Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Bedreigde dieren in de Coral Sea: De Adelaarsrog

In de Coral Sea leven 47 dieren die alarmerend dicht bij uitsterven staan. Elke week stellen we er eentje aan u voor. Vandaag: de gevlekte adelaarsrog. Wereldwijd staat deze vis op de lijst met 'bijna bedreigde diersoorten'.

Image Wetenschappelijke naam: Aetobatus narinari
Engelse naam: spotted eagle ray
Verspreiding: naast de Australische wateren ook in de buurt van North Carolina en Florida, in de Golf van Mexico, in de Caraïben, ten zuiden van Brazilië en langs de kusten van Zuid-Afrika tot Hawai (ook nabij Japan).
Voedsel: schaaldieren, garnalen en andere vis
Lengte: tot 250 cm (zonder staart) - tot 500 cm (met staart)
Gewicht:
230 kg


De gevlekte adelaarsrog is met een vlekkenpatroon op de rug de mooiste van alle roggen die in de oceaan zwemmen. Met hun lange puntige staart zijn ze vergelijkbaar met de bekendere pijlstaartroggen. De vissen komen wereldwijd voor in water met een tropisch warme temperatuur. Ze leven vaak in baaien en in koraalriffen op ongeveer zestig meter diepte. De roggen leven in grote scholen en komen soms dichtbij het wateroppervlak.



Giftig


Als ze zwemmen, maken ze een gracieuze vliegende beweging. Er wordt niet doelbewust op gevist, omdat het vlees van de vis geen goede kwaliteit heeft. Voor sportvissers zijn de roggen wel aantrekkelijk omdat ze een felle strijd leveren. Ze blijven meestal uit de buurt van duikers, maar in contact zijn ze wel gevaarlijk. Hun lange staart is giftig en kan ernstige wonden veroorzaken.

De Paring.
Tijdens de paring worden vrouwelijke adelaarsroggen gevolgd door meerdere mannetjes. Ze bijten zich vast en één mannetje zal het vrouwtje op haar rug gooien. 

Het paren zelf duurt dertig tot negentig seconden. De eitjes worden in het lichaam van de moeder uitgebroed. Haaien vormen een belangrijk gevaar voor de gevlekte adelaarsrog. Een haai achtervolgt de roggen soms tijdens het geboorteseizoen. Ze verorberen dan vaak de jongen van de rog. (gb)

Bron: HLN.BE  


 

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

Een koppel Rainfordia opercularis in het kweekaquarium van De Jong Marinelife tijdens het bezoek van het ReefSecrets-team in april 2012

Foto: Patrick Scholberg