Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Doelgericht bijsturen (21)

Doelgericht bijsturen. (21)

Stel je voor dat je daar NIETS zou aan doen, tenzij toekijken. De seizoenen komen en gaan en na enkele jaren staan er alleen nog de sterkste. Nog later zal één dominant alles overheersen en is uw tuin één puinhoop.   Terug naar het rifaquarium waar de voor de hand liggende remedie tegen het aftakelen van een  aquarium het "regelmatig onderhoud" is en chemisch onderhouden moet ook gebeuren. Dat kan het best door  regelmatig water te verversen

Heel dikwijls is het zo dat de oorzaak van de verstoring niet kan gemeten worden en dat water verversen eigenlijk de enige oplossing is. Vergeet niet dat door water verversen zowel elementen worden toegevoegd als afgevoerd!We kunnen eenvoudig stellen : Er zijn geen betere oplossingen op lange termijn dan waterverversen, maar... Bij grote aquaria vanaf 1000 l en meer, kan je de waterverversing niet meer als wekelijks "tussendoortje" nemen.  

Vandaar dat we ook even stilstaan bij doelgerichte aanvullingen  die samen met de wekelijkse of maandelijkse waterverversingen de oorzaak van het ontsporen kunnen verhelpen. We noemen het ons rifaquarium "bijsturen".  Welke vragen moet je daarbij stellen ?   

Is de afwijking niet te wijten aan dagschommelingen 's morgens - 's avonds ? Ben je er zelf van overtuigd dat het nodig is ? Heb je  meerdere keren gemeten ? Is het  omdat anderen hun aquarium bijsturen dat uw aquarium iets "chemisch" tekort heeft ? Of is het omdat de handelaar "denkt" (op afstand) dat het goed is ?  

Als men u een "flesje" aansmeert waarop niet staat "hoeveel" er van dat toe te voegen product "netto" aanwezig is, kocht je dan geen kat in een zak? Dat zijn praktijken van vroeger waarvan we in de aqua handel nog niet verlost zijn. Bijsluiters en verplichte inhoudvermeldingen zouden wonderen doen. Als je dan bijstuurt kom je dan niet boven de juiste waarde? Want zeer zeker zijn daar ook kwalijke gevolgen van te verwachten!

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

De halloween heremietkreeft Ciliopagurus strigatus
in het aquarium van Stefaan Fabri

Foto: Patrice Cornelis