De elektronica heeft de laatste decennia bijna overal zijn stempel op geplaatst. Nodig of niet, maar een computer kan er bij gehaald worden.
Wanneer we hiermede ons rifaquarium dichter bij het natuurlijk "rif" kunnen "instellen" dan is zo'n technologie een echte aanwinst. Een nadeel is meestal de prijs en de beperkte betrouwbaarheid van elk technisch hulpmiddel.
pH regeling : Bij een bezoek vele rif aquarianen zal je zeker de CO2 fles met de bijbehorende ontspanner, de pH meter en de elektronische regelaar ontmoeten. Het is perfect mogelijk met een goede pH meter voorzien van een output (elektronische uitgang), de pH waarde te vergelijken met een ingestelde (ideale) waarde. Is de pH te hoog dan wordt via een ventiel CO2 bijgestuurd. Zie ook bij de kalkreactor.
Waterkwaliteit : Voor de aquariaan die verliefd is op techniek, zijn er nog de redox-potentiaal meters en de geleidbaarheids meters die enige informatie kunnen geven omtrent de oxidatie en reductie activiteit van het zeewater (redox) of omtrent de elektrische geleiding van het zeewater.
Om de stroming in het rifaquarium op te voeren of te optimaliseren, bestaan er ook nog elektronisch gestuurde regelingen en wip - wap systemen die de waterbewegingspompen een wisselend debiet opleggen. Hiermee worden de zeestromingen nagebootst.
Meten is weten... Wie “regelen” zegt moet eerst goed kunnen meten. Ion- selectieve elektroden, nu reeds beschikbaar voor Ammoniak, Calcium en Nitraat, zullen het kunstmatig bijsturen nog verder verbeteren en binnen handbereik van liefhebbers komen.