Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Oceanen warmer dan ooit.

                                                                    

In juli 2009 werden de warmste temperaturen ooit opgemeten in de oceanen. Dat blijkt uit een studie van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Sinds de eerste metingen in 1880 is de temperatuur van de oceanen nooit warmer geweest. Daarmee is het vorige record van 1998 gebroken. De gecombineerde temperatuur op land en zee is de vijfde hoogste sinds 1880.

Smeltend poolijs

De oppervlaktetemperatuur van de oceanen was 0,59 graden warmer dan het gemiddelde van 16,4 graden in de twintigste eeuw. De temperatuur op land voor juli 2009 was 0,51 graden warmer boven het gemiddelde van de vorige eeuw (14,3 graden Celsius). Daarmee is juli de negende warmste maand sinds het begin van de metingen.

Vooral grote delen van Europa, noordelijk Afrika en het westen van de VS en Canada tekenden relatief hoge temperaturen op. Het kwik steeg er 2 tot 4 graden boven het normale gemiddelde.

Sommige delen van de wereld werden ietsje koeler: het zuiden van Latijns-Amerika, het oosten van de VS en delen van Azië.

De cijfers van het NOAA geven ook een idee van de snelheid waarmee het poolijs afsmelt. De poolkappen bestreken in juli een gebied van gemiddeld 3,4 miljoen vierkante mijl. Dat is 12,7 procent minder dan het gemiddelde tussen 1979 en 2000 en de derde kleinste oppervlakte na 2007 en 2006.

JG (IPS)

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

Een koppel Rainfordia opercularis in het kweekaquarium van De Jong Marinelife tijdens het bezoek van het ReefSecrets-team in april 2012

Foto: Patrick Scholberg