Al negentien procent van de koralen op onze planeet is gestorven. Dat maakte het IUCN (International Union for Conservation of Nature) bekend op de tiende dag van de klimaatconferentie in het Poolse Poznan. Daar moet een basis gelegd worden voor een plan dat de uitstoot van CO2 zo snel mogelijk moet terugdringen. Als dat niet gebeurt, zullen ook de resterende koralen de komende 20 tot 40 jaar verloren gaan.
Hoop Over de hele wereld hebben de koraalriffen fel te lijden onder de opwarming van het zeewater. Bovendien neemt ook de zuurtegraad van de oceanen toe, omdat de CO2 nu eenmaal ergens terecht moet komen. Niet alleen de koralen komen hierdoor in gevaar, ook het rijke leven rond deze kleurenpracht dreigt ten onder te gaan. Maar volgens het IUCN is het nog niet te laat. Ongeveer 45 procent van de koralen blijkt nog steeds gezond te zijn en sommige koralen passen zich aan nadat ze verbleken door het warmere water.
Zware klappen Maar de laatste vier jaar hebben de koralen zware klappen gekregen. Oorzaken zijn de toenemende druk van de mens, de uitbraak van koraalziektes, meer verbleking en ook de tsunami van 2004 had ernstige gevolgen. "Als we nu niets doen, kunnen we onze koraalriffen verliezen", zegt Clive Wilkinson van het Global Coral Reef Monitoring Network. "We weten dat koralen kunnen herstellen in een warmer klimaat. Maar we moeten ze een kans geven om zo weinig mogelijk te lijden onder andere factoren", zegt Dr. David Obura van IUCN.
Planet Watch Ongeveer een half miljard mensen zijn afhankelijk van koraalriffen. Ze zijn een bron van voedsel, vormen een beschermende buffer langs de kust en zijn een belangrijke toeristische bron van inkomsten. Ook HLN.BE en Planet Watch zullen hun steentje bijdragen om deze verborgen schoonheid in onze oceanen te redden. Samen met het WWF steunen we een project in Australië. Hier vindt u alvast alle informatie over de koralen. (gb)