Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

17. Ten huize van Patrick Scholberg

Bilzen, Belgisch Limburg, daar rijden we naartoe voor onze eerste "ten huize van " van 2011. Na enkele jaren lukt het me dan toch eens, Patrick werkt op de onmogelijkste uren, net als ik, dus een afspraak regelen die ons beiden past is reeds een mirakel op zich.
 
Nog iets waar ik me een beetje zenuwachtig in maak, we hebben ook een afspraak met een voor mij toch jonge fotograaf, die voor de eerste keer foto's voor ReefSecrets zal nemen. Kevin Christiaens, de voornaam wist ik, de achternaam niet anders was ik al gerustgesteld geweest. Hopelijk gaan we voor lange tijd samen werken, de foto's zijn namelijk pareltjes. Natuurlijk kan je alleen maar mooie foto's nemen als het onderwerp het toelaat, en het moet gezegd, dit aquarium is weer een pareltje. Patrick zijn nano aquarium is mooi door zijn eenvoud, mooi omdat over alles nagedacht is, alles past mooi bij elkaar.
 
 
Aquarium: 110cm x 60cm x 60cm waterstand 42cm geeft 230l inhoud.
Sump: 2x120 liter - 2x 150x25x40cm LxHxB   en 200 liter (100x40x50 cm LxHxB) 200 liter.
Opstart datum:  September 2010.
 
 
 
Verlichting     Type           Merk                       Aantal        Watt      Kleur / kelvin                  Brandtijd van - tot
                    
                     Pendel       ATI Powermodule      6x               39         Aquaspezialblue             1 T5 10u-22u
                                                                                                  Blue+                           1 T5 10u-22u
                                                                                                  Aquaspezialblue             2 T5 12u-23u
                                                                                                  Blue+                           2 T5 12u-23u
                                     ATI Powermodule     4x                39          Aquaspezialblue            2 T5 16u-24u
                                                                                                                                     2 T5 16u-24u
SUMP1                              ATI Powermodule      4x                 24       Aquaspezialblue           2 T5 20u-08u
                                                                                                    Blue+                         2 T5 20u-08u
SUMP2                              Grotech T5Balk          2x                 54       Aquaspezialblue          1 T5 20u-08u
                                                                                                                                                     Blue+                                       1 T5 20u-08u
 
 
Waterwaarden:
ph: wordt nooit gemeten.
temp: tussen 23-28°C op jaarbasis.
Zoutgehalte: 1025.
Kh carbonaat   Salifert  10,6
ca Calcium Salifert 430
Mg Magnesium Salifert 1500
No³ nitraat  D&D 3
Po4 Tunze 0,024
 
Als de sump waar de eiwitafschuimer in staat neerslag van detritus vertoont dan wordt dit afgeheveld en vervangen door vers water, zo’n schoonmaak vraagt ongeveer 80 liter water.
Wat ik ook jaarlijks probeer te doen in mijn verlof is een grote waterwissel van ca. 400 liter, dit doe ik door in 1 week 2 waterwissels van telkens 200 liter water te doen. Dit verjongt het systeem echt enorm.
Als de sump waar de eiwitafschuimer in staat neerslag van detritus vertoont dan wordt dit afgeheveld en vervangen door vers water, zo’n schoonmaak vraagt ongeveer 80 liter water.Wat ik ook jaarlijks probeer te doen in mijn verlof is een grote waterwissel van ca. 400 liter, dit doe ik doenorm.or in 1 week 2 waterwissels van telkens 200 liter water te doen. Dit verjongt het systeem echt enorm.
 
   
Bijvullen met leidingwater 40 liter wekelijks.
De sporenelementen die Patrick toevoegt zijn een eigen recept van Jean-Paul Vandersteen.
Balling - Tropic Meeresaquaristik 
Fe ijzer  Ja
Strontium Ja
Jodium Ja
Molybdeen Ja
Vanaf hier neem ik integraal de tekst over die Patrick me toestuurde over de bezetting van zijn aquarium en hoe hij denkt over het houden van zijn zeeaquarium.
Bezetting:
VISSEN:
1 Stonogobiops yasha met randalli garnaal, 5 S. nemathodes, 1 Ambligobius rainfordi, 3 Eviota bifasciata, 1 E. pellicuda, 2 Trimma rubromaculatum, 2 T. cana, 1 Gobiosoma evelynae, 1 G. okinawae, 1 Anampses meleagrides, 1 Acreichtys hajam(?), 2 Doryrhampus excicus, 2 Gobiodon hisrio, 1 Coryphoptherus lipernes, 1 Elactinus multifasciatus, 1 E. puncticulatus, 1 Flabelligobius latruncularia, 4 Acanthemblemaria spinosa, 1 Tryssogobius collini, 2 Coryphopterus personatus.
In de stekkenbak heb ik ook nog een koppeltje bispinosus dwergkeizer.
LAGERE DIEREN:
1 brokkelster, 2 zandzevende zeesterren, 1 debeliusgarnaal, 1 roze zeekomkommer.
2 paardeanemoontjes, ja ik weet hoort eigenlijk niet thuis in een tropisch zeeaquarium, maar omdat ik ze zo mooi vond en de temperatuur in de winter toch aanzienlijk koeler is ( en dit zeer geleidelijk gaat ) zijn die zeer goed houdbaar.
 
 
    
KORALEN:
50% zachte koralen en zowat 50% steenkoralen met qua verhouding tussen SPS en LPS 60/40.
Met oa. Xenia, Paralemnalia, Sinularia, 4 verschillende soorten gorgonen, Oren, Fungia, flowerkoraal, Scolymia, Euphyllia, Turbinaria, Histrix, Acrapora formosa, Milka Stylipora, A. tricolor, Caliendrum ( wit, rose, groen ), Hydnopora, Poccillopora, A. pumilus.
De bedoeling is dat ik op termijn als de koralen groeien naar minder soorten overga maar grotere stukken plaats en dat ik die koralen ook groepsgewijs plaats voor een natuurlijker geheel.
In de stekkenbakken plaats ik dan koraaltjes waat ik de showbak eens mee kan afwisselen naarmate de groei van de koralen dit noodzaakt.
Qua visbezetting wil ik minstens nog een verdubbeling in de showbak omdat die geregeld te arm staat, ook moet dit qua leefbaarheid en natuurlijk gedrag voor de hele visgemeenschap ook kunnen.
Verder ook graag een toevoeging van kleine garnaalsoorten mits dat weer leidt tot een natuurlijk harmonieus geheel.
In 1 stekkenbak nog een koppeltje multifasciatus dwergkeizers, te samen met dwergbaarsjes fridmanni en eventueel aldabraensis, weerom hier een leefbaar en rustig geheel, evt. ook een lipvisje ( minstens koppeltje ) erbij, nog geen idee welke. Voorts staat al zeer lang op mijn lijstje een MOOI koppeltje BLAUWE mandarijnvis, maar ik wacht tot ik qua kleur vind wat ik wil.
 
 
Voor de rest wil ik zeer graag wat actiever in clubverband worden ( in de mate dat mijn werk me dat toelaat ). En ook graag Reefsecrets achter de schermen ondersteunen.
Wat is in mijn ogen in de hobby belangrijk: werk op lange termijn, probeer zo goed mogelijk te plannen en werk daar naar toe. Doe voor je dieren zoals je graag had dat voor jou gezorgd zou worden. Tracht het zo te bekomen dat je je dieren in een situatie brengt zodat ze zich kunnen voortplanten, dwz. Voer rijkelijk EN van goede kwaliteit, vermijdt stress in de bak. Zorg voor een harmonieus en rustig geheel. Volg je eigen weg wars van alle modegektes.
Je mag zeker een populaire richting volgen maar probeer vooral niet in het opbod mee te doen waar de commercie ons maar al te graag in wil zien. Dan pas kan je volgens mijn ( onbescheiden? ) mening ten volle genieten van je aquarium en ben je op de weg naar verantwoord aquariumhouden.
 
  
 
Valt hier nog iets aan toe te voegen? Ja, juist voor het vertrek drukt Patrick er op dat een goede aardlekschakelaar op een aquarium een must is, de geleidbaarheid van zeewater is veel hoger dan die van zoet water, dus stroom op het water is levensgevaarlijk!
 
Patrick bedankt voor de heel goede ontvangst en je grondige uitleg. Welkom ook in het team van ReefSecrets!
 
 
Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

Een koppel Rainfordia opercularis in het kweekaquarium van De Jong Marinelife tijdens het bezoek van het ReefSecrets-team in april 2012

Foto: Patrick Scholberg