Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Zeewater of...kunstmatig zeewater

Zeewater of...kunstmatig zeewater.

Er zijn positieve ervaringen met zeewater afkomstig uit de Oosterschelde (Neeltje Jans, Wemeldinge,  Nederland). In de zomer kan een dergelijk uitstap best  meevallen maar niemand houdt dat jaren vol. Een alternatieve bron is dan ook zelf zeewater aanmaken.

Blauw_zeewater.jpg

Door gebruik te maken van kunstmatige zoutmengsels + gedemineraliseerd water of water afkomstig van een osmoseapparaat, (eerst het water opwarmen tot 25°C) bekom je kunstmatig zeewater. Onderschat al dat werk niet! Installeer de nodige reserve in een bak die enkel voor die doeleinden gebruikt wordt.

De kwaliteit van de zoutmengsels is over het algemeen genomen goed. De kwaliteit van ons leidingwater echter is spectaculair slechter geworden! De kwaliteit is afhankelijk van streek tot streek. Voor nitraat kan je gemakkelijk een waarde bekomen tussen de 1 mg en 39 mg per liter! (Bron: Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening)

tropicmarin_pro_reef_eimer.jpgredseacoralpro.jpgreefcrystals.jpg

De meeste lagere dieren eisen minder dan 10 mg/l nitraat. Op de tropische riffen komen waarden van meer dan 1 mg/l niet voor, vandaar dat niet elk leidingwater geschikt is.

Je mag er van uit gaan dat op de meeste plaatsen het leidingwater NIET geschikt is voor de aanmaak van kunstmatig zeewater en ook niet om het verdampte water aan te vullen!

Heel wat ervaring is opgedaan met de aanmaak of aankoop van demiwater. In de handel zijn toestellen beschikbaar om u te voorzien van chemisch zuiver water.

Een ionenwisselaar (mixbed) of omkeer osmosetoestellen zijn “een must.” De capaciteit van een dergelijk toestel moet minstens gelijk zijn aan de dagelijkse waterverdamping + de regelmatige waterverversingen.

DO_Osmose.jpg

Osmose toestel.

Kan je zo een toestel aansluiten op regenwater (= mineraal arm) dan is de capaciteit en levensduur van het toestel veel groter. Wel moet in dit geval een koolfilter voor het osmosetoestel, of na de ionenwisselaar geschakeld worden. Bij het osmosetoestel is de voorfilter van zeer groot belang. De levensduur van het osmose membraam is er rechtstreeks afhankelijk van.

Kunstmatig zeewater wordt aangemaakt met speciaal in de handel beschikbare zoutmengsels. Het gaat beslist fout wanneer je "natuurlijk zeezout" voor consumptie uit dieetwinkels zou gebruiken.

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

De halloween heremietkreeft Ciliopagurus strigatus
in het aquarium van Stefaan Fabri

Foto: Patrice Cornelis