ARNHEM - Dierverzorgers van Burgers' Zoo in Arnhem hebben een gelatinepudding ontwikkeld, waarmee zogenoemde doornenkronen gevoerd kunnen worden.
Doornenkronen zijn giftige zeesterren, die wegens hun vraatzucht vrijwel nergens in aquaria worden gehouden.
Burgers' laat dinsdag als eerste diergaarde in Nederland vier doornenkronen los in een aquarium waar al eveneens giftige koraalduivels leven. De zeesterren verslinden in het wild hele koraalriffen.
In de Arnhemse dierentuin krijgen zij pudding te eten, die wordt uitgesmeerd over dode koraalskeletten. De directie van de dierentuin is opgetogen dat de doornenkronen op deze manier toch getoond kunnen worden, want het zijn volgens een woordvoerder spectaculaire dieren.
Plaag.
Doornenkronen vormen langzamerhand een plaag in de Stille Oceaan, waar zij leven. Dat komt doordat napoleonvissen en grote baarzen op grote schaal worden gevangen voor consumptie.
Deze dieren zijn samen met tritonslakken natuurlijke vijanden van de vraatzuchtige zeester. Maar ook tritonslakken zijn bij vissers geliefd wegens de mooie slakkenhuizen.
Doornenkronen zijn in staat hele koraalriffen kaal te vreten. Het is niet eenvoudig de dieren weg te plukken van een rif, want ze hebben grote, giftige stekels. Aanraking is niet dodelijk, maar wel uiterst pijnlijk. Doornenkronen kunnen wel 30 jaar oud worden en een doorsnede van ongeveer zestig centimeter bereiken.
Bron: Nu.nl