Het grovere stekwerk met hamer en bijtel
 
 
 
 
 
 
 
Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

Een koppel Rainfordia opercularis in het kweekaquarium van De Jong Marinelife tijdens het bezoek van het ReefSecrets-team in april 2012

Foto: Patrick Scholberg