Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Identificatie van koralen gebruik makend van de “Indo Pacific Coral Finder”

Identificatie van koralen gebruik makend van de “Indo Pacific Coral Finder”

Door Russell Kelly  (vertaling Rien van Zwienen artikel geplaatst met toestemming van http://www.coralscience.org) 

De “Indo Pacific Coral Finder” is een gemakkelijk te gebruiken onderwaterboek dat identificatie van steenkoralen tot geslacht niveau mogelijk maakt, zowel boven als onder water. Nu is er betrouwbare identificatie mogelijk op geslacht niveau voor recreatieve en wetenschappelijke duikers, aquarianen, onderzoek teams en koraal industrie professionals. Dit artikel geeft de problemen aan die gepaard gaan aan de koraal identificatie en hoe de “ Indo Pacific Coral Finder” die oplost.

Door de hele tropische wereld, beschermen riffen de kusten en steunen de lokale gemeenschappen op de melodie van miljarden dollars per jaar door middel van visserij en duurzame industrieën zoals toerisme. Uiteindelijk, wordt de schoonheid en pracht die horen bij de riffen teruggevoerd naar de koralen die ze gebouwd hebben.

  <!--[if !vml]--><!--[endif]-->

The beauty and the beast: Acropora secale.

 

Afhankelijk van hoe men ze optelt zijn er ongeveer 800 soorten rif bouwende steenkoralen (hermatypic Scleractinia) in de wereld. Gezien de visuele schoonheid van koralen, hun elementaire rol in het vormen van riffen en hun bijdrage aan  de mensheid, zou men denken dat ze evengoed bekend zijn als vissen.

Helaas is dit niet het geval. Tien jaar na de publicatie van Charlie Veron’s driedelig meesterwerk “Corals of the world” blijven koralen grotendeels onbekend en niet benoemd door de meerderheid van de duikers. Deze zaken zien er in de aquarium gemeenschap niet veel beter uit, waar industriële benamingen bijdragen aan de verwarring onder het koraal minnende publiek.

Waarom is er met al die menselijke interesse in koralen zoveel verwarring. Het antwoord licht in de natuur van het beest zelf. Koralen zijn vorm veranderaars- dit betekend ze hun morfologie aanpassen aan hun omgeving. De foto hier onder laat het probleem goed zien. Al deze koralen zijn van dezelfde soort, die verschillende reactie laten zien op hun omgeving.- en dit zijn nog alleen maar sommige van de bekende groeivormen! Groei variatie kan zowel lokaal, langs een milieu gradiënt, als geografisch tussen regio’s zijn. “Corals of the World” geeft een prachtige introductie voor dit fundamentele aspect van de koraal biologie- zie deel 1 en 3. De “Coral Hub”, een internet gebaseerd leermiddel onder constructie, is ook een bron voor eenvoudige koraal informatie bedoeld om de koraal identificatie te verbeteren.

 

<!--[if !vml]--> 

                      Verschillende groei vormen vertoond door een soort, Acropora palifera.

 

Het probleem.

Om de essentie van het probleem te begrijpen, probeer dan de 800 soorten koraal te vermenigvuldigen met al hun groei vormen en sorteer ze dan random in tijd en ruimte! In de praktijk betekent dat, dat iedereen die probeert de beginselen van koraal identificatie te leren over het algemeen overspoeld wordt door de schijnbare eindeloze variatie.

Vanuit het leren perspectief, is dit het begin van het probleem. Beschouw deze uitdaging. “Corals of the World” , het enige volledige referentie materiaal, weegt meer dan 7 kilo en kan niet meegenomen worden onder water. Verder, omdat onderwater communicatie moeilijk is en er niemand is om je te helpen. Begrijpelijk dat hierdoor koraal identificatie de wereld niet stormenderwijs verovert en waarom misinformatie wijd verspreid is vanwege de wens een naam aan een ding te geven.

Het is belangrijk om duidelijk te maken dat er natuurlijk niets verkeerd is met de koraal identificatie bronnen zelf. Charlie Veron’s “Corals of the World” en Carden Wallace’s “Staghorn corals of the world” zijn prachtige, degelijke, wetenschappelijke werken. Het probleem ligt in het fundamentele conflict om uitmuntende bronnen bij een onderwater probleem te gebruiken.


 
 
  ondanks uitstekende bronnen pakken duikers koraal identificatie niet op.

 

De oplossing

 

Het koraal identificatie probleem heeft natuurliefhebbers, wetenschappers, duikers, aquarianen en rif resort managers al tientallen jaren geïrriteerd - maar hoe is het op te lossen.  Iedere oplossing moet aan twee voorwaarden voldoen-het moet onderwater werken en het moet praktisch zijn. Het is duidelijk dat een soort van plastic hulpmiddel het onderwater gedeelte van het probleem zou oplossen, maar het oplossen van de andere voorwaarde was vanwege omgeving variatie een andere opgave.

Kijkend naar het menselijke gereedschap, is de meest krachtige eigenschap die we allen delen de supercomputerachtige capaciteit van onze ogen en hersenen waarmee we patronen herkennen en gelijke voorwerpen scheiden. Kijk nu naar voorwerpen die direct voor je staan.  Je wist in een fractie van een seconde, bijna zonder nadenken, dat ze allen verschillend of gelijk zijn. Probeer nu dezelfde kennis op minder dan een bladzijde op te schrijven zodat iemand ervan kan leren.... en vertaal dit in een andere taal en kijk of de betekenis nog steeds klopt. Vanuit het gezichtspunt van de beginner, kan tekst zelf de vijand zijn. Het is duidelijk dat er een visuele oplossing nodig is.

  

Een typisch Indo-Pacific rif beeld met “Corals of the World” (COTW) delen  geprojecteerd op de koralen. Zelfs al zou je je herinneren welk koraal je zag, hoe kon je weten welk deel te openen na de duik.

 

De oplossing, zoals bleek, lag niet in technologie maar in het maken van een middel dat van onze visuele kracht gebruik maakt en onze mogelijkheid patronen te herkennen. Tegenwoordig wordt deze oplossing de “Indo Pacific Coral Finder” genoemd - een visuele gids voor de steenkoraal soorten van de Indo-Pacific onafhankelijk van groei vorm. In plaats van je te kwellen met het drie jarige verhaal hoe de “Coral Finder” tot stand kwam, laten we de koe bij de horens pakken en laten zien hoe het werkt.

  

  Belangrijkst blad van de “Indo Pacific Coral Finder”.

 

De “Indo Pacific Coral Finder” is een robuust plastic onderwater boek. Op de omslag staan acht Hoofd groepen. Hoofd groepen zijn eenvoudige visuele of ecologische concepten, met keuzes tussen de variërende kolonie morfologie en bijzonderheden zoals vertakkingen, krommingen van randen en gaten, en grote bij daglicht openstaande poliepen.

De rest van de “Indo Pacific Coral Finder” bestaat uit 30 gelijk uitziende bladzijden. Deze gelijk uitziende bladzijden laten een netwerk van koraal foto’s zien die overeenkomen met de eenvoudige vragen die je beantwoordde om bij de hoofdbladzijde te komen, dit betekent dat zij een bladzijde zijn met beste overeenkomst. Het doel is om je aanwezige oog/hersenen supercomputer een manier aan te bieden om het antwoord te “zien”. Op deze manier is de ” Indo Pacific Coral Finder” niet bedoeld om als een boek (van links naar rechts) gelezen te worden, maar vooral als een hulpmiddel waarbij je visuele logica gebruikt om je naar het meest waarschijnlijke antwoord te leiden.

 

 Voorbeeld bladzijde van de “IndoPacific Coral Finder”, in werkelijkheid vol A4 formaat.

 

Klinkt goed hoor ik u zeggen- maar wat kost het? Natuurlijk heeft u gelijk- er bestaat geen gratis koraal identificatie. Om dit proces te laten werken wordt er een kleine belasting van de gebruiker gevraagd. Het bestaat uit een kleine samenvatting van termen en begrippen die geleerd moeten worden. Als je die begrippen onder de knie hebt (zie de blauwe termen in het diagram hier onder) is de gebruiker in staat om het meest uit de “Indo Pacific Coral Finder” te halen - dit betekent in staat te zijn om 66 soorten steenkoraal onafhankelijk van groeivorm als zowel 5 geslachten niet rif vormende steenkoralen (bv. vuurkoraal, blauw koraal, leder koraal) te herkennen.

 

 

De visuele woordenlijst van de “Indo Pacific Coral Finder”.

 

Een snel voorbeeld.

Gebruik het schema hieronder en boven als lijdraad samen met de identificatie van het koraal zoals te zien op de achtergrond van het plaatje hieronder. Onthoudt dat dit in het echt onderwater gebeurt met het voordeel dat je in staat bent het koraal van dichtbij en drie dimensionaal te zien. Bovendien, de “Indo Pacific Coral Finder“ is veel groter dan hier getoond is.

Stap 1: Kies een hoofd groep. In dit geval lijkt “kronkelende randen en gaten” goed.

Stap 2: Kies een “look-alike” bladzijde. Om dit te doen moet je bekend zijn met de blauwe woordenlijst in het schema hierboven (zij zijn gedetailleerd uitgelegd in de “Indo Pacific Coral Finder”). In dit voorbeeld moet je alleen weten of de rand tussen de corallites gedeeld is of afzonderlijk. Het antwoord hieronder is “gedeeld”. Omdat de corallites meer dan 10 mm groot zijn zullen we “look-alike” bladzijde 9 kiezen.

Stap 3: Je moet nu in staat moeten zijn het antwoord te zien door de “look-alike” bladzijde te bekijken die je hierboven ziet. Op de foto hieronder kan je zien dat de duiker naar het voorbeeld van Symphyllia wijst.

  

Drie eenvoudige stappen: 1- kies een hoofd groep van de omslag, 2- beantwoord een eenvoudige vraag en kies een “look-alike” bladzijde en 3- bekijk de “look-alike” bladzijde om de oplossing te zien.

 

Ieder keer dat een koraal geïdentificeerd moet worden, kan hetzelfde effectieve proces herhaald worden:  1- kies een hoofd groep van de omslag, 2- beantwoord een eenvoudige vraag en kies een “lijkt op” bladzijde en 3- bekijk de “lijkt op” bladzijde om de oplossing te zien. Testen met proefpersonen lieten zien dat mensen werkelijk het antwoord zien, en dat is precies wat de “Indo Pacific Coral Finder” het best doet. Het laat het menselijk oog en hersenen doen waar het goed in is - patroon herkenning.

Voor de beginner, de “Indo Pacific Coral Finder” werkt gewoon!

 

Een ander gebied waar de “Indo Pacific Coral Finder” werkelijk uitmuntend in is, is het aanvullende leer proces. In het bovenstaande diagram, let op de beknopte vet gedrukte beschrijving van de belangrijkste eigenschappen van het geslacht. De gele pijl wijst ook naar de belangrijkste kenmerken – zoals bij een veldgids voor vogels. De beste manier om te leren koralen te identificeren is het bevestigen van deze kenmerken met het koraal voor je - onderwater of in een aquarium – het zal je helpen te begrijpen wat belangrijk is voor de identificatie van verschillende koraal soorten.

 

Door een beetje extra tijd te nemen voor het bevestigen van deze koraal kenmerken zal je een mentaal zoek beeld en check list ontwikkelen die de koraal identificatie snel en betrouwbaar zal maken. Dus, hier is een aangepast advies, met excuses, aan Confucius:” Koraal identificatie, niet verwerkt door nadenken, is verspilde moeite; gedachten niet ondersteund door bevestiging van eigenschappen, is gevaarlijk” De beste manier om je koraal identificatie kunde op te bouwen is niet te voorzichtig te zijn met het bevestigen van eigenschappen.

 

Je kunt je koraal identificatie kunde verder verdiepen door de “Indo Pacific Coral Finder “ te gebruiken om je met de meest relevante naslagwerken te vertrouwd te raken. Als je een koraal identificeert, of als je niet zeker bent van je identificatie, maak dan een aantekening van het “Corals of the world” referentie nummer om na het duiken verder op te zoeken. Je kunt het zien in de soort naam Symphyllia in het plaatje hierboven. Dit zal je naar het juiste deel en pagina voor dat geslacht leiden en vaak direct naar de juiste soort zelf.

Als je geen makkelijke toegang hebt tot “Corals of the world”, heeft de “ Coral Identifation Capacity Building Program” een website ontwikkeld speciaal om mensen te helpen die de “Indo Pacific Coral Finder” in het veld gebruiken. Kijk even op het “Indo Pacific Coral Finder” deel van de “Coral Hub” website. Daar kan je uitleg vinden hoe je de “Indo Pacific Coral Finder” en de “Coral Hub” samen kan gebruiken om je identificatie te bevestigen. Als je eenmaal weet hoe het werkt kan je direct naar de A-Z pagina gaan en het geslacht opzoeken dat je denkt gezien te hebben. Daar zal je een uitgebreide uiteenzetting vinden van de eigenschappen van het geslacht met tips en trucs hoe ze te onderscheiden van soorten waar ze vaak  mee verward worden. – allen gerangschikt naar uiterlijk en vorm – zoals je vindt in de “Indo Pacific Coral Finder” en in het veld. De “Coral Hub” is ook bezig een kennis centrum van gratis audiovisuele leermiddelen te maken die het waard maken om regelmatig naar terug te keren als er iets aan de inhoud is toegevoegd.

 

Conclusies

 

Een paar laatste filosofische punten om koraal identificatie in zijn juiste proporties te zien. Denk terug aan de verwarring die we gecreëerd hebben aan het begin van dit artikel: 800 soorten maal al hun groei vormen overdonderde beginnende leerlingen.

Door het gebruik van visuele, vorm gebaseerde logica maakt de “Indo Pacific Coral Finder” het gemakkelijk voor je om vaak het juiste antwoord te vinden. Echter, tot je vertrouwd wordt met koralen en de terminologie om ze te beschrijven, is het belangrijk om voorzichtig te blijven met je identificaties. Als je een identificatie doet, bekijk dan zorgvuldig de beste kandidaten op iedere look-alike pagina. Tot je ervaring op het gebied van riffen en koralen groeit, raden we aan niet te snel te focussen.

 

Tot slot, zijn hier een paar tips voor goede resultaten, en snelle, kwalitatieve lessen:

  • Leer de blauwe termen in de visuele samenvatting;
  • Gebruik tekst beschrijvingen en pijlen om de eigenschappen te bevestigen;
  • Gebruik de ware grootte doos om te bevestigen dat je een realistische kandidaat hebt gekozen;
  • Onthoudt de beste twee kandidaten – niet alleen degene waarvan je in eerste instantie denkt dat die het is – en overweeg je keuze na de duik door de Coral Hub of Corals of the world te gebruiken;
  • Maak onderwater foto’s om na het duiken vergelijkingen te maken met Coral Hub of Corals of the world.

 

Pavona explanulata: de “Indo Pacific Coral Finder” zal je de juiste geslacht naam voor rif vormende koralen geven onafhankelijk van de vorm of uiterlijk dat ze hebben.

Hoewel het ontworpen is als het eerste onderwater koraal identificatie gereedschap, werkt de “Indo Pacific Coral Finder” met zo goed boven water. Het geeft de duiker of aquariaan beiden de mogelijkheid te leren, of op 30 meter diep op een barrière rif of kijkend voor het aquarium vanuit de luie stoel. Als het gecombineerd wordt met de bronnen die ontwikkeld worden bij de Coral Hub, hebben we uiteindelijk een leerproces dat de schoonheid en belangrijkheid van koralen en de tientallen jaren van hard werk door professor Charlie Veron en ander koraal taxonomen verdiend.

De “Indo Pacific Coral Finder” bevat 70 koraal geslachten onafhankelijk van hun groei vorm en is beschikbaar op www.byoguides.com – (http://www.coralscience.org/articles/taxonomy/coral%20finder/coralfinderflyer.pdf) voor meer details.

 

De Coral Hub is een product van het Coral Identification Capacity Building Program (CICBP) en wordt gesteund door de David en lucille Packard Foundation. De leermiddelen bij de Coral Hub worden nu nog ontwikkeld en de site zal later in 2010 officieel gelanceerd worden.

De CIBP organiseert ook koraal identificatie training workshops. Voor meer informatie over de CIBP kan men onze project bulletins hier (http://www.coralscience.org/articles/taxonomy/coral%20finder/CICBP%20Bulletin%201.pdf) en hier (http://www.coralscience.org/articles/taxonomy/coral%20finder/CICBP%20Bulletin%202.pdf) downloaden.

 

Alle foto’s met dank aan Russell Kelley

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

Een koppel Rainfordia opercularis in het kweekaquarium van De Jong Marinelife tijdens het bezoek van het ReefSecrets-team in april 2012

Foto: Patrick Scholberg