Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

22. Ten huize van Martin van ter Meij.

Tekst en foto’s Ab Ras.

In deze reeks komen zeewater hobbyisten aan het woord. Hoe is hun rif opgebouwd. Wat voor techniek gebruiken ze. Wat zijn de parameters? 

Het is mogelijk dat de naam bekend voorkomt van deze gedreven hobbyist want Martin is maar liefs 2x lands kampioen geweest.


 

Van kinds af aan was Martin al gefascineerd door de mooie onderwater wereld. In de dertig jaar dat hij deze hobby bedrijft heeft hij veel ervaring en kennis opgedaan. Zo was hij is in zijn geboortestad Amsterdam veel te vinden in de aquariumzaken die daar gevestigd zijn. De winkeliers hadden dit ook in de gaten en Martin vond er al snel werk. Nu heeft hij zijn eigen bedrijfje “Aqua Care” en helpt mensen bij het opzetten ,plaatsen en verzorgen van hun aquarium. Zoals ik al eens eerder had geschreven in een verslag van de Nederlandse landelijke huiskeuring was hij een van de eerste die op jonge leeftijd Amphiprion occelaris had gekweekt. Toen werd dat nog als onmogelijk geacht. Maar hij slaagde er wel in door het juiste opfokvoer samen te stellen en te kweken, om zo de jongen anemoonvisjes van het juiste voedsel te voorzien. Na een leeftijd van bijna 21 jaar te hebben gehaald overleed het laatste exemplaar uit deze kweek.
  

Acropora loripes                                                                                                                            Acropora horrida

 

Op de vraag wat Martin nu zo fascinerend vind aan deze hobby, antwoordde hij: “Ik vind het gewoon mooi zo’n stukje natuur in huis”. Het verveelt nooit. 

  

 Acropora ocellata                                                         Blastomussa wellsi
 

Aquariumbouw

Het aquarium van Martin heeft de volgende afmetingen. 130 x70 x 55 hoog. In de kast erom heen is ook nog een kleiner aquarium aanwezig. Hierin worden dieren onder gebracht die wat meer aandacht nodig hebben. Je zou het een quarantaine bakje kunnen noemen. De Amphiprions hebben er jaren in geleefd samen met een symbiose anemoon (Entacmea quadricolor).

In de kast onder het aquarium was voorheen de sump gevestigd. Nu is de kast leeg en bevindt de sump zich in een achter gelegen kamer. De totale hoeveelheid water van dit systeem bedraagt +/- 900 liter. 

Opbouw interieur.

Het aquarium is opgestart met vers levend steen

Er is goed rekening gehouden met de diepte werking. Zodoende komt het geheel niet over als een eentonige langgerekte opeenstapeling van stenen. Op de vraag of er ook rifspoeling is aangebracht antwoordt hij ontkennend. Het vuil achter de stenen  wordt weg geblazen met een pompje en vervolgens weer afgezogen. Zo kunnen er dus geen fosfaat en nitraat depots ontstaan die voor vervelende algen kunnen zorgen. 
 

Onderhoud

Voor water verversen gebruikt Martin nu zout van Korallen Zucht ( KZ). Voorheen was dit altijd Reef Christals wat ook goede resultaten gaf. Er wordt elke twee weken 50 liter water ververst. Het borstelen van de stenen is lang niet meer mogelijk omdat alle stenen begroeid zijn met koralen. 

Toevoegingen

Toevoegingen zoals spoorelementen gebruikt Martin niet. Wel houdt hij goed zijn parameters in de gaten. Magnesium en Calcium worden nauwkeurig op peil gehouden. Waar nodig wordt bijgevoegd. Aminozuren worden echter wel toegevoegd. 

Systeem

Zoals al naar voren is gekomen wordt ook hier gebruik gemaakt van zg “Berliner systeem”.

Deze combinatie van levend steen en een goede afschuimer heeft zijn nut al bij menig aquarium bewezen. Naast de HS eiwit afschuimer is er nog ruimte voor een kalkreactor eveneens van HS. Deze is verantwoordelijk voor de Kh en Ca huishouding.  
 
 

 Micromussa amakusensis                                           Zebrasoma scopas
 

Vakantie drama

Tijdens zijn vakantie had iemand anders de zorg op zich genomen. Er is toen wat fout gegaan en de Kh was flink gekelderd. Een algexplosie en een sterfte onder enkele koralen was het gevolg. Gelukkig viel de schade nog mee. De pluisalg die hierdoor naar voren kwam was echter minder makkelijk te bestrijden. Ondanks dat de parameters weer waren hersteld bleef de alg hardnekkig. Na veel zoeken naar een biologische oplossing werd de Turbo fluctuosa ontdekt door de partner van Martin, die misschien wel eens de oplossing zou kunnen zijn. De tip kwam uit Amerika. Na veel zoeken werden de slakken in Duitsland besteld en in het aquarium onder gebracht. Binnen korte tijd hadden deze slakken, +/- 30 stuks, korte metten gemaakt en was de alg verdwenen. 

Verlichting 

De verlichting bestaat uit 2 x 250watt HQI 10.000 K en 2x T8 kleur 67 van Osram. Goed voor 580 watt verlichting. 

Stroming

De stroming wordt verzorgd door twee Tunze streamers die elk verantwoordelijk zijn voor 3500 liter/uur. Daarnaast zorgt een Eheim opvoerpomp voor 2400 liter circulatie in het filtersysteem en voegt het gereinigde water weer toe aan het aquarium.

    

   Siganus guttatus                                                                       Doryrhamphus melanopleura

                                                                                 

Koeling

Om de temperatuur te beheersen heeft Martin gekozen voor een Aqua Medic Titan  1500 koeler. Deze is eveneens in de hobbyruimte achter het aquarium geplaatst. 

Parameters

Temp: 26◦ C, Ca : 430, Mg: 1380, Kh: 11, pH:8.3, No3: 0, Po4: 0,

Vissen

De vissen zijn niet alledaags te noemen. Martin houdt van kleine exemplaren. Liefst maar enkele centimeters groot. Grondels voeren de boventoon. En terecht, het zijn juweeltjes om naar te kijken. Omdat ze zo klein zijn vallen zie in het begin niet zo op. Maar eenmaal gewend zie je er steeds meer. Anders soorten die een functie hebben en die in volwassen toestand, naar zijn maatstaven te groot worden ,worden zo klein mogelijk gekocht. Als ze te groot worden, worden ze weer ingeruild voor kleinere exemplaren.  

Een greep uit het bestand: 

Wetmorella nigropinnata ,Trimma cana ,Trimma rubromaculatus, Trimma necopina, 

Eviota cf bifasciata, Doryrhamphus melanopleura, Siganus guttatus juv, Zebrasoma scopas juv. Elactinus puncticulatus. 

De Wetmorella’s vereisen een rustige omgeving, waar hier zeker sprake van is. Dit resulteert in regelmatige eiafzetting. Als u goed kijkt op de foto is de legbuis nog zichtbaar.
    Wetmorella nigropinnata                                                        Trimma necopina

  

LPS en SPS koralen.

 

Het aquarium is opgebouwd uit groot- en kleinpoliepige koralen ( LPS en SPS). Daarnaast vinden we nog enkele zachte lagere dieren zoals Clavilaria en Discosoma, Zoanthus.

De steenkoralen bestaan o.a uit: Acropora, Favia, Blastamussa, Montipora,

Caulastrea, Stylopora, Seriatopora, Acantastrea, Turbinaria, Goniopora, Pavona, Anthellia, Micromussa. Pocillopora. Daarnaast zijn er nog enkele Tridacna’s (doopvontschelpen) op de bodem aanwezig. 

Tot slot.  

Als laatste vraag ik of Martin nog tips heeft voor andere zeewateraquarianen.  

Jazeker, antwoordde hij. Geef je bak rust, laat het groeien en blijf zoveel mogelijk met je handen uit de bak. 

Ik bedank Martin voor zijn gastvrijheid en voor wederom een kijkje in zijn mooie aquarium. 
 

 

 

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

Een koppel Rainfordia opercularis in het kweekaquarium van De Jong Marinelife tijdens het bezoek van het ReefSecrets-team in april 2012

Foto: Patrick Scholberg