Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

11. Ten huize van Gottfried Baginski.

Tijdens een van mijn regelmatige bezoeken aan onze oosterburen ben ik al meerdere keren te gast geweest bij Godfried. Elke keer verbaas ik me over het feit dat sommige mensen nooit eens tevreden kunnen zijn. Zo heb ik tijdens een van mijn eerste bezoeken het aquarium gezien en gefotografeerd toen er nog gebruik werd gemaakt van HQI verlichting icm met T8 Tl buizen. Het aquarium stond er toen echt schitterend bij. Een  Keniaboom stond net uit de midden en reikte vanaf de bodem tot het oppervlakte. 

 

 

Een Entacmea quadricolor (tepelanemoon) had een mooie plek gevonden en was bevolkt door een paartje anemoonvissen.

 

Een roodtand trekkers vis (Odonus niger) trok gestaag zijn baantjes.  Niet alledaagse vissen kwam je tegen in dit aquarium. Sommige waar ik toch zo mijn bedenkingen over had. De steen koralen waren flink ontwikkeld en werden regelmatig gestekt.

In de 32 jaar dat Godfried al actief is in deze zeewaterhobby heeft hij alle facetten van deze prachtige hobby al gezien. Als er nieuwe ontwikkelingen op de markt zijn dan schroomt hij niet om hier mee te experimenteren. Mits hij het verantwoordelijk vind. Op de vraag wat hem zo fascineert in de hobby geeft hij als antwoord: De samenleving tussen koralen en vissen.

Deze fascinatie begon al vroeg  als kind en heeft hem nooit meer losgelaten.

 

 

Het aquarium.

In de ruime woonkamer staat een flink aquarium met de afmetingen 3.40 x 1.10 d x 0.90 h. Het klinkt misschien gek maar het aquarium overheerst niet. Om zo maar een indruk te geven van de woonkamer. Dit volglas aquarium is gedeeltelijk een panoramabak.

De rechterzijde bevatte een schuine zijde die overloopt in de zijruit.

Het aquarium is opgebouwd met 300 kg levend steen. Het meubel loopt door tot bijna het plafond en is open aan de bovenzijde om zo de warmte van de lampen af te kunnen voeren. Deurtjes aan de bovenzijde geven toegang tot de bak en de verlichting. Een deurtje linksonder verschaft toegang  tot de leidingen die onderuit de bak komen. Een leiding zorgt voor de afvoer van de overloop terwijl de andere ,dikkere leiding, het water en vuil wegzuigt achter de stenen vandaan. Je zou kunnen denken aan een omgekeerde rifspoeling. De overige kastdeurtjes worden voor allerlei andere zaken gebruikt.

Bijkeuken.

De leidingen die uit het aquarium vandaan komen gaan via een gat in de muur naar de bijkeuken alwaar het filter is opgesteld. Hier vind de zuivering plaats waar we later uitgebreid op terug komen.

 

Onderhoud.

Godfried vervangt elke week 120 liter water. Dit doet hij in twee stappen. 60 liter per keer.

Reef Christals en Tropic marine zout wordt afwisselend gebruikt bij het aanmaken van het verse water. Tezamen met dit schone water worden de spoorelementen toegevoegd. Deze spoorelementen zijn zelf samengesteld met behulp van een bevriend laboratorium. Doordat de concentratie veel hoger ligt dan bij de doorsnee spoorelementen, wordt dit dus aan het te verversen water toegevoegd.

De voorruit en zijruiten worden om de twee dagen schoongemaakt. Viledon wordt dagelijks vervangen.(zie Godfried methode)

 

Geen Zeolith of Zeovith methode.

(Zeovith is een gesteente. Zeovith is een methode naam van KZ. Het gaat echter om hetzelfde materiaal)

Op de vraag of hij ook de Zeovith methode hanteert reageert hij nogal boos.

Zeovith en de daarbij aangeleverde flesjes zorgen er voor dat het water zo verarmd dat de koralen bijna verhongeren, zegt hij. Sommige van deze zogenaamde producten zorgen voor een zooxanthellen uitstoot waarbij de koralen zich moeten beschermen met hun zogenaamde schutkleuren. Ze zetten als het ware een soort zonnebril op. Deze schutkleuren maken de zo vel begeerde snoepkleurige koralen. Ik bewijs dat het anders kan en dat ook natuurlijke koralen mooi kunnen zijn zonder honger te leiden. Met de juiste verlichting is er eveneens veel te bereiken. Aldus Godfried.

De Godfried methode samen met de Berlijn methode.

Het filter met 300 liter inhoud, geplaatst in de bijkeuken, is niet een alledaags filter wat je normaal tegenkomt onder een doorsnee aquaria. Dit filter bestaat uit gelast PVC en is flink van omvang. (zie foto) In het eerste compartiment wordt het vuile water opgevangen op roosters. Onder dit rooster bevind zich het Viledon filtermateriaal. Daaronder zit weer een rooster. Het water drupt naar het onderliggende eerste vak. Hier bevindt zich tevens meteen het geheim van het succes van dit aquarium. Doordat het filtermateriaal dagelijks wordt vervangen, verwijder je meteen het meeste vuil uit het systeem.

De belasting van het water wordt hierdoor flink verminderd en krijgt geen kans om in het systeem te blijven en kunnen dus geen nadelige effecten hebben op de lagere dieren en het  vissenbestand. De eiwitten worden afgevoerd door een  ATI Bubble master.250/1000 3000 ltr. Een mijn inziens erg kleine afschuimer t.o.v. het systeem. Ik heb verschillende eiwitafschuimers geprobeerd,aldus Godfried. Zelfs een grote maar deze voldeden net zo goed als dit exemplaar. Meer eiwitten dan dat er afgescheiden worden kan je toch niet afschuimen. En deze afschuimer voldoet uitstekend voorlopig. Aldus Godfried. Het levende steen neemt de over gebleven afvalstoffen voor hun rekening en zet dit weer om in NO3. Het filter materiaal gooi ik trouwens niet weg. Dat spaar ik op en was dat in mijn, speciaal voor dit doel aangeschafte, wasmachine. Daar komen absoluut geen wasmiddelen in. De eiwitafschuimer bevind zich in het tweede compartiment en in het laatste compartiment is er plaats voor een stel flinke opvoerpompen met een capaciteit 14 000 ltr elk.

 

Techniek.

Naast de eiwitafschuimer wordt er gebruik gemaakt van een UV lamp 28 Watt en een kalkreactor van ATI. De totale stroming bedraagt 47000 ltr/uur.

De verlichting bestaat uit maar liefs 50 xT5 39 watt. (zie foto) Deze worden om het half jaar vervangen. Op de vraag waarom? Antwoord hij dat hij toch de indruk heeft dat de capaciteit van de lampen afneemt. Hij merkt dat aan zijn koralen. Op zo’n manier wordt het wel een hele dure hobby, lijkt mij. De Fuji purple van ATI bevalt niet en die komen er volgende keer ook niet in. Dat Godfried nauwe kontakten heeft met ATI mag ondertussen wel duidelijk zijn. Naast deze techniek is er een flinke koeler die het aquarium op temperatuur houdt. Een osmose apparaat wordt afwisselend gebruikt met een gemixt harsfilter om zo onthard water te verkrijgen. 

Parameters.

De wekelijks gemeten waarde zijn :

Sal: 1024  Mg: 1300  Ca:430  pH:8   P04 : 0  No3: 0.

De nitraat en fosfaat worden laag gehouden mbv een Nitraat en fosfaat Killer. Wederom samengesteld mbv een laboratorium. Hij noemt het 4 in 1 .

Steenkoralen.

In dit aquarium bevinden zich ongeveer twee honderd steenkoralen. Degene die het meest in oog vallen zijn de Lobophyllia’s. Met een doorsnede van maar liefs 40 cm

en knalrood van kleur zijn ze niet te missen. Deze Lobophyllia’s heeft hij opgekweekt van kleins af aan. Leuk is het om te zien hoe deze en ander lagere dieren zich flink hebben ontwikkeld in de tussentijd. Hij vertelde mij toen dat hij twee maal  in de week ‘s nacht zijn bed uitging om speciaal deze LPS koralen apart te voeren, zodat ze gelegenheid kregen hun voedsel gestaag op te nemen, zonder dat ze last hadden van hongerige vissen of garnalen.

Op mijn vraag of hij dat nog steeds doet antwoordde hij ontkennend. Sinds hij dat niet meer doet heeft hij geen verschil kunnen waarnemen.

 

Koraal soorten.

Acropora , Montipora, Seriatopora, Pavona, Turbinaria, Stylophora. Lobophyllia, Favia, Ctenactis, Pocillopora, Acanthastrea, Goniastrea. Daarnaast bevonden zich ook nog o.a  Zoanthus sp. Tradana maxima en Tridacna derasa. Lithophyton , Anthelia, Discosoma, Xenia. Ongetwijfeld zal ik er enkele hebben vergeten in dit prachtige aquarium. 

Visbestand.  

Het visbestand bestond uit o.a. uit :Pygoplitus diacanthus, Pomacentrus caeruleus, Centropyge loriculus (paartje), Odonus Niger, Bodianus pulchellus, Acanthurus lineatus, Acanthurus japonicus, Zebrasoma flavescens, Zebrasoma xanthurum, Naso unicornis. Pomacanthus navarchus, Paracanthurus hepatus, Lo vulpinus en Platyglossus melanurus. Daarnaast nog enkele juffertjes.

Tot slot.

Op mijn vraag of Godfried nog enkele tips heeft antwoorden hij:  Heb veel geduld en laat je hoofd niet op hol  brengen door nieuwe theorieën. Als alles goed gaat denk dan eerst goed na voordat je iets nieuws gaat proberen. 

Gottfried heeft  besloten te stoppen met de hobby. Hij wil nog graag reizen en duiken. Dit valt jammer genoeg steeds moeilijker te combineren. 

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

Een koppel Rainfordia opercularis in het kweekaquarium van De Jong Marinelife tijdens het bezoek van het ReefSecrets-team in april 2012

Foto: Patrick Scholberg