Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

20. Ten Huize Van Robin De Boer

Ten huize van Robin De Boer

Door Germain Leys – Foto’s Patrick Scholberg & Erik Paumen

Ditmaal zijn we te gast bij Robin De Boer. Deze sympathieke Zaandijkenaar is in de jaren 90 gestart met een zoetwater gezelschapsaquarium en in 2005 is hij overgestapt naar het houden van Cichliden om in 2006 definitief met zeewater te beginnen.

Zijn rifaquarium heeft een inhoud van circa 1.000 liter met een lengte van 250 cm, een breedte van 70 cm en een waterhoogte van 60 cm. Om die reden is de glasdikte 12 mm.

De verlichting bestaat uit 4 maal HQI Aqua Line van 150 W met een brandduur van 9 uur en 4 maal T8 Osram van 36 W met een brandduur van 12u30.

De randapparatuur situeert zich onder het aquarium. In de sump van circa 300 liter staat een Shuran-eiwitafschuimer, een fosfaatpotfilter van Coral Sea en een koolpotfilter van KorallenZucht.

Verder treffen we nog een H&S 150 Kalkreactor en een Aqua Medic koeling aan en een PH-controller.

Het valt ons meteen op hoe netjes de sump en de randapparatuur gehouden wordt. Je kan nergens een vuiltje bespeuren. Als we Robin vragen hoeveel tijd hij daar in steekt beweert hij dat het proper houden van het aquarium en de randapparatuur hooguit een drietal uurtjes per week in beslag nemen.

De opvoerpomp is van het merk Eheim en de stromingspompen in het aquarium zijn 2 Tunze en 2 Maxijet.

Er wordt om de twee weken 100 liter zelf aangemaakt zeewater gewisseld en elke dag moet er 10 liter osmosewater bijgevoegd worden.

De waterwaarden zijn allemaal op het normale peil en er wordt Calcium Magnesium en Kaliumjodide toegevoegd naargelang de behoefte.

 

Wat ons meteen opvalt links in het aquarium is de reuzengrote blauwe tapijtanemoon Stichodactyla gigantea. Ze is minstens 26 jaar oud en ze is nog afkomstig van de vader van Martin Van Ter Mey. Van deze laatste hebben we het aquarium in ons vorig magazine uitvoerig beschreven. Hier wordt bewezen dat we onze dieren zeer lang kunnen houden als we ze de goede aquariumcondities kunnen aanbieden.

Het toeval wil dat net op het moment dat we binnen kwamen om het aquarium van Robin te bekijken, het koppeltje

Amphiprion ocellaris (Driebands anemoonvis), dat de reuze tapijtanemoon als thuisbasis had gekozen, druk in de weer was om een afzetplaats netjes

proper te maken. Even later waren we getuige van een mooie oranje eiafzetting.

Robin heeft ons getoond hoe hij de Stichodactyla gigantea gericht voedert. Een spiering die met de voederstok werd aangeboden werd gretig door de anemoon aangenomen en eens ze die vasthad, kon je ze niet meer lostrekken, zo hard kon de anemoon haar prooi vasthouden. Een prachtig schouwspel!

Hieronder een opsomming van de dieren die we in het aquarium konden aantreffen:

Lagere dieren:

Stichodactyla gigantea, Entacmaea quadricolor, Tubipora musica, diverse buttons en zoanthus en Parazoanthussoorten en gorgoontakken, Caulastrea furcata, Plerogyra sinuosa, Briareum sp., Euphyllia paradivisa, Euphyllia ancora, Euphyllia glabrescens, Discosoma’s, Ricordea’s en Rhodactis oren, Acropora digitata, Acropora millepora en diverse Montipora en Poccilopora, Seriatopora caliendrum, Stylopora, anthelia, Pavona decussata, Porites, diverse Fungia en Favia, Turbinaria mesenterina, Turbinaria peltata, Catalaphyllia jardines, Hydnopora grandis, Montipora monasteriata.

Vissen:

koppel Amphiprion ocellaris, Zebrasoma desjardinii, Zebrasoma Xanthurum, 4 X Zebrasoma flavescens,  2 X Gramma loreto, Synchiropus picturatus, 7 X Apogon leptacanthus, Pseudechidna brummeri, Labroides dimidiatus, koppel Stenopus hispidus, Ophiarachna incrassata, Nemateleotris magnifica en diverse Turbo slakken. 

Rechts naast het grote aquarium wordt er ook een kleiner aquarium gehouden waar enkele afleggers gehouden worden of dat desgewenst als quarantaine kan dienen.

Nadat we het aquarium van Robin voldoende bestudeerd hadden troonde hij ons mee enkele huizen verder waar zijn schoonvader, Teun Weerstand, woont. Hier troffen we een veel kleiner zeeaquarium aan, maar ook van een zeer hoogstaande kwaliteit, een echt juweeltje. We laten u hier ook een glimp van mee genieten, want het was echt de moeite. De familie De Boer heeft het zeeaquarium dus duidelijk onder de knie.

 Aquarium van Robin's schoonvader Teun Weerstand

 

Het was echt de moeite om voor dit aquarium een namiddag uit te trekken van onze trip naar Amsterdam en omgeving. Het enthousiasme waarmee Robin over zijn aquarium vertelt is werkelijk aanstekend voor de hobby.

Bedankt Robin om ons en onze lezers mee te laten genieten van jouw prachtig aquarium en nog veel succes met de mooie hobby!

We laten u hieronder met enkele foto’s nog eens dit prachtig aquarium bekijken

 

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

De halloween heremietkreeft Ciliopagurus strigatus
in het aquarium van Stefaan Fabri

Foto: Patrice Cornelis