Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

7. Ten huize van : Dominique Aegten.

Op 26 januari 2009 om 20.05 hr. word ik hartelijk ontvangen door Dominique in Meeuwen. Weer bij een liefhebber in het Belgische Limburg. Voor mij geen probleem, de kwaliteit van de Limburgse zee aquarianen is van een zeer hoog niveau. 
In een mooi modern interieur is Dominique er in geslaagd zijn aquarium mooi geïntegreerd te plaatsen. Voor er 1 druppel water in het aquarium was heeft Dominique hier een jaar aan gewerkt!

alt
En….het resultaat mag gezien worden. Het aquarium is 1.30 m lang, 0.65 m breed en heeft een 0.60 m hoge waterstand, glasdikte 12 mm. De inhoud is 470 liter.
Het totaal systeem omvat 1600liter. In de kelder staan nog drie bakken:
alt alt
Stekkenbak 1.6x0.7x0.4m
Stekkenbak 1.5x0.6x0.35m
Bufferbak voor waterwissel 0.7X0.7X1m
ATK opvoer pomp in de kelder 12000liter + diverse oude stromingspompen. 
Voordeel hiervan: doordat deze bakken s’nachts op nachtstroom verlicht worden is de ph stabiel, dus geen grote ph-schommelingen meer tussen s’morgens en s’avonds.

Met een kraan regelt Dominique hoeveel water er door de sump boven loopt. Dit stelt hem in staat om de temperatuur boven op peil te houden. De buffer in de kelder koelt het water van boven af. Bijgevolg heeft hij minder stroomverbruik omdat de airco niet meer hoeft te werken. 
De verlichting: 2 x HQI 250 watt 10.000 Kelvin – brandt van 12.30 hr tot 23.00 hr.
T5 ( Aqua Science 3 x 54 watt special brandt van 11.30 hr tot 24.00 hr.
T5 4 x 54 watt duo;
De verlichting wordt boven het aquarium omhoog en omlaag gebracht door een elektrische bediening. 
altalt
De sump geplaatst in een kamertje (vroeger het toilet) achter het aquarium heeft een inhoud van 100 liter. Hierin staat een BBK250 afschuimer ( 6000 l doorstroom/ hr) met op de lucht aanzuigkant een ozonisator.
Een klein fosfaat filter draait normaal in dit systeem mee, maar staat nu af om eens te testen wat er zal gebeuren.
Een koolfilter wordt om de 2 weken enkele dagen gebruikt.
Een Red Dragon ( RD12.000) met kalk by-pass zorgt voor de circulatie sump – aqiarium bijgestaan in het aquarium voor nog meer stroming door een Tunze Nanostream 6065 van 5000 l.
Als kalkreactor gebruikt Dominique een “Vaatje van Walter” aangesloten op 2 potten van een 15 liter inhoud. (voor meer info over het systeem van Walter, lees
Bijvulwater wordt geleverd door een mengbed ionenwisselaar van Reef-corner; Het water wordt automatisch bijgevuld.
pH, Redox, Temperatuur, Geleidbaarheid, zoutgehalte worden gemeten en gestuurd door IKS.
Deze IKS staat in verbinding met Dominique zijn vaste PC met de software Tmo. Alle meetwaarden hebben een max –en min alarm instelling en bij overschrijden van deze alarmpunten wordt hij verwittigd via sms.
Bij stroomuitval wordt er een generator automatisch opgestart. Bij terugkomst van de spaning wordt alles weer automatisch in normaal bedrijf omgeschakeld. Via sms word Dominique op de hoogte gehouden van alles !
altalt
Eigenlijk zou elke zeeaquariaan zo een automatische generator moeten in bezit hebben. Het verlies aan dieren bij stroomuitval kan zo een gigantische proporties aannemen dat deze investering zeker veel dierenleed voorkomt maar financieel op zo een moment zeker rendabel is. Dominique vertelt vol vuur over deze installatie. Voor de winkel in de buurt (Reefcorner) heeft Dominique ook zo een systeem gebouwd en de aankoop van dit systeem heeft een 8 uur durende stroom onderbreking van deze winkel mooi opgevangen. We gaan hier zeker nog meer van zien en horen! Wil je meer weten over de automatisatie bij Dominique, lees dan zeker
Opgestart is het systeem met natuurlijk zeewater. Nu wordt er om de 3 weken 180 liter zeewater ververst. Afwisselend worden volgende zouten gebruikt : Reef crystal, Tropic marin, Red sea.
De water waarden: pH 7,9, Kh 9, Calsium 440, Magnesium 1300 ( alles Salifert)
Nitraat 5 (Tunze), fosfaat 0.046 (Merck) en Silicaat wordt niet gemeten.
Voor zijn spoorelementen gaat Dominique bij zijn winkelier. Hier wordt na het meten van vele parameters van het water bepaald hoeveel van wat er in het aquarium moet bijgevoegd worden. Wil je hiervan wat meer weten lees dan zeker
Het vissen bestand:
altalt alt

Serranocirrhitus latus 4, Pseudanthias bartlettorum 4, Holanthias borbonius 1, Genicanthus bellus keizer1 koppel, Gramma loreto 1koppel, Amblyeleotris randalli   1 koppel met ganaal, Monacanthus tomentosus vijlvis 1, Heteroconger hassi zandaal 2, Opistognathus aurifrons jack in the box 1, Opistognathus rosenblatti jack in the box 1, Opistognathus randalli jack in the box 1, Puroferus Mimikry 1, Tweeband anemoon vis 1 koppel, Cirrhilabrus Solorensis 1, Atrosalarias fuscus fuscus Blennie 1, Platax orbicularis vleermuisvis 1, Gobius phalaena geringe gobie 1

alt alt
De Koralen:

Caulastrea furcata, Euphyllia ancora (hamertjeskoraal), Favites flexuosa (Hersenkoraal), Lobophyllia flabelliformis (Lob koraal of Hersen koraal ), Turbinaria peltata (Schotelkoraal), Goniopora sp. (diverse soorten), Acropora Granulosa, Acropora formosa (diverse soorten), Acropora millepora, Acropora prostrate, Montipora digitata, Montipora monasteriata (Rode Montipora), Seriatopora hystrix , Stylophora pistillata (Griffelkoraal), Turbinaria mesenterina (Gele turbinaria)

Bij het noteren van al dit moois drukt Dominique me meermaals op het hart dat hij een mooi gemengd lps - sps koraal aquarium nastreeft. Goniopora soorten dragen veruit zijn voorkeur weg.
Dominique
heeft ook een scholletje (Soleichthys heterorhinos) in zijn aquarium.Een Australische uitgever van wetenschappelijke boeken heeft aan Dominique gevraagd deze foto's in zijn boek te mogen gebruiken omdat dit de enige foto's waren die hij van dit diertje kon vinden.

alt alt
De Toekomst:
Naar de toekomst probeert Dominique zich meer te richten naar bodemdieren. Zoveel verschillend mogelijk soorte Jacks bij elkaar. Ook komen er nog aaltjes bij om een echte eal-garden te creëren.


                                 

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

De halloween heremietkreeft Ciliopagurus strigatus
in het aquarium van Stefaan Fabri

Foto: Patrice Cornelis