Weinig mensen beseffen dat er zich op de bodem van de oceaan een prachtig schouwspel bevindt. Koraalriffen vormen een wereld op zich. Er zwemmen talrijke vissoorten rond en de koralen zorgen voor een kleurrijke achtergrond. Een paradijs voor duikers en zonder twijfel een van de grootste schatten op onze aardbol. Maar ook dit onbekende stukje van onze planeet loopt gevaar door de opwarming van de aarde. Erger nog, voor de koralen is het misschien al te laat.
CO2
De wereld heeft dringend nood aan een concreet klimaatplan om global warming een halt toe te roepen. Maar zelfs als er een overeenkomst komt om tegen 2050 de uitstoot van CO2 drastisch terug te schroeven, dreigen de koralen te verdwijnen. De oceanen vangen CO2 op en lijken de opwarming zo te vertragen. In combinatie met de warmere temperatuur van het water doet de CO2 de koralen echter sneller verbleken. Volgens een Australische studie zullen verschillende riffen tegen 2050 vernield zijn.
Heel gevoelig
Een Australisch team wetenschappers voerde een onderzoek in dertig grote aquariums in het Great Barrier Reef voor de Australische kust. Ze vergeleken het effect van het warmere water, de hogere zuurgraad door de CO2 en de invloed van het zonlicht. Ze simuleerden de hogere temperaturen die tegen de helft van deze eeuw verwacht worden en ontdekten dat de koralen nog sneller verbleekten. Vooral de algen die aan de basis van het rif liggen, zijn heel gevoelig voor CO2. In riffen zoals het Great Barrier Reef kunnen ze al voor 2050 gestorven zijn.
Project
De studie is heel zorgwekkend omdat wetenschappers tot nu toe enkele rekening hielden met de temperatuur. De wetenschappers durven niet bevestigen dat de koralen volledig zullen verdwijnen, maar het ziet er zeker niet goed uit. Om deze pracht in de oceaan van de ondergang te redden, zal HLN.BE/Planet Watch binnenkort samen met het WWF een project in Australië steunen.(gb)
Bron : HLN.BE