Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Tropische vis strandt op strand van Katwijk

In Katwijk is maandag een maanvis aangespoeld. Een schelpenvisser vond het beest levend op het strand, maar toen de hulpdiensten arriveerden bleek het te laat om de tropische vis te redden.

Image De maanvis is een zeldzaamheid in de Noordzee, liet een woordvoerder van de Eerste Hulp bij Zeezoogdieren (EHBZ) weten. Bovendien was het Katwijkse exemplaar ook nog eens zeer groot, namelijk 1,20 lang en 1 meter hoog.

In 2004 spoelde er voor het laatst een maanvis aan in Katwijk. Het beest is herkenbaar aan de ronde vorm en aan zijn ’papegaaienbekje’. De maanvis is een kwalleneter en heeft een zelfde soort bek als de zeeschildpad, die ook kwallen eet. “De bek lijkt een beetje op de snavel van een papegaai”, aldus vissendeskundige Martien van Oijen van Museum Naturalis in Leiden.

Het tropische dier trekt rond deze tijd altijd naar het noorden. Vermoedelijk is de maanvis door een sterke storm boven Schotland in de verkeerde zeestroming terechtgekomen. Hierdoor dreef hij af naar de Noordzee, denkt Van Oijen.

“De afgelopen tijd strandde er jaarlijks maar één maanvis aan de Nederlandse kust. Maar in 2005 waren het er ineens vijftien”, vertelt de vissenexpert. In hun eigen tropische leefwereld kunnen de beesten wel 4 meter lang worden. Zelden zijn de maanvissen die Nederland bereiken, zo groot als het Katwijkse exemplaar, al moet het beest het wel afleggen tegen een soortgenoot die in 1898 op Terschelling aanspoelde en in Naturalis is tentoongesteld. Lengte: 2,71 meter.

Bron: De Telegraaf

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

Een koppel Rainfordia opercularis in het kweekaquarium van De Jong Marinelife tijdens het bezoek van het ReefSecrets-team in april 2012

Foto: Patrick Scholberg