Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Koralen in nood.

Blijdorp biedt koralensperma aan CGN Genenbank.

Het gaat niet goed met de koraalriffen in de wereldoceanen. De koralen hebben naast de wereldwijde opwarming vooral last van verzuring van het zeewater door steeds toenemende emissie van CO2. De kans bestaat zelfs dat over enige tientallen jaren alle koraalriffen in de natuur zullen uitsterven, omdat de koralen dan niet meer in staat zijn om hun kalkskelet op te bouwen. Marien biologen van dierentuin Diergaarde Blijdorp hebben om die reden in Puerto Rico spermamonsters van het bedreigde elandgeweikoraal verzameld om deze veilig te stellen voor de toekomst.

Image Het ingevroren sperma wordt aangeboden aan het Centrum voor Genetische Bronnen, Nederland (CGN) van Wageningen UR, te Lelystad, voor opslag in de CGN genenbank. Hoewel voor verschillende diersoorten een genenbank bestaat, is dat voor koralen nog niet het geval.

In het zeebiologisch laboratorium van het Oceanium wordt al vele jaren gewerkt aan het behoud van Caraïbische koraalriffen met name aan het bedreigde elandgeweikoraal middels het SECORE project (SExual COral REproduction). Blijdorp hoopt zo een bijdrage te kunnen leveren aan de instandhouding van koraalriffen.
 
Door de bijzondere samenwerking van publieke aquaria en wetenschappers is het Blijdorp (middels SECORE) als eerste gelukt om sperma van het bedreigde elandgeweikoraal in te vriezen. Het bevroren sperma kan honderden jaren worden bewaard en dient aldus als een opslagplaats voor DNA. Na het ontdooien blijft het nog levensvatbaar (cryopreservatie). Zo kan het in de komende decennia worden gebruikt voor het herstel van koraalriffen.  Het sperma is verzameld tijdens de jaarlijkse voortplanting van het elandgeweikoraal by Puerto Rico: een van de grootste wonderen van de natuur. Bij deze bijna mystieke gebeurtenis scheiden sommige koralen triljoenen pakketjes eicellen en zaadcellen uit. Het tijdstip luistert zeer nauw: in augustus, circa anderhalve week na volle maan.
 
Vanwege de kennis en ervaring van de Rotterdamse dierentuin, is de koraalexpert van Blijdorp ( Dirk Petersen) uitgenodigd door de Royal Society in Londen op een internationale bijeenkomst, onder het beschermheerschap van Sir David Attenborough. Koraalexperts vanuit de hele wereld hebben tijdens deze bijeenkomst een verklaring opgesteld om de deelnemers van de aanstaande klimaatconferentie in Kopenhagen te overtuigen van het belang om de CO2 emissie te verminderen en de koraalriffen zo een kans te geven. Alleen door een wereldwijde aanpak van de koraalcrisis kunnen initiatieven zoals die van SECORE daadwerkelijk leiden tot succes op de lange termijn.
 
In het Oceanium van Diergaarde Blijdorp wordt op diverse plekken aandacht besteed aan de activiteiten van SECORE en de koraalcrisis. Naast actuele films over de verzuring van de Oceanen en informatie over de kweek van koralen in het publiekslaboratorium kan er een petitie worden getekend om de verklaring ter bescherming van de koralen aan de deelnemers van de klimaatconferentie te ondersteunen.

Bron: Diergaarde Blijdorp Rotterdam
Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

De halloween heremietkreeft Ciliopagurus strigatus
in het aquarium van Stefaan Fabri

Foto: Patrice Cornelis